piknik,rojstni dan otroka,pečenje,sladice

Kvašeni polži z vanilijevo kremo in rozinami

znano francosko pekovsko pecivo "Escargots aux raisins"

Katja D  Izvor: Francija
Kvašeni polži z vanilijevo kremo in rozinami
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: približno 20 polžev

Kvašeno testo:

500 g moke (tip 500)

1 jajce

2 beljaka

približno 170 ml mleka

25 g masla

25 g sladkorja

pol čajne žličke soli

2 čajni žlički instant kvasa

Vanilijeva krema:

500 ml mleka

1 jajce

2 rumenjaka

80 do 100 g sladkorja

50 g moke (tip 500)

za noževo konico soli

aroma vanilije (v suhi ali v tekoči obliki)

suhe rozine

Postopek

Jajce ubijemo v merilno posodico, dodamo oba beljaka in prilijemo toliko mleka, da je vsega skupaj 300 ml. Zlijemo v kruhomat in po naslednjem vrstnem redu dodamo še ostale sestavine: maslo (narezano na drobne lističe), sol, sladkor, moko, kvas. Uporabimo program za mesenje in vzhajanje kvašenega testa. Pustimo, da kruhomat testo do konca pregnete in vzhaja.

Medtem ko kruhomat mesi testo, pripravimo vanilijevo kremo. V kozici zavremo mleko, ki smo mu dodali sol in aromo vanilije. V drugi posodi z električnim mešalnikom stepemo oba rumenjaka in sladkor. Dodamo presejano moko in zmešamo, nato v mešanico ubijemo celo jajce in temeljito stepamo toliko časa, da dobimo svetlo rumeno, kremasto zmes. V to zmes ob stalnem mešanju počasi prilijemo zavreto mleko. Dobimo tekočo kremo, ki jo prelijemo v kozico in na majhnem ognju segrevamo. Med segrevanjem pazljivo mešamo z leseno žlico, da se krema na dnu ne prime na posodo. Med segrevanjem se krema začne zgoščevati in postaja podobna pudingu. Segrevamo jo toliko časa, da zavre, malo povečamo ogenj in ko naredi dva ali tri "izbruhe" (kot jih ob kuhanju naredi polenta), jo odstavimo z ognja in pustimo, da se popolnoma ohladi.

Ko je kvašeno testo pripravljeno, ga na delovni površini razvaljamo na pravokotnik, velikosti približno 50 × 40 cm. Po celotni površini ga namažemo z vanilijevo kremo in posujemo z rozinami. Po daljši stranici ga čim bolj na tesno zvijemo v rulado. Rulado narežemo na 2 do 3 cm široke kose in jih položimo na s peki papirjemo obložen pekač. Polže pustimo, da še približno 20 minut vzhajajo pri sobni temperaturi, nato jih spečemo v naprej ogreti pečici pri 180 stopinjah. Pečeni so v približno 25 do 30 minutah (odvisno od pečice).

Polže postrežemo ohlajene.


Opombe

"Escargots aux raisins" so v Franciji zelo priljubljeni in so pogosto del zajtrka. Vanilijeva krema jim da sočnost, ki jih razlikuje od podobnega pekovskega peciva (npr. od cimetovih polžov, priljubljenih v Skandinaviji).

Pomembno je, da se krema, preden jo namažemo na testo, dobro ohladi. Zato jo moramo pripraviti dovolj zgodaj, na začetku priprave testa. Jaz jo naredim takoj, ko kruhomat začne mesiti testo. Njegov program namreč traja 1 uro in pol, v tem času pa je krema že skuhana in dobro ohlajena. Meni priprava kreme vzame približno 10 minut. Nasvet: če imate mikrovalovko, lahko mleko segrejete kar v njej, medtem ko stepate druge sestavine.

Količino sladkorja prilagodite svojemu okusu. Pri nas imamo radi manj sladko pecivo in se nam krema, v kateri je samo 80 g sladkorja, zdi dovolj sladka. Če ste bolj sladkosnedi, dajte v kremo 100 g sladkorja.

Količino arome vanilije prilagodite navodilom proizvajalca in svojemu okusu. Jaz sem v kremo dala približno četrt čajne žličke arome Foster Clark"s.

Tudi količino rozin prilagodite svojemu okusu. Rozin ne namakajte, uporabite kar suhe.

Namesto rozin lahko uporabite čokoladne kapljice (take kot za muffine) in dobimo "Escargots aux pépits de chocolat". Meni osebno so ti še bolj všeč.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

jaša  

kuha že od: 1.2.2008

Št. objav: 1011

Objavljeno 15.5.2010 ob 13:24

Zelo vesel

Naredila in kot bi mignil, jih ni bilo več, uspeli so kot na slikah, okus pa božanski. Upoštevala sem vaša mnenja in kremo naredila iz 750 ml mleka, polovico sem jih naredila z rozinami, polovico pa s čokoladnimi ostružki. Več kot za prste polizat, resnično toplo priporočam, vsem, ki še jih niste upali poskusiti, kot sama. Saj sem bila skeptična pri izdelavi in kremi- če nebo teklo ali se vse spacalo pri rezanju ipd.Je pa resnično idealna peka teh polžkov. Hvala za odličen rp., ki nas bo spremljal še pogosto krat.

Aja pa še to, delala sem jih brez kruhomata, in s svežim kvasom.

Lp

Jannaa  

kuha že od: 29.11.2009

Št. objav: 508

Objavljeno 5.6.2010 ob 16:45

Zelo vesel

Sem jih naredila danes na klasičen način (brez kruhomata), poleg vanilijeve kreme in rozin dodala še koščke čokolade in čokoladne mrvice. Super so, pa še priprava je enostavna. Nekaj sem jih dala v zmrzovalnik, da se bomo še dalj časa sladkali. :)

Katja D  

kuha že od: 20.5.2006

Št. objav: 446

Objavljeno 7.6.2010 ob 7:39

Vesel

Jannaa, a si zamrznila že pečene ali še surove polže?

Jannaa  

kuha že od: 29.11.2009

Št. objav: 508

Objavljeno 7.6.2010 ob 10:00

Katja D, zamrznila sem pečene polže. Počakala sem ravno toliko časa da so se dobro ohladili in jih nato zapakirala in dala v zmrzovalnik. Nato jih odmrznem kar v mikrovalovni pečici, v 2 minutah imam nato pri roki polžek, ki je takšen kot bi bil ravnokar pečen. Moji doma so čisto navdušeni nad takšnimi zajtrki. :)

Katja D  

kuha že od: 20.5.2006

Št. objav: 446

Objavljeno 7.6.2010 ob 12:13

Super, bom poskusila

jaša  

kuha že od: 1.2.2008

Št. objav: 1011

Objavljeno 7.6.2010 ob 13:47

Z vsem kvašenim pecivom delam, čisto enako kot Jannaa, saj edino na tak način imam zmeraj sveže pecivo kot iz "pekarne".

orhidejas  

kuha že od: 30.11.2010

Št. objav: 3

Objavljeno 4.12.2010 ob 18:37

Zelo vesel

Izgleda fenomenalno.Jutri bo to za sladico po kosilu..Žal se bom odpovedala rozinam,ker jih otroci žal ne jejo..Avtorici vse čestitke za dober recept,jutri pa poročam kako je bilo...Upam,da mi bojo uspeli..Bom poskusla prilepit še kakšno slikco.

Katja D  

kuha že od: 20.5.2006

Št. objav: 446

Objavljeno 4.12.2010 ob 20:32

Orhidejas, namesto rozin daj koščke čokolade, to ima večina otrok zelo rada

giga 33  

kuha že od: 29.1.2009

Št. objav: 46

Objavljeno 9.12.2010 ob 17:59

Zelo vesel

Pravkar sem pokusila polžka. Odlično. Otroka si tudi oblizujeta prste. Naredila sem z koščki čokolade. Bala sem se, da bo krema zlezla ven ampak moj strah je bil odveč. Sigurno bo večkrat na sporedu.Ocena 5+.

matejakn  

kuha že od: 6.10.2006

Št. objav: 10

Objavljeno 10.12.2010 ob 15:11

Zelo vesel

Tudi jaz sem jih danes naredila in so super.

Krema je odlično uspela, prav tako kvašeno testo, ki sem ga delala brez kruhomata in z svežim kvasom.

Notri sem dala koščke čokolade in njami.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.