Se gremo igrat?

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

7. feb 2018 16:42

Ja, prav je imela ko je pisala o vrtcu ..a se spomniš hedonist, da si se ti pred časom posmehoval pod enim receptom, da se buzara na rdeče ne dela? ..pa sem ti odgovorila, da se dela buzaro na belo in na rdeče, seveda s pelati ne pa brizg paradižnikove mezge, kot jo daš ti (mimogrede, grozna slika, še bolj pa neapetitlih jed, in kdor da na buzaro nariban sir, ta res ne ve veliko o tej jedi) ..Enako pri sliki vampov ..za dobre vampe se da kos parmezana ali pecorina, tudi škorja od sira je tu dobra, da se kuha v omaki in počasi gosti jed, ne pa spet gor nariba..to se je delalo, kot se pri nas reče v "anni ottanta" ...Tako da, tisti nasvet spodaj pod tvojo sliko kupljenh rezancev in buzare z mezgo, posute z sirom, in da če koga še kaj zanima naj te vprašajo ..hmmm, malo čudno ..in ja, imaš spet prav hedonist ..eni učijo, pa še sami ne znajo  ..hmmmmm, le kje sem že to prebrala?..

No, zgleda, da ja Elaphus rešila uganko ..bo Katarinči to povedala.. jaz poznam samo to menihovo brado in je odlična.

 

Vrtejbenka

Katarinči  

član od: 27.12.2015

sporočila: 4488

7. feb 2018 17:04

Res je, elaphus, gre za solato  sburjon, za katero se uporabi  vršičke in mehka, sočna stebla slanuše po imenu navadni osočnik (Salicornia patula  (Salicornia europea)). 

 

Več: http://galerija.foto-narava.com/displayimage.php?p & http://www.kpss.si/o-parku/narava/rastline/navad 

Cila, omenila si, da imaš vložen morski koprc (Crithmum maritimum oziroma hrvaško motar) - pa imaš vložene liste ali plodove? Sočni zeleni plodovi morskega koprca (preden porjavijo in otrdijo) so menda še bolj aromatični in  vloženi v slanici se lahko uporabijo tudi kot (bolj ali manj spodoben)  nadomestek za kapre, kot sem omenila že v svojem odgovoru na eno prejšnjih vprašanj.

Več  o morskem koprcu in nekaj načinov uporabe ter recepti: http://www.delo.si/druzba/odprta-kuhinja/navadni & https://www.dnevnik.si/1042741346 

...

Ja, res je "fajn" tale vrtec oziroma "enajsta šola na KulSlo", fletno se igramo in se drug od drugega  naučimo tudi kaj novega, običajno koristnega  ... včasih pa tudi ne, pa nič hudega

Vrtejbenka & elaphus, vsaka je pravilno odgovorila na eno vprašanje, predlagam, da nadaljuje tista, ki se prva domisli novega, zagotovo (v to sem prepričana) zanimivega vprašanja.

Katarinči

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

7. feb 2018 18:23

katarinči: imam samo vložene liste. 

 

Cila

Katarinči  

član od: 27.12.2015

sporočila: 4488

7. feb 2018 19:37

Hvala, Cila

Katarinči

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

7. feb 2018 23:41

Katarinči, verjetno te bom razočarala, ampak, zaradi poklicne deformacije zastavljam naslednje vprašanje: zakaj meni cela tale tema o slanušah ni preveč všeč?

Lp

Ljudje, ki si upajo reči bobu bob, so velikokrat trn v peti tistim, ki želijo bob prikazati kot jabolko. cervus

Katarinči  

član od: 27.12.2015

sporočila: 4488

8. feb 2018 0:19

elaphus je napisal/a:

Katarinči, verjetno te bom razočarala, ampak, zaradi poklicne deformacije zastavljam naslednje vprašanje: zakaj meni cela tale tema o slanušah ni preveč všeč?

Lp

Ljudje, ki si upajo reči bobu bob, so velikokrat trn v peti tistim, ki želijo bob prikazati kot jabolko. cervus

Elaphus, ne boš verjela, ampak glede na tvoje siceršnje komentarje sem nekako pričakovala tvoj odziv ... Nisi me razočarala, nasprotno, kajti domnevam, da vem, kaj imaš v mislih, saj sem tudi jaz  imela  pomisleke, ko sem odgovarjala na vprašanje o nadomestkih za kapre ... #slanuše, krajinski parki, zavarovane & zaščitene rastline ... 

Veš, elaphus, pravzaprav bi  na nek način bila razočarana zaradi nečesa drugega... no, ne ravno razočarana ... bila bi namreč zelo presenečena, če se ti ne bi odzvala tako, kakor si se

Lp, K.

Sporočilo je spremenil(a) Katarinči dne 8. feb 2018 00:59

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

8. feb 2018 8:40

Dokler smo govorili o regratu, marjeticah, ivanjščicah, ni bilo pomislekov.

Tistih nekaj kvadratov slanuš, pa večina, če ne vse, ki pri nas rastejo, je tako ali tako v krajinskih parkih, bi res morali pustiti, da rastejo. Sreča je, da jih večina tako ali tako ne pozna. Kdaj pa kdaj je tudi nepoznavanje dobrodošlo.

rimljanka

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

8. feb 2018 9:39

Hja, ima Katarinči kar prav. Vse slanuše (z izjemo morskega koprca - popravite me, če se motim, prosim) so uvrščene na Rdeči seznam ogroženih vrst, torej so zaščitene. Nabiranje in vlaganje v karkoli prepovedano. Je že tako, kar postane moderno, postane ogroženo, če ni tako trdoživo, kot npr. čemaž. Pa tudi ta se je pričel v zadnjih letih redčit, kot z žalostjo ugotavljam. Človeška nenasitnost nima meja.

Lp

P.s. boš postavila naslednje vprašanje, Katarinči?

Ljudje, ki si upajo reči bobu bob, so velikokrat trn v peti tistim, ki želijo bob prikazati kot jabolko. cervus

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

8. feb 2018 10:04

Ker je danes kulturni praznik, bom v svojem odgovoru prijateljici iz Severne Primorske bolj nežen , kot bi bil sicer .Res je sem napisal, da se v originalu dela buzara v Dalmaciji bela, kajti imam veliko receptov tam celo življenje živečih nonic :) in ne zgolj recepte amaterjev z Googla :) Seveda se lahko doda tudi pom in povsem vseeno je , ali so to pelati ali mezga ali pasata ali kakoršnakoli druga oblika paradajza. Je pa vic v tem, da je čas kuhanja buzare kratek in potem vanjo tlačit cele pelate je nekoliko preveč robustno saj bi kuha trajala predolgo. Glede moje nagravžne fotke in parmezana pa tole: ta buzara iz kozic se ni jedla kot samostojna jed ampak je bila preliv širokim rezancem in noben greh ni, če se le ti jedo s parmezanom mar ne !? :) Tudi glede vampov : ja res je , lahko daš vanjo skorjo (ne  škorjo !!) ampak meni je tako bolj všeč pa četudi sodi (unga izraza ne razumem, ne znam italijansko tako dobro, sicer je pa to slovenski forum in prosim, da tako tudi pišeš !!! )

Res je pa tudi, da se nikoli ne mečem ven z nekimi že videnimi recepti od vseh vetrov in temu primerno nisem tako zanimiv. In tudi vedno priznam, kaj znam in kaj ne medtem kos si ti v svojih izjavah vedno vseveda in samo tvoj prav je nekaj vreden. Kar se pa tiče priprave rib in ostalih morskih sadežev pa verjemi da se te ne bojim in se te še dolgo ne bom :(

Cinizem in gnev nista nikoli dobra zato zamisli se malo in predvsem včasih preberi, kaj sploh napišeš .

Želim ti lepo preživet praznik kulture pa skuhaj kakšno jed iz časov Prešerna, če jo seveda znaš :)

hedonist

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

8. feb 2018 11:06

Kot prvo hedonist nisem ne tvoja kolegica, še manj prijateljica ..k sreči si sama izberem prijatelje in kolege.Ti poznaš Dalmacijo (baje) jaz pa kakšen drug okoliš.Ja, sem amater, 100% in me ni sram to povedat.In ja na google tudi pogledam, tako kot večina ..imam pa zaradi mojega in moževega veselja kuharic in revij, kot jih ti nikoli ne boš imel, pač najino veselje je to ..tako kot kaj prebrat tudi kaj finega skuhat in spečt.Kdaj se da pelate v buzaro pa moraš sam precenit ..definitivno ne po morskih sadežih ..ma ti to itak (baje) obvladaš.Jaz v vampe dam škorjo..in ti mene ne boš popravljal v slovenščini, ker, kar te berem ne znaš pisat..v primer današnja tvoja citata z zida "Zdej če je kej ostalo bi pa prišel :) :) "Matr, saj te bo čist zamedlo :) " ..slovničnih napak, da ne govorim o žaljivosti za naš jezik je pri tebi malo morje..ti svetujem, da prvo za seboj popraviš, potem pa še za mano.Definitivno imaš ti več napak kot jaz..in ne uči, če sam ne znaš.Se vidi da si polpismen, ker moje besede v italijanščini sem dala zavedno v navednice, ker smo res na slovenskem forumu ..kadar se boš obregnil ob angleške in španske besede, stavke tukaj, se lahko še ob moje italiajnske ..ali pa daj se samo ob moje..itak tvojega mnenja ne upoštevam, ne dam nič na njega, oprosti.

Kar se tiče priprave rib in morskih sadež se ni treba me bat..kot se jaz tebe ne..kar sem od tebe vidla, so same ene ribe z gardele ..pa mogoče odlični, sveži morski sadeži z mezgo iz tube.Meni kot nepoznavalki morskih sestavin, bi bilo škoda jih "uničit" z mezgo..ali s šalšo kot rečemo pri nas.Raje bi recimo pelate, češnjevce narezala, na hitro zapekla v pečici z dišavnicami in postregla ..samo to so res nianse z googla,in kot vedno, imaš spet prav hedonist.. ...

Pišem kar sama želim ..preberem kar sama želim ..in danes žal ne kuham ..me mož razvaja, ker je tudi on doma, tako kot jaz, ker so danes trgovine zaprte ..s čim, pa ne povem, ker bi bil fouš.

Sama pa ne bom hinavila in ti ne priželim nič kaj takega kot ti meni ..Kar se tiče, kaj znam kuhat, ti pa povem tako "na prvo žogo", da si upam trdit, da znam več kot ti ..tudi kakšno jed iz Prešernovih časov.. 

Kaj boš ti odgovoril na to, me sploh ne zanima ..odkar si na zidu pisal laži o meni, in si se potem za par dni potuhnil, ko sem ti napisala da se za to opraviči, me tvoja mnenja ne zanimajo.Škoda, da se tudi tukaj ne da blokirat člana, ker bi te tudi tukaj.

Lp

 

 

Vrtejbenka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?malaga
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti