Tortilja

tortilja z zelenjavo, piščančjim mesom in bešamelom

Metacehovin  Izvor: Slovenija
    eksotika: ostale dežele
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 2 osebi, 3 kosi

3 tortilje

rdeča paprika

paradižnik

korenje (1 srednje velik)

koruza (pol konzerve)

bučka (1 velika)

piščančji file (2 fileja)

pol čebule

paradižnikova mezga

kisla smetana

sol

poper

čili

olivno olje

Bešamel:

moka

mleko

goveja juha

poper, sol

muškatni orešček

Postopek

Za dve osebi (tri tortilje) je dovolj ena paprika, pol čebule, en paradižnik, ena velika bučka, pol konzerve koruze, dva piščančja fileja in en srednje velik korenček.

Najbolj praktično je, da si vzamemo tri posode in v eno damo na centimetrske kocke zrezan piščančji file. V drugo na kocke zrezan korenček, bučko in na trakce zrezano papriko, v tretjo pa olupljen in na majhne koščke zrezan paradižnik in koruzo. Posebej sesekljamo še pol čebule. V ponvi segrejemo malo olja in ocvremo piščančje meso. Za bolj sočni okus ga cvremo le toliko, da izgubi rožnato barvo. Nato v ponev dodamo še sesekljano čebulo in jo cvremo, da porumeni. Pomembno je, da preden dodamo čebulo poskrbimo, da v ponvi ni nič tekočine razen olja.

Ko čebula porumeni, v ponev dodamo korenček, papriko in bučke ter rahlo ocvremo (zelenjava ne sme potemneti!). Zelenjavo in meso zalijemo z nekaj vode, posolimo in popramo ter pokrijemo, da se duši. Ko se zelenjava zmehča, v ponev dodamo še olupljen paradižnik in koruzo ter pustimo, da se kuha, dokler ni paradižnik popolnoma "razkuhan". Nato dodamo tri žlice kisle smetane, čili po okusu in čez minuto še štiri žlice paradižnikove mezge ter pustimo, da se kuha, dokler se masa rahlo ne zgosti. Med tem pogrejemo tortilje v ponvi ali kar v toasterju. Ko so sestavine v ponvi dovolj kuhane, jih položimo v tortiljo in jih zavijemo. Da se tortilja ne razpre, na vsako stran zabodemo zobotrebec. Včasih se nam lahko zgodi, da tortilje niso dovolj sočne. V takem primeru lahko za preliv uporabimo bešamel. Najbolj enostaven način je, da v mešalnik vržemo žlico moke, 5 cl mleka (2/3 mleka, 1/3 goveje juhe, ščepec muškatnega oreška, sol in poper. Zmes kuhamo (90°) v mešalniku dokler se ne zgosti (če je preredka, dodamo še malo moke). Če nimamo mešalnika (thermomix), ki kuha, na vročem maslu pocvremo moko, da se speni (ne sme postati temno rumena ali rjava), dodamo toplo mleko in juho in kuhamo, da se zgosti. Med mešanjem dodamo poper, sol, muškatni orešček in kuhamo na pari do želene gostote.


  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 8.1.2013 ob 20:47

"Če nimamo mešalnika, ki kuha" :D Ta stavek mi je danes polepšal dan :D

Drugače pa mi bešamel ne paše v tortiljo. Mogoče, ampak samo mogoooooče z dodanimi parimi pestmi sira.

In da bi najprej pocvrl moko, nato pa bešamel nad paro kuhal?

DBpek  

kuha že od: 19.6.2012

Št. objav: 994

Objavljeno 10.1.2013 ob 12:08

Nisem glih siguren za kakšno varianto (mehiško) jadi gre, vendar pa korenčka še nikoli nisem dajal v omako, s katro sem polnil tortilje, pa tudi zobotrebcev nisem uporabljal. Te velike tortilje se zlahka zvijejo na tak način, da iz njih nič ne pada.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecsijasaja
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.