priloge,jajčne jedi

Domača majoneza - čvrsta varianta

zares trda majoneza, ki se ne razleze in se "trese" na krožniku

raddobrojem  Izvor: Francija
    jajčne jedi: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 5 minut 5 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1 jajce (rumenjak in beljak)

1,5 dl olja

1 žlička gorčice (kopasta)

1 žlica limoninega soka

1 ščep soli

1 ščep sladkorja

1 ščep popra

Po želji še:

noževa konica kajenskega popra

noževa konica paprike v prahu za barvo

Postopek

V kozarec od paličnega mešalnika damo eno celo jajce (rumenjak skupaj z beljakom). Jajce mora biti čim bolj sveže. Čez nalijemo 1,5 do 2 dl olja. Glavo paličnega mešalnika potopimo na dno, v jajce. Pri tem v zvonu glave paličnega mešalnika ostane še nekaj zraka. Mešalnik vklopimo na največjo hitrost in ga pričnemo zelo počasi vleči navzgor, da olje odteka pod nož in se meša z jajcem. Naredi se gosta majoneza, ki jo dobro premešamo s paličnim mešalnikom, da se vmeša vse olje. Šele sedaj dodamo kopasto kavno žličko gorčice, obilno kavno žličko limoninega soka, sol, ščepec sladkorja, poper in po želji za noževo konico kajenskega popra in za barvo enako količino paprike v prahu. Vse ponovno dobro premešamo s paličnim mešalnikom. Gorčica in limonin sok majonezo sicer malenkost razredčita, vendar je še vedno čvrsta in ne izteče iz kozarca, če ga obrnete narobe.


Opombe

Večje količine, z več jajci in olja, lahko na ta način pripravite kar v steklenem kozarcu za vlaganje, v katerem nato tudi hranite gotovo majonezo.

Ker v domači majonezi ni konzervansov, jo morate hraniti v hladilniku in porabiti v dveh dneh.

Doma pripravljena majoneza je bolj zdrava, saj vas bo obvarovala pred umetnimi aromami, barvili, ojačevalci okusa, emulgatorji, stabilizatorji, gostili, konzervansi in antioksidanti, ki so v industrijsko pripravljenih majonezah prisotni.

Kljub temu se moramo tudi pri doma pripravljeni majonezi zavedati, da tri kopaste žlice majoneze pokrijejo naše dnevne potrebe po maščobah. Vse, kar je več od tega, je za vitko postavo lahko kaj hitro preveč.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.