član od 20044272 sporočil
Domač jogurt narediš tako, da mleko zavreš in ohladiš na cca 38-42 stopinj C, potem pa vmešaš vanj kupljen jogurt, ki ti je všeč, naliješ v kozarčke, pokriješ in pustiš na toplem, najboljše je, da je temperatura ista kot zgoraj (38-42 stopinj). Pustiš nekaj ur, če je bolj hladno ali želiš trši jugurt, z več okusa in malo bolj kisel pa malo dlje. POtem daš jogurt v hladilnik, kjer se bo še malo strdil.
Kozje mleko je primerno za kisanje, saj sicer iz njega ne bi mogli delat kozjega sira;) Ja, seveda lahko narediš tudi jogurt. Imel bo pa močnejši okus, ni vsem všeč.
Po mojih izkušnjah so vsi navadni jogurti (torej ne sadni ali vanilijevi ali kaj podobnega) živi - torej imajo not žive bakterije, če češ, da jih ima jogurt še več, daš probiotični jogurt, dobiš ga v vsakem marketu na oddelkih z jogurti, gor piše probiotični jogurt, se mi zdi, v belem lončku z zelenim pokrovčkom.
Baje je dobro, da sta mleko in jogurt, ki ga vmešaš vanj, enako mastna (torej oba 1,6 ali oba 3,2). Jaz sem probala že vse možne kombinacije, tudi 3,2 mleko in 0,5 jogurt ali obratno in je vse delalo.
In baje je dobro, da mleko ni alpsko. Jaz uporabim, kar imam, če vem, da bom delala jogurt, si že kupim navadno mleko, ker je cenejše in bolj zdravo, če pa ga nimam pri hiši in bi vseeno jogurt, pa uporabim alpsko.
Baje je tudi dobro,da delaš jogurt ponoči, ker takrat nič ne rukaš okolice, baje tega jogurt ne mara. Jaz ga delam, kadar imam čas.
Baje tudi ne smeš dat nič pod mleko, ki bo jogurt oz. v lonček, v katerega naliješ to mleko. No, jaz sem dala spodaj veliko žlico marmelade in dobila en najboljših sadnih jogurtov, kar sem jih kdaj jedla... Pa nisem vedno navdušena nad vsem, kar naredim, da ne boš mislila;)
Jaz sem torej veselo kršila že vsa pravila, tudi vsa naenkrat, pa je vsakič jogurt super ratal, včasih celo trši kot je bil original!
Jogurt (sploh, če je trden) je lažje vmešat v mleko, če ga prej vmešaš v majhen del mleka, da je bolj tekoč.
Dobi se poseben aparat za delat jogurt, meni ga je prinesel dedek Mraz, tak mlad in luškan dedek;) in ga redno uporabljam. Ni sicer tako zelo poceni, cca 7000 v merkurju, merkatorju ga imajo sigurno, za drugje ne vem. Not je 6 lončkov v taki beli luštni posodi, ki se greje (je na elektriko) in ohranja ves čas to temperaturo. Nima pa timerja, torej moraš zadevo sama izklopit. Tista urica zgoraj je brez funkcije, samo da si ti zapomniš, kdaj si dala jogurt delat, če se seveda spomniš jo nastavit.
Če ne spiš veliko, lahko daš delat čez noč, če si pa zaspane sorte, pa rajši čez dan, da ne bo preveč "povrelo" mleko in bo jogurt prekisel.
.
Na forumu so nekateri nekaj stokali, da zdaj jogurti niso več živi in da zato jogurt ne rata več. Naj te ne prestrašijo, ker to ni res. Ne vem, kaj so delali,ampak meni jogurt res vedno super rata, v 4 urah ali pa še prej, če želim tekočega... Sem pa sprobala že skoraj vse jogurte brez primesi in prav vsi delajo krasno krasno! Ne vem sicer, kako bi bilo, če boš dala kravji jogurt v kozje mleko, ampak po moje bo tudi delalo, saj mlečnokislinske bakterije so iste... Probaj, saj kaj pa imaš zgubit - 1 liter mleka;) Če ne rata,ga še vedno lahko uporabiš za kruh. Bo pa imel kozji jogurt več okusa, če boš vanj vmešala kozji jogurt (videla sem ga v hipermarketu v šišiki).
če te še kaj zanima, pa vprašaj, če bomo vedeli, bomo že pomagali! Če boš veliko delala jogurt, je aparat dobra naložba... Jaz ga uporabljam še za druge stvari...
Veri