t-baby, niti v sanjah se nisem spomnila, da bi maslo uporabila za zabelo drobtinic. Pri nas ga uporabljamo le v "zdravstvene" namene- zelo pomaga pri izgubi glasu ob močnem prehladu oz. če zelo boli grlo. No, ena ideja je že- hvala!
Andreja, masolnika ne poznam, sem gledala recept (masovnik) in tam je omenjena samo kisla smetana... bi pa poskusila zadevo. Lahko malo natančneje razložiš tvoj recept?
Jade, jaz mleko naliješ v široko in nižjo posodo (včasih so uporabljali latvice), pustiš na hladnem, da se na vrhu nabere smetana in vse skupaj postaviš v pečico. Traja kar kakšno uro, da se mleko pregreje in se smetana na vrhu zlatorjavo zapeče. Pri tem postopku ima mleko malenkost drugačen okus in tudi malo temnejše postane. Ta postopek je primeren za zimske dni, ko se kuri štedilnik na drva... pregrevanje mleka na elektriko se mi zdi precej potratno.
Jaz poleti prakticiram cenejšo varianto: mleko v široki posodi zavrem, ohladim, da se na vrhu nabere smetana, nato dam vse skupaj za 10 min v pečico (žar- program, kjer je vključen le zgornji grelec). Smetana se lepo zapeče, po okusu je popolnoma enaka tisti, ki je pregreta na stari kmečki način, mleko pa ostane belo. Najboljše je domače mleko, ker ima 4,5% maščobe. Če ga nameravaš kupiti v ta namen, ne sme biti homogenizirano (da se smetna sploh nabere na vrhu) in seveda čim višji % maščobe, da bo smetane več. Evo, priložnost, da se prikupiš tastu

lp,
V.