Ticcino masa (Tičino masa/Fondant)

najbolj približan recept pravemu Ticcinu

Ticcino masa (Tičino masa/Fondant)
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 1 kg

1 vrečka želatine v prahu (10 g)

50 ml hladne vode (za želatino)

100 g fruktoze

20 ml vode (za fruktozo)

3 čajne žlice glicerola

900 g presejanega sladkorja v prahu

Postopek

Želatino stresemo v vodo in malo premešamo. Med tem presejemo sladkor.

Fruktozo zmešamo z 20 ml vode ter segrevamo do vrelišča. Fruktozni sirup naj vre še 30 sekund. Ne pozabimo nenehno mešati! Fruktoznemu sirupu sedaj dodamo glicerol.

Še vročo tekočino vlijemo v želatino in mešamo, da postane zmes homogena. V sladkorju naredimo jamico in kuhano zmes vlijemo vanjo. S kuhalnico mešamo tako dolgo, dokler lahko, nato delo nadaljujemo z gnetenjem mase na čisti delovni površini. Gnetemo tako dolgo, da porabimo ves sladkor.

Gotovo maso lahko poljubno barvamo z živilskimi barvami.

Hranimo jo v dobro zaprti vrečki in zaprti posodi v temnem prostoru pri sobni temperaturi.

Rok trajanja je približno en mesec. Zaradi tega podatka (če niste preveč aktivni pri uporabi te mase) svetujem, da si naredite maso po polovičnih količinah. Polovična masa zadostuje za prevleko in okras vsaj dveh malih tort (premera 26 cm), z bogatim okrasjem.

Želim vam uspešno ustvarjanje! ;)


Opombe

Barve: če boste dodali masi barve v prahu, se te ne bodo povsem "raztopile" v masi in bodo dale marmoriran učinek. Če tega ne želite, dajte na maso nekaj barve in kapljico ali dve vode in premešajte, da se barva in voda združita.

Oblikovanje in uporaba: maso najprej dobro zgnetite. Če se vam zdi masa preveč mehka, ji dodajte še nekaj sladkorja, če pa je pretrda, ji poskusite dodati nekaj kapljic vode. Pri valjanju uporabite sladkor ali škrob, da se masa ne bo prijela površine.

Za lažje oblikovanje figuric priporočam modelirne palčke, ki so zelo priročne pri izdelovanju kakšnih obraznih vdolbin in podobno.

Za "lepljenje" dveh elementov uporabite vodo.

Če delate vrtnice ali kakšne druge tanke elemente, jih pustite na zraku, da se posušijo, debelejše lahko prav tako pustite, če želite, da so trdi. Če želite mehke figurice, jih naredite tik preden jih potrebujete. Če jih boste dali v zaprto škatlico za več časa, se bodo stopile!

Uporabljate jo lahko tudi kot prevleko za torte. Predhodno je treba torto premazati z masleno kremo, saj masa nase veže vlago in bo hitro stekla na kakšni smetani in prepojenem biskvitu!

Prstni odtisi: neokusnih prstnih odtisov na izdelkih se lahko znebimo tako, da med oblikovanjem uporabljamo lateks rokavice. Tudi delovna površina naj bo gladka (za oblikovanje teh mas je najbolj primeren marmor).

Nekaj o glicerolu: na forumih sem opazila, da je kar nekaj oseb zaskrbljenih zaradi te sestavine, vendar je strah čisto odveč. Res je sestavina nekoliko neobičajna, vendar se uporablja v prehrambene namene. Je odvajalo (v večjih količinah), vendar v tem receptu deluje popolnoma drugače. Masi da viskoznost, da je masa bolj voljna in se ne trga. Kupite ga lahko v lekarni, kjer 100 ml stane nekje 4-5 €. Če se vam zdi cena previsoka, pomislite na to, da 1 kg Ticcina (na naši šoli) stane nekje 20 €. V tem receptu pa zanj ne boste porabili (v prvi rundi, zaradi glicerola) več kot 10 €.

Fruktoza: je naravni-sadni sladkor. Ima nekoliko več sladkosti in energijske vrednosti od navadnega kristalnega sladkorja, vendar je zato bolj zdrav. Mnogi ga zaradi malo večje energijske vrednosti ne uporabljajo, jaz pa pravim: "Če želiš sladkobo, si daj v npr. čaj eno žličko fruktoze, če si si prej dodal 2 žlički kristalnega sladkorja. Učinek bo enak, poraba pa manjša in naravna." Cena je med 1 in 2€/kg. Dobi se ga lahko v bolje založenih trgovinah.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Matej slaščičar  

kuha že od: 30.9.2012

Št. objav: 27

Objavljeno 6.2.2013 ob 18:07

Zelo vesel

Dober dan,

a ima kdo kakšen nasvet ker meni se ta masa zelo topi. Hvala

evy_3  

kuha že od: 31.7.2008

Št. objav: 70

Objavljeno 21.2.2013 ob 11:23

Jaz sem pa naredila maso in prvi dan je bilo z njo zelo lahko delati. Obarvano maso sem nato shranila, čez nekaj dni pa je postala zelo suha in drobljiva (neobarvana masa je bila tudi kasneje OK, lepo se je ponovno zgnetla). Obarvana masa pa je bila kljub gnetenju drobljiva in ni bila več prožna. Ali katera ve v čem je problem in kako ga rešiti?

SlaščičarkaTinca  

kuha že od: 13.8.2012

Št. objav: 5

Objavljeno 27.3.2013 ob 10:35

Pupika pozdravljena, tudi jaz študiram na istem fakso kot si ti in me zanima ta tvoja diplomska naloga bi jo prav z veseljem prelistala, kako je točen naslov te diplome. LP

SlaščičarkaTinca  

kuha že od: 13.8.2012

Št. objav: 5

Objavljeno 27.3.2013 ob 10:48

Zelo vesel

sem pa sedaj 1. letnik višje živilske

helgula  

kuha že od: 21.4.2006

Št. objav: 551

Objavljeno 8.4.2013 ob 8:58

Pozdrav vsem!

Imam eno vprašanje okrog sladkorja za ticcino maso. In sicer me zanima kakšen sladkor je bolje uporabiti: kupljen mleti sladkor, ki ima dodatek proti strjevanju, ali je bolje doma zmleti kristalni sladkor?

Ima mogoče kdo izkušnje? Doma je namreč težko sladkor zmleti tako fino, kot je kupljen.

Hvala za vašo pomoč

kozamurnik

Št. objav: 2311

Objavljeno 8.4.2013 ob 10:12

Jezen

Ali lahko popraviš naslov PUPIKA ? Prav je Ticino in ne ticcino . Masa je dobila ime po mestu v Švici.

Sicer pa je bolje, da uporabljate slovensko različico, tičino masa.

Čeprav nikomur ni prav jasno, kdo si je to ime izmisli.

V Švici jo poznajo pod drugačnim imenom.

Brez zamere, pa lp

majcekzmajcek  

kuha že od: 4.6.2013

Št. objav: 1

Objavljeno 4.6.2013 ob 21:07

Pozdravljeni! mene pa zanima ce lahko uporabim glicerol ki sem ga kupila lani v lekarni ali ni vec za uporabo? ter ce bodo okraski ostali celi in uzitni,ce jih naredim 13dni prej in jih pospravim posusene v vrecko,namrec dlala bom mini dojencke za na maffine za krst od moje princeske?! najlesa Vam hvala ze v naprej!

Pajama  

kuha že od: 21.5.2008

Št. objav: 37

Objavljeno 1.9.2013 ob 16:11

Zelo vesel

1A recept!!! Enostavno za pripravo in krasno se oblikuje!!! Ocena:čista 5!!!

brinagolob  

kuha že od: 5.7.2009

Št. objav: 47

Objavljeno 25.7.2014 ob 12:59

pozdravljene-berem vaša vprašanja in odgovore .Naj še jaz nekaj napišem glede tičine mase.Pred nekaj meseci ,sem delala torto in sem se spravila delat to maso kar doma .Delala sem jo točno po receptu ratala je super samo ker sem jo rabila naslednji dan ,je bila tako trda ,da jo nisem mogla z gnetenjem več omehčat.Nasledji teden moram pa zopet naredit torto.Maso sem raje kupila,sprašujem pa tebe Pupika001 ali pa katera druga če ima izkušnje .če je dosti za torto -nogometno igrišče velikost 28x38 250g-te mase Lep pozdrav

DBpek  

kuha že od: 19.6.2012

Št. objav: 994

Objavljeno 25.7.2014 ob 13:43

250 g bo po mojem premalo za takšno torto. S takšno količino je zelo težko brez napakic oblečt torto, razen če nisi zares mojstrica. Pri oblačenju s tičino maso je najbolj važno, da je mase dovolj, da jo lahko razvaljaš vsaj še na pol večjo velikost kot je torta, saj potem veliko lažje zravnaš vse strani, da ni nobenih gub in "volančkov". Npr. za tvojo torto 28 x 38 cm moraš razvaljat maso v velikost vsaj 54 x 64 cm (28+2x8 višina torte + 10 za povrh).

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.