Moja jota enolončnica

kot so jo kuhale moje prednice

    enolončnice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

500 g kislega zelja (ali repe)

2 večja ali 3 manjši krompirji

2 para klobas za kuhanje

400 g kuhanega rjavega fižola v konzervi

malo olivnega olja

1 manjša čebula ali 1/2 večje

1 strok česna

1 žlica moke

Postopek

Zelje in olupljen krompir damo v večji lonec in zalijemo s toliko vode, da dobro pokrije zelenjavo. Če je krompir večji, ga samo razpolovimo, manjšega pa pustimo kar celega. Ko voda zavre, kuhamo na zmerni temperaturi 45 minut.

Skuhan krompir nato na grobo pretlačimo z vilico. Dodamo klobase in polovico fižola iz konzerve (200 g). Ostali fižol (200 g) pretlačimo skozi kovinsko cedilo za juho, da ostanejo lupine na cedilu. Kuhamo še 15 minut.

Medtem pripravimo "zapržko":

v manjši ponvi na olivnem olju prepražimo narezano čebulo, da zlato porumeni. Dodamo sesekljan česen, premešamo in takoj, ko česen blago zadiši, dodamo še žlico moke. Vse skupaj dobro premešamo, še malo popražimo, nato pa "zapržko" zlijemo v vrelo joto. Joto tako kuhamo še 5 minut.


Opombe

Kislega zelja iz vrečke ne operemo, da ne izgubi okusa. Tako jote ni potrebno soliti, saj so že zelje in klobase dovolj slane.

Krompir se zaradi tako dolgega kuhanja ne razkuha, saj se skupaj z zeljem počasneje skuha. Tako je čas kuhanja krompirja in čas kuhanja zelja v istem loncu enak.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

daga  

kuha že od: 18.5.2007

Št. objav: 1410

Objavljeno 5.11.2011 ob 18:06

Tako je joto kuhala že moja nona, le da je kuhala posebej zelje ali repo in posebej krompir. To pa zato ker se krompir hitreje skuha sam ,kot pa v kislem "okolju", pa tudi čebule ni dodala.

Katarina Prva  

kuha že od: 10.2.2011

Št. objav: 153

Objavljeno 5.2.2012 ob 20:19

Jota je bila zelo dobra, dodala sem še žličko paradižnikove mezge. Mi je všeč, da se vse kuha v enem loncu, je manj komplicirano.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.