Bezgov sirup

sladek sirup iz bezgovih cvetov za redčenje z vodo

Bezgov sirup
    napitki: brezalkoholni
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 5-6 l

30 bezgovih cvetov (kobulov)

6 dag citronske kisline

3 limone

1 pomaranča

3 l vode

3 kg sladkorja

Postopek

Vodo prekuhamo in ohladimo. Operemo bezgove cvetove, limone in pomarančo.

V ohlajeno vodo namočimo bezgove cvetove in na kolobarje (ali krhlje) narezane limone in pomarančo. Dodamo citronsko kislino in vse skupaj premešamo. Posodo pokrijemo in pustimo stati 24 ur. Vmes večkrat premešamo.

Iztisnemo limone in pomarančo v sok. Tekočino precedimo skozi gazo ali gosto cedilo in primešamo sladkor. Počakamo, da se sladkor stopi, med tem večkrat premešamo.

Ko je sladkor raztopljen, sirup segrejemo na 70 stopinj in prelijemo v predhodno ogrete steklenice. Steklenice zapremo z zamaški.


Opombe

Sok pripravljamo v večjem, nepoškodovanem loncu.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Patrisha 11  

kuha že od: 27.1.2011

Št. objav: 50

Objavljeno 1.6.2012 ob 13:56

Cvetove ne peremo, saj gre vse ta boljše stran, rajši jih nabiramo v naravi, ne blizu cest. Sladkor prekuhamo skupaj z vodo, ni potebno čakat in mešat da se sam raztopi.

brinagolob  

kuha že od: 5.7.2009

Št. objav: 47

Objavljeno 1.6.2012 ob 16:10

Sem istega mnenja kot Patrisha ne vem od kot ti da pereš cvetove ,to izgleda ravno tako kot da bi nabirala rože za ćaje pa bi jih oprala preden bi jih dala sušit.Pa še nekaj ,vodo in sladkor skuhaj skupaj v ohlajeno daš cvetove in citronko ,pustiš 24 ur in naliješ v steklenice. Nikoli se mi ni pokvaril ,ne vem zakaj ga še grejete .Ravno danes sem naredila drugo rundo tega soka , še pa sledi z citronko in meto .Lepo se imejte

Pia  

kuha že od: 21.1.2002

Št. objav: 21

Objavljeno 1.6.2012 ob 19:12

POmoč!!!!! Ko sem dodala citronsko kislino k sirupu, se je obarval roza! Kje sem ga polomila? Naj zlijem stran? Kar groza me je !

pia

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 1.6.2012 ob 21:23

Koliko roza? Menda ne živo roza? Nimam ideje, kaj bi bilo, ampak, ne more biti nič takega, da bi bilo kaj neužitnega.

Pia  

kuha že od: 21.1.2002

Št. objav: 21

Objavljeno 2.6.2012 ob 11:17

Nalila sem v steklenice, in ko pogledam steklenico proti svetlobi, vleče na marelično roza. Ko redčim z vodo, barve ni. Mogoče, da je reakcija citronske kisline in izvlečka mete, ker sem namakala zraven tudi meto. Približno pol pol. Sirup je zelo okusen, z rahlim okusom mentola, vendar se mi to z barvo še res ni nikoli zgodilo. Po moje bo tudi o.k.

Pia

baraba  

kuha že od: 4.2.2008

Št. objav: 25

Objavljeno 2.6.2012 ob 11:51

Zelo vesel

rada bi vprašala ali je že katera delala tudi z meliso (to mislim bezeg in malo melise) če bi vse skupaj zmešala?

lansko leto sem delala bezgov sirup in sem dala več limone katero sem kar ožela lupino pa sem naribala enako sem naredila tudi z pomarančo.Seveda vse skupaj precedila in segrela vso količino. Zakaj to delam ker se mi zdi da če polniš toplo in zapreš z zamaški se ti zgodi enako kot pri vkuhavanju sadja - vakum potegne zamaške in je 100% zaprto.

baraba

Bernarda85  

kuha že od: 17.7.2006

Št. objav: 209

Objavljeno 2.6.2012 ob 20:39

Cvetove rahlo oplaknemo, da iz njih operemo dol razne prebivalce, ki bivajo na kobulah (t. i. zuzke). Ze tako jih ostane kar dosti na gazi, ko sok precedimo. Je pa zadosti "tadobrih" stvari, ki ostanejo na cvetovih, brez skrbi. Nabiramo cvetove pa itak tam, kjer ni blizu cest, zeleznice ali drugih onesnazevalcev okolja, najbolje po dezju.

Taksen sok je delala moja stara mama, delali smo ga tudi pri nas doma in ga se vedno. Recept je bil objavljen v nekem casopisu iz pred mnogih let in ga vedno vsi pohvalijo. Recept je taksen kot je, razlicic je mnogo in prilagodljivo vsaki zelji posameznika (jih je tudi kar veliko v bazi). Vsak si izbere svojega. Treba je sprobat postopek pol pa komentirat, saj je temu stran namenjena, kajne?

Sok se ne bi smem obarvati nikoli roza (nima se od cesa), ocitno je bilo nekaj dodanega citronski kislini.

Seveda lahko sladkor raztopimo takrat, ko sirup ze segrevamo. Jaz sama ga delam pac tako kot sem opisala. Ker ga na brzino segrejem-pasteriziram in v tem casu se sladkor ne stopi, da se ohrani cim vec "tadobrih" stvari. Odlocitev vsakega posameznika

jovita  

kuha že od: 8.7.2007

Št. objav: 394

Objavljeno 6.6.2012 ob 6:44

Sok (sirup) delam na enak način kot Bernarda, brez dodajanja citronske kisline.Sirup se odlično obnese in se nikoli ne pokvari (zavre).Limone in pomaranče pred uporabo čez noč namočim v slani (dodam sol) vodi, potem narežem z lupino vred.

Na enak način delam regratove cvetove, lipo, akacijo, meto, meliso, velikokrat pomešam regrat+akacija+bezeg ali lipa+melisa ali melisa+vrtnice (dišeče sorte, po možnosti rdeče).

Vprašanje nasprotnikom zagrevanja - kako delate marmelado? A tam ostane kaj vitaminov po 2,3,4,...urnem kuhanju?

Jaz sem bolj nasprotnik dodajanju konzervansov, ojačevalcev okusov....kot pasteriziranju.Dalj časa uporabljen način in bolj preizkušen skozi zgodovino in dokazano manj škodljiv.Preberite si sestavine enega kupljenega sirupa v trgovini....

mojca_kranjc  

kuha že od: 13.8.2009

Št. objav: 3

Objavljeno 13.9.2012 ob 14:02

Pia!

Če je izvleček poprove mete, ti je verjetno ta obarvala sirup. Ko delam sirup meta melisa in dam noter poprovo meto, ta da rdečkasto barvo (in zelo dober okus). Drugače je bilo verjetno krivo kaj iz citronske.

lp

pirectina  

kuha že od: 6.4.2014

Št. objav: 6

Objavljeno 6.4.2014 ob 17:45

Pred leti je negdo objavil recept z bezgovim cvetjem,limonami in pomarančami, ki se namaka 2 ali 3 dni potep pa vse skupaj ožameš, dodaš sladkor in citronko ter prekuhaš.In vroč sirup naliješ v vroče steklenice. Ali ima mogoče kdo ta recept in ga lahko natančno opiše. :D

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.