pečenje,kruh

Vrhunski počasen kruh iz kruhomata

Zdrav, okusen polnozrnat kruh iz kruhomata, z minimalno količino kvasa in daljšim časom priprave

blazmi  Izvor: Moja kuhinja
Vrhunski počasen kruh iz kruhomata
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  
  • Zanimivosti

Zaradi resnično minimalne količine kvasa, katerega nekateri ne prenašajo dobro, in zaradi dolgotrajne fermentacije in vzhajanja, je kruh izredno lahko prebavljiv. Ker je tako dober, ga lahko mirne duše pojeste več, pa vam ne bo zapacal želodca. Edina "neprijetnost" je ta, da zahteva res veliko časa in naše pozornosti, da pridemo do pravšnjega testa. Če časa ali potrpljenja nimate dovolj, enostavno naredite podoben kruh, pri katerem date v pekač vse navedene sestavine hkrati in polovico kocke kvasa. Kruh bo prav tako okusen in rahel, se bo pa nekoliko hitreje osušil in občutljivi ljudje ga boto morda težje prebavljali.

Sestavine

Količina: ca. 1 kg

250 g bele krušne moke

250 g katerekoli polnozrnate moke

ca. 300 g vode

ca. 60 g sončničnega olja

2 trikotnika topljenega sirčka (a la Zdenka, S Budget ...)

2 veliki merici sladkorja

2 mali merici fino mlete morske soli

2 veliki žlici lanenih semen

2 veliki žlici sezamovih semen

po želji še druga semena (chia, sončnična, bučna ...)

za grahovo zrno (in nič več!) kvasa (svežega ali zamrznjenega)

Postopek

Najprej seveda potrebujemo kruhomat. Tisti najbolj navaden za okrog 50 EUR je popolnoma dovolj. Priporočam takega, ki ima pekač pravokotne oblike (se testo lepše zgnete kot v kvadratnem). In potrebujemo digitalno kuhinjsko tehtnico z natančnostjo 1 g in funkcijo tare.

Prvi dan naredimo kvasni nastavek (strokovno imenovan POOLISH). V pekač z vstavljeno gnetilko nasujemo 200 g bele moke, dolijemo 200 g vode sobne temperature, dodamo žličko sladkorja in ZA GRAHOVO ZRNO kvasa (nič več!). Pekač vstavimo v kruhomat in ga na tesno pokrijemo s plastično vrečko ali folijo, da se med gnetenjem moka ne praši naokrog. Kruhomat vključimo na osnovni program (preverite v navodilih, kateri je to, ponavadi je prvi) in začne se prvo gnetenje (pri meni ca. 10 minut). Sledi počivanje (pri meni ca. 10 minut), nato se začne drugo gnetenje, katerega po nekaj minutah prekinemo in kruhomat izključimo iz omrežja. Nastala je redka, precej tekoča masa, ki bo preko noči na sobni temperaturi (lahko tudi do 24 ur, ni panike) lepo fermentirala in postala mehurčkasta. Če se je kaj te mase nalepilo na stene pekača, jo s plastično ali leseno lopatico postrgamo v samo maso.

Ko je masa močno mehurčkasta, vzamemo pekač iz kruhomata in vanj dosujemo preostale sestavine: preostalih 50 g bele moke, vseh 250 g polnozrnate moke, oba trikotnika topljenega sira, ca. 60 g olja, 2 mali merici soli, dve veliki merici sladkorja (to je tista plastična merica, ki je priložena kruhomatu, sicer pa uporabite čajno žličko in jedilno žlico), sveže zmleta (recimo v kavnem mlinčku) lanena semena in ostala semena in dolijemo še ca. 80 g vode (najlaže kar s plastenko).

Pekač ponovno pokrijemo (zatesnimo), pri čemer pazimo, da vrečka ne zaide v pogonski mehanizem na dnu, ga vstavimo v kruhomat in spet vključimo osnovni program (torej od začetka). Pri meni se pokaže čas, ki bo potekal do konca pečenja, to je 3 ure in 25 minut. Ko prvo gnetenje poteka že nekaj minut in se moka ne praši več, odstranimo plastično vrečko ali folijo in po potrebi z leseno ali plastično lopatico postrgamo morebitno testo s sten pekača. Opazujemo, kakšna masa nastaja. Za najlepše vzhajan kruh se mora tekom gnetenja oblikovati lepo gladka krogla, kot bi bila iz mehkega plastelina. Če je presuha, PO KAPLJICAH dodajamo malenkost vode, če je preveč "smrkasta", pa po žličkah moko.

Ko nastane ravno prava krogla, kruhomat pokrijemo in prepustimo programu, da opravi svoje: prvo gnetenje, počivanje, drugo gnetenje, vzhajanje. Temu bi takoj sledila peka, ki pri meni traja točno eno uro. Ker pa testo zagotovo še ne bo dovolj vzhajano, si že takoj na začetku (ko timer kaže 3 ure in 25 minut), nastavim opomnik za čez dve uri in 15 minut (torej za nekaj minut pred začetkom peke). Takrat preverim, koliko je testo naraslo. Ker je uporabljena tako minimalna količina kvasa, testo vzhaja počasneje, kot če bi uporabili pol kocke kvasa, kakor je sicer v receptih. Zato po preteku teh dveh ur in 15 minut kruhomat izklopim (prej ne, ker za vzhajanje testa po malem ogreva pekač) in potem občasno (recimo na pol ure) preverim višino testa. Tako v pokritem kruhomatu testo vzhaja počasi, lahko tudi več ur.

Ko se testo enakomerno dvigne vse do pokrova kruhomata, ga po vrhu na hitro popršim z vodo, ponovno pokrijem kruhomat in takoj vključim program za pečenje - pri meni je to zadnji, dvanajsti program (BACKEN). Bodite pozorni, da ne boste slučajno vključili kakega drugega programa, sicer bo kruhomat spet začel mesiti in testo bo padlo skupaj in ste zafurali vse skupaj, saj bo kruh nizek kot opeka, zbit in "compast".

Pri meni traja pečenje 60 minut, vendar ga ponavadi takoj nato ročno še podaljšam za kakih 10 minut (torej ponovno vključim program BACKEN in ga po ca. 10 minutah izključim). Po 60 minutah namreč tako rahel kruh še ni dovolj prepečen in čvrst. Po tem vzamemo pekač iz kruhomata (POZOR - VROČE!) in zvrnemo pečen kruh iz njega na leseno desko ali kovinsko mrežico, namenjeno hlajenju peciva ter pokrijemo s kuhinjsko krpo, da se počasi umiri in ohladi. Včasih se zgodi, da v pečenem kruhu ostane gnetilka, katero nato izvlečemo s primernim pripomočkom (tak kovinski "hakelček" je priložen kruhomatu).

Če ne jemo veliko kruha, ga lahko del takoj, ko je ohlajen, zamrznemo. Kadar so poleti v stanovanju visoke temperature, mi kruh raje hranimo v hladilniku, da se ne pokvari.


Opombe

Vso moko je seveda treba (upoštevajoč modrosti naših babic) pred uporabo presejati, da se osveži, prezrači in tako bolje veže vodo. Seveda se s tem tudi odstranijo morebitne neželene primesi (žive ali nežive narave). Če pa pri sejanju polnozrnatih mok kaj ostane na cedilu (otrobi ...), to pač dodamo nazaj v testo. Glede semen pa - kar in koliko je komu všeč.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.