Lignji lešo - na šporko

sveži jadranski lignji, kuhani brez dodatkov - neočiščeni

mamaF  Izvor: domača dalmatinska specialiteta
Lignji lešo - na šporko
    morska hrana: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

1 - 1,5 kg čisto svežih lignjev

poper (po okusu)

1 čajna žlička soli

0,5 dl ali več dobrega olivnega olja

voda za kuhanje

Postopek

1.

za ta recept potrebujemo res sveže lignje (če jih ne ulovite sami, se prepričajte, da lepo dišijo in so čvrsti), saj jih bomo skuhali z "drobovino" vred.

2.

lignjev nikakor ne spirajte s sladko vodo (če se vam že zdi potrebno, jih na rahlo sperite v skledi z vodo, v kateri ste raztopili pest morske soli oz. v morju).

3.

cele lignje položite v primerno velik plitek lonec in jih zalijte s hladno vodo, toliko, da so skoraj pokriti (velja za težke od 25 - 30 dag, pri večjih naj bo vode v loncu kaka 2 cm).

4.

pokrito posodo pristavimo na štedilnik.

Ko zavre, ogenj zmanjšamo, lignje prepikamo z vilicami, da se v vodo izloči črnilo in na zmernem ognju kuhamo 20 - 25 minut (večje lignje 0,5 - 1 kg pa 25 - 35 minut).

5.

kuhane lignje enega za drugim vzamemo iz lonca, jim odstranimo samo "kost", oči in kljunček ter zrežemo na kolobarje, ki jih stresemo v ogreto skledo.

6.

rahlo posolimo, popopramo, zalijemo z olivnim oljem in prelijemo s črno vodo iz lonca. Premešamo in takoj ponudimo z belim kruhom in kozarcem črnega.


Opombe

Kljub temu, da zaradi obilice črnila jed izgleda malo čudaško, vam zagotavljam, da se boste pravi ljubitelji morja oblizovali do ušes - le lignji morajo biti res "freški"!

Kako odstranimo "plastično kost" iz kuhanega lignja:

prerežemo ga vzdolžno po zgornji strani vreče (tam ima tudi več barve) in kost z dvema prstoma preprosto povlečemo ven. Po dveh ali treh operacijah se vam bo zdelo že preprosto!

Pa obilo užitka.

P

s. sezona lova še traja, zdaj so v Istri kilogramski kapitalci!

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 7.2.2008 ob 9:55

Nič ne zamerim, je že prav, da vsak pove svoje. Jaz sem vam le hotela približat lignje na malo drugačen način.Saj tudi jaz operem vse, kar prinesem iz trgovine ali tržnice! Tukaj pa sem že v receptu poudarila, da je primeren samo za direktno iz morja povlečene lignje.

Da jih temeljito očistiš, če jih kopiš v ribarnici, imaš prav, Anamarija, saj nikoli ne veš koliko časa so že tam."Sluz" začne namreč najprej - že po par urah- razpadati in povzroča smrad, lahko pa še kaj hujšega.

In tudi v kakšni gostilni, kjer obljubljajo "frišno" ribo ali lignja, si lahko močno razočaran, verjamem...

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 7.2.2008 ob 9:55

pač, gurmani pojedo pa še kaj drugega

mi smo tudi sami že prirpavili na žaru in brez čiščenja..

Vlado  

kuha že od: 1.8.2002

Št. objav: 547

Objavljeno 9.2.2008 ob 9:47

Od none v ribarnici na morju sem dobil recept za lignje na žaru. No temu bi težko rekel recept. Sveže lignje daš na vroč žar. In to je to. Soliš in čistiš jih na krožniku. Boljših lignjev še nikdar nisem jedel. To, da neočiščeni lignji smrdijo (kot je omenil predhodnik), pa je bolj stvar sanitarne inšpekcije, kot recepta.

lp

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 9.2.2008 ob 11:06

Zelo vesel

Se strinjam, res to ni pravi recept, je bolj način priprave.

Tudi jaz sem prvič "šporke" jedla z žara in omedlevala od zadovoljstva, potem pa mi je gospod s Premude, ki nam jih je pripravil, povedal da si jih lahko tudi sami pripravimo na barki - na tale način (ker pač žara na barki ni bilo).

In tako zdaj kombiniramo: kadar je pri roki samo lonec, jih pač skuhamo, če pa je pri roki žar, jih pečemo: na zelo vroči žerjavici samo par minutk in ostanejo mehki in sočni!

Tarja83  

kuha že od: 17.11.2006

Št. objav: 273

Objavljeno 9.2.2008 ob 11:15

Zelo vesel

Mene pa zanima kaj pomeni na lešo? Večkrat zasledim to besedo; špinat na lešo,blitva na lešo, pol pa gruntam in ne pridem do zaključka.Zdaj se je pojavila še šporka,ki pa tudi prekaša moje retorične sposobnosti.

ceres  

kuha že od: 30.11.2007

Št. objav: 57

Objavljeno 9.2.2008 ob 12:04

na lešo-kuhani, šporko-umazano (neočiščeni)

na žaru ali "pod peko" sem jih že jedla in so super dobri. Ob prvi priložnosti jih pa naredim po tem receptu

dina_rex  

kuha že od: 22.3.2007

Št. objav: 126

Objavljeno 10.2.2008 ob 10:45

Meni so taki recepti zelo zanimivi, jaz rada preizkušam. Škoda, da nisem doma ob morju (štajerka) in tako ni varjante, da bi prišla do svežih lignjev. Bi pa to vsekakor probala, če bi mi kdo ponudil ob morju, ne garantiram pa, da bi mi bilo všeč, vsekakor pa se mi ne bi gnusilo. Stvar okusa, tudi sladka smetana mi ne gre po grlu:))))

janusa  

kuha že od: 8.6.2007

Št. objav: 23

Objavljeno 28.2.2008 ob 11:12

Za tiste, ki ste debelo pogledali ob črnih lignjih, bi ob vsemu zgoraj napisanemu dodala, da se črnilo morskih glavonožcev pogosto uporablja v sredozemski kuhinji. Italijani z njim pogosto obarvajo in aromatizirajo rižote in testenine. Odtipkajte "nero di seppia" v google, pa boste videli Pomisleki glede higienične primernosti hrane so na tem mestu odveč, ostaja le vprašanje predsodka. In kot so že pred mano povedali, bi si marsikatera industrijsko pripravljena hrana zaslužila več pomislekov glede primernosti.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 28.2.2008 ob 15:00

dina_rex, ti kar v ribarnici povprašaj po jadranskih lignjih...so točno toliko sveži v MB kot v LJ in ti povem, da pašejo....

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 28.2.2008 ob 16:16

Vesel

Kar se svežine tiče je res, da sami Dalmatinci pravijo, da so v Lj bolj sveže ribe kot v Splitu! Iz Zaklopatice na Lastovu poleti 2x tedensko pripeljejo robo od tistega dneva direktno na tržnico v Lj. Pozimi pa še večkrat! Skratka - kupujte v ribarnicah, veletrgovskih centrov pa se raje izognimo. Pa uživajte v črnini!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.