Marinirana sveža postrv

hladno "kuhana" postrv v limoninem soku

Marinirana sveža postrv
    morska hrana: ribe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 4 osebe.

4 manjše, sveže, po možnosti še žive postrvi (približno 250 g vsaka)

2 limoni

solni cvet

4 zrna črnega popra

4 rdeče redkvice

1 majhna šalotka ali navadna čebula

1 svež rdeči feferon

deviško olivno olje

sveže komarčkovo listje za okras

Postopek

Postrvi očistimo in temeljito operemo. Filiramo jih ter filejem skrbno odstranimo kožo in kosti. Fileje narežemo na drobne kockice. Narezano ribje meso damo v plitvo plastično, stekleno ali porcelansko posodo (ne v kovinsko, razen če ni emajlirana), ki se lahko dobro zapre. Iz obeh limon stisnemo sok in ga dodamo narezanim filejem. Dobro premešamo in se prepričamo, da je vse ribje meso pokrito z limoninim sokom (po potrebi dodamo še limoninega soka). Posodo pokrijemo in pustimo na hladnem dve uri.

Tik pred serviranjem operemo redkvice in rdeči feferon. Šalotko olupimo in narežemo na drobne kockice. Rdeči feferon po dolgem prerežemo na pol, mu odstranimo semena in ga drobno sesekljamo. Redkvice narežemo na tanke rezine (milimeter ali dva debele). Ribje meso preložimo v cedilo in pustimo, da se odcedi. K odcejenemu postrvjemu mesu dodamo sesekljano šalotko, sveže strti črni poper, rdeči feferon in rahlo solimo. Dobro premešamo.

Na vsak servirni krožnik damo po en okrogel ali ovalni kovinski modelček. Notranjo stran modelčka obložimo z rezinami redkvic tako, da se držijo stene modelčka. Modelček nadevamo s postrvjo zmesjo skoraj do vrha rezin redkvic. Z roko zmes nekoliko pritisnemo, po vrhu pokapamo z nekaj kapljicami deviškega olivnega olja, solimo s solnim cvetom. Modelčke previdno odstranimo in okrasimo s svežim listjem koromača. Ponudimo kot hladno predjed.


Opombe

V opisanem receptu ne uporabimo toplotne obdelave ribe, ampak beljakovine v ribjem mesu spreminjamo s pomočjo kisline v limoninem soku. Pod vplivom limonske kisline beljakovine v ribjem mesu dejansko zakrknejo, kot če bi ga kuhali. Pri tem se spremeni barva in konsistenca mesa. Rečemo, da se ribje meso »kuha« v limoninem soku. Zato je za pripravo zgoraj opisane jedi potrebno imeti resnično svežo ribo, ki jo težko dobimo v ribarnici. Najbolje je kupiti še živo ribo v ribogojnici. Po tem receptu pripravljene so zelo okusne tudi bele morske ribe.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 26.3.2011 ob 19:20

Kolega Sarabande, hvala za ta recept čeprav moram priznati, da kljub temu, da imam noro rad ribe mi tak način priprave ne leži. Mi je okus preveč nedorečen in nedoldelan, ali preveč surov, če hočeš. Ne dvomim pa, da bo komu všeč in zato priporočam tak način priprave saj je izjemno zdrav in brez odvečnih maščob. Sam se nekjakrat pripravil ribo na tak način, med drugim tudi tudo, pa jasno, klasično sardone oz. inčune pa moram reči, da nihče od mojega plemena ni bil pretirano navdušen. Imamo v bistvu rajši kak dober ribji karpačo oz. suši. Je pa imenitno, da srbiš tudi za take malo bolj sofisticirane recepte in zato ti še enkrat hvala !

lp

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.