Pečen divji zajec

Riko  
    mesne jedi: divjačina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  4,2
  • Zanimivosti

Sestavine

hrbet in stegni divjega zajca

3 velike žlice celega popra

1-2 žlički brinovih jagod

1 žlica pimenta (drobno zrnje)

2 lista lovora

2 večji lupinici limone

2 žlici olja

vinski kis

sol

prekajena slanina

sok ½ limone

maščoba za peko

juha ali vino

kisla smetana

Postopek

Pri divjem zajcu je pomembno, kako ga razdelimo. Glave ponavadi ne uporabljamo. Vrat, prvi dve nogi (plečki), spodnji del reber in drobovino - pljučka ter srce (jetra zavržemo) - pripravimo kot tako imenovano "lovsko meso". Teh delov tudi ne kvasimo.

Ostalo spečemo.

S hrbta in stegen odstranimo vrhnjo sivo kožico in jih dobro natremo z začimbno kašo, ki jo pripravimo tako, da poper, brinove jagode, piment, lovor in limonino lupinico stolčemo v možnarju ali zmeljemo s kakšnim drugim gospodinjskim aparatom ter zmešamo z dvema žlicama jedilnega olja. Tako začinjeno meso zavijemo v vinski kis namočeno in dobro ožeto platneno cunjo in ga pustimo v stekleni ali porcelanasti posodi (ne emajlirani) počivati še 2, 3 dni.

Nato odležane dele solimo, na gosto pretaknemo s tankimi rezinami prekajene slanine, damo v namaščen pekač, pokapljamo s polovico limone in popečemo toliko, da meso zarumeni. Prilijemo juho ali vino ter pokrito dušimo do mehkega. Med peko kose obračamo in jih često polivamo z maščobo.

Prilijemo kislo smetano, ki naj le toliko povre, da dobimo od mesnega soka lepo rjavo barvo.

Serviramo s slanim krompirjem, brusnicami ali ocvrtimi svaljki iz krompirjevega testa ali s kroketi iz kuhanega testa in krompirja.


Opombe

Lahko pa k mesu dodamo narezano svežo zelenjavo, malo nasekljanega korenčka, zelo veliko zelene in pečemo skupaj z mesom. Ko je zelenjava rjava, jo poprašimo z moko, zalijemo z belim vinom, malce prevremo, prepasiramo in povremo še skupaj z že narezanim mesom. Tik pred serviranjem vmešamo še kislo smetano in gorčico. Omaka je zelo izdatna. Pazimo pa, da ne damo preveč korenja.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

kača  

kuha že od: 11.1.2004

Št. objav: 829

Objavljeno 1.12.2004 ob 21:14

Lepe kose divjega zajca (seveda zamrznjenega, kot je vsa divjačina) sem videla v Leclerku, prav tako zrezano medvedovo meso za golaž. Ti dve vrsti divjačine sem trenutno zasledila samo v tej trgovini, medtem ko ostalo divjačino lahko kupite v vseh večjih marketih. Pa dober tek!

jovita  

kuha že od: 8.7.2007

Št. objav: 394

Objavljeno 31.3.2012 ob 11:08

Ta recept si zasluži čisto 5.Jutri spet na jedilniku, z domačim sorodnikom in njoki.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.