Ločevanje živil 90. dni - 5. del

Oj! Mal sem brala vašo tamo, ker smos e o tem pogovarjal velik na faxu. Študiram namreč bio-gos na PeF. Mel smo predmet prehrana, ki ga bom mela zdej še dve leti. Letos je bla tema živila, sestava živil,... Pogovarjal smo se tud o tej ločevalni dijeti (oziroma smo same vprašale), kulk je sploh to dobr za naše zdravje, koliko energije se vnese v telo,... Skratka, če prov razumem vašo temo, na podlagi znanja k ga mam o tem bi dejala samo naslednje. Je fino, če se pri tem držiš, pa vsaka čast tistim, ki uspeva in k ste lahko shujšal al pa kej druzga naredl za vaše telo in zdravje. Samo ali ste kdaj pomislili kaj dejansko vaše telo potrebuje? Vem da telo potrebuje določene količine OH, B, M, zelenjave in sadje, ter vode da lahko normalno funkcionira čez ves dan. In če mu en dan daješ samo OH, se pravi da se sno razgradi do gliukoze gre v glikolizo v CCK nato pa se razgradi na koncu na H20 in Co2 (in ATP-energija) porablja pa kisik. ok to je en dan. Vendar preden pride v ciklus citronske kisline (CCK) potrebuje tudi nekaj maščob (maščobnih kislin, produktov, ki jih pridobimo z beta oksidacijo maščobnih kislin). OK vse lepo in prav jih lahko vzame iz naših "zalog" po telesu. Ampak kaj ko jih "zmanjka" in se en dan kopičijo samo maščobe (deluje samo 1 proces) naslednji dan se kopičijo OH (deluje 1 prroces). Se pravi da vaše telo vsak dan čaka na porcije določenih intermediantov, da lahko "normalno" deluje (kukr kol pač). Ne obsojam nobenega, vendar sedaj je v veljavi že nekaj let prehranska politika (če ste že slišali). Leta 2010, naj bi naša država uspela ljudi navaditi k temu, da je zdravo in živi zdravo (ministstvo je hotelo da ljudje jejo več sadja in zelenjave in so naredili jambo plakat s kolesom iz sadja in zeljenjave, ampak nažalost se je prijela bolje mercatorjeva fraza: "pet na dan"). Bistvo tega je, da vsi ki se pač prehranjujete na takšen način (ločevalna dijeta) živite "zdravo" in mogoče uživate toliko stvari kot naj bi bile v prehranski politiki, vendar ali resnično delate v dobro vašemu metabolnemu procesu? No ja to so bila nekatera moja razmišljanja, še enkrat pa povdarjam da nobenega NE obsojam ali krivim da dela narobe (dela pač tisto kar se mu zdi prav in kar je dobro zanj-100 ljudi 100 čudi) ampak rada bi samo postregla z informacijami, ki jih poznam sama, vam v premislek. lp Bernarda Sporočilo je spremenil(a) Bernarda85 dne 26. avg 2006 16:08:52
Bernarda -ne bi rada prepisovala tvojih oznak za najrazlicnejse mascobe,ampak bom,kar po domace Na forumu sem dobila obcutek in tudi za sebe vem,da nekatere mascobe ne skodijo,ampak so celo zdrave in pomembne. Kljub tocno dolocenih dnevih pa lahko vsaj zase povem,vnesem v telo vseeno mascobe,ki recimo za tisti dan niso dovoljene,ali sladkor nehote,zato ker je to pac v nasem jedilniku dovoljeno! Na OH dan niso samo mascobe-zelenjava na pizzi?Zraven skleda solate? Vitaminski dan je OK? Skrob-zelje z krompirjem?Katere mascobe,ali vitamini manjkajo,ce se ne gremo zdaj znanosti? Beljakovinski dan je tako raznolik,da res ni mogoce pogresati nicesar!Preberi knjigo(vem,da jih veliko,ker studiras,tudi jaz sem)LOCEVALNA DIETA in preglejte z sosolci jedilnike,ali pa pobrskaj ta forum se malo nazaj! Iz lastnih izkusenj ti povem,da bos presenecena,kaj znajo prave gospodinje ali pa tudi zacetnice pricarati iz zivil,ki so jim na voljo za tisti dan!!!! Se veliko uspehov pri studiju ti zelim! delux
Hojla! Mimo Bernardinega posta pa res ne morem,da ne bi rekla katero na temo.Se vsake toliko najde kakšna dobra duša,ki nam posreduje koristne informacije glede naše diete in Mimogrede še navede,kako deluje naše telo in kakšno je pravilno prehranjevanje. Ampak roko na srce,nas te koristne informacije nič ne ganejo in sicer zato,ker se vse to sliši preveč zakomplicirano in učeno. Ločevalna dieta pa je tako enostavna,nič ni treba računati,nič preštevati,samo slediš vrstnemu redu,pa je. Saj kako deluje naše telo in kaj dejansko potrebuje pa itak ne vemo,mi želimo samo shujšati,pa četudi s tem škodujemo sam sebi.Pa saj smo škodo naredili že ko smo se prekomerno zredili.Torej je bilo naše zdravje že ogroženo in je sedaj itak vseeno,če še nepravilno shujšamo. Glede na to,da se že skoraj dve leti prehranjujem ločevalno,se mi zdi,da se je telo že navadilo na ta ritem prehranjevanja,torej se je prilagodilo.Z zdravjem nimam problemov,odlično se počutim(že trkam po lesu). Nekje sem brala,kako se je prehranjeval človek v obdobju,ko je bil še lovec in nabiralec.En dan so šli na lov in so bolj lakali,naslednji dan je bila seveda pojedina,nato so šli tretji dan spet na lov,četrti dan spet pojedina. Nadalje je pisalo,da je najbolj idealna takšna dieta,pri kateri se en dan dobro naješ,potem drug dan stradaš itd....,ker pač imamo takšen način prehranjevanja v genih. Če pogledamo ločevalno,lahko rečemo,da deluje skoraj na podoben princip. na b dan se dobro najemo,na š dan jemo samo zelenjavo,torej bolj lahka prehrana.na oh dan si spet bolj privoščimo,na s dan pa spet bolj malo. Aha,na vitaminski dan jemo tudi oreščke in semena,ta pa kolikor je meni znano,vsebujejo maščobe. Pa naša država nas Slovencev ne bo navadila jesti zdravo,mogoče čez tisoč let,nikakor pa ne do leta 2010.Mislim da bodo goveja juha,pečenka in pražen krompir še vedno številka ena. Pa mal naj preverijo,kako se prehranjujejo naši otroci.Vse prej kot zdravo. Ma kakor koli,men je ločevalna zelo všeč,kajti ko pomislim na štetje kalorij in računanje koliko oh-jev in kaj vem kaj še potrebujem mi grejo kar lasi pokonci. Mogoče res ne delam prav,ampak dokler se dobro počutim,bom s tem načinom prehranjevanja nadaljevala,sicer pa itak nobena dieta ni zdrava,zdravo prehranjevanje je pa preveč komplicirano.Mi pa si samo želimo shujšati in nič drugega. Mejte se lepo in uživajte življenje! Lep dan vam želi Marjetka cvetka!
Naj še jaz pristavim svoj piskrček. Z ločevalno dieto mi je uspelo shujšati 25 kil. Pred dieto sem imela povišan sladkor, maščobe v krvi, visok pritisk in še kaj bi se našlo. Ko sem dala dieto skozi, sem šla k svoji zdravnici in ji povedala kakšno dieto imam. Rekla je, da če se dobro počutim ni nič narobe in da bova naredili krvne preiskave za vsak slučaj. Naj povem, da so izvidi zdaj odlični, brez povišanega sladkorja, maščob, visokega pritiska... Skratka, tudi moja zdravnica je zelo zadovoljna z rezultati. Počutim se odlično, ravnokar imam drugi krog diete in do sedaj ni bilo še nič narobe. Res pa je, da pojem ogromno sadja in zelenjave(dopoldan več kot je dovoljeno)pa sem vseeno uspešna. Mislim, da je ta dieta kar vredu in da sem s prejšnjimi naredila več škode(ko nisem skoraj nič jedla)organizmu, ker poleg tega,da sem bila grozno lačna, sem bila še živčna povrhu. Zato menim, da se kar dokaj zdravo prehranjujem. saj pojem ogromno vitaminov. Saj kar naprej poslušamo, da je treba 5krat na dan jesti sadje in zelenjavo. Mar ni tako? Želim še naprej lep večer kolikor ga je še ostalo. LP! fakin712
Bernarda85, hvala za tvoje mnenje, ki ga spoštujem. Vsak dan se učimo. Nekaj si zapomnimo,vsega pa ne. Moja izkušnja: tri mesece sem se držala ločevalne diete in se v tem času marsikaj naučila o hrani in zdravju. To mi koristi še naprej, ko imam tako imenovano vzdrževanje. Zdaj si vsak dan privoščim tako B, Š, OH in veliko več sadja in zelenjave kot prej. Tudi jaz se počutim bolje in lahkotneje. Bernarda85, če boš imela še kaj povedati, mirne duše lahko napišeš, z veseljem bomo prebrale. jankica
Hvala najprej za lep odziv. Dodala pa bi samo tole, da super da vam je uspelo, saj pravim 100 ludi 100 čudi. Pa nč slabga ne mislim. Če ti to pripomore k boljšemu zdravju res super. glede politike pa samo tole. Bi dodala link pa nikjer ne piše tako kot bi moglo (bom mal po zapiskih prebrskala). Kar se spomnem so napisani takšni glavni cilji, kot so: za 30% povečati dojenje pri nosečnosti do določenega leta, za nevem kolk % zmanjšati pitje alkohola, Zmanjšati % ljudi s preveliko telesno težo, spet % uživati več sadja, uživati več zelejave, več hidratov, manj maščob.,.. Če kdo želi, lahko dam kako se slovenci s čim preveč prehranjujejo (OH, B, M, vlakna). Kar se tiče maščob, pa nism sploh pomislila na neškodljive (priznam), ker se te večinoma ne razgrajajajo kej preveč ampak se zapakirajo v "kroglive"-hilomikrone. Če vas kej zanima o hrani predvsem po Oh, B, M, zeljenjvai,... vprašejte, mam pa tud spisek vitamin in mineralov v katerih živilih so,... Sorry spet mal filozofiram. Če kej rabte se znanja vam lahko se kej posredujem, če bom le vedla. Bernarda85
Bernarda85, hvala tudi za tvoj odziv. Jaz sem veliko informacij dobila na tejle spletni strani, mogoče je tudi tebi poznana, če pa ne, pa vsaj vsebina, ki jo med drugim obravnava (glej prehrana): http://www.mojtrener.com/ jankica
Ja stran mi je poznana pa je super, pa se mnogo podatkov dobiš o dijetah, prehrani, kaj storiti za svoj telo,.. lp Bernarda85
Haj helov! Moj grozni vikend se približuje koncu iz petka na soboto 4ure spanja iz sobte na nedeljo 2,5ure spanja. Ja Delux igram pri bendu in pojem. Sem že toliko časa prisotna na forumu da kar mislim da že vsi vejo. V glavnem: včeraj se bila v Podzemelj na Dolenjskem. Ker sem samo pomagala pri ozvočenju ni bilo kaj početi od 15ure do 1h ponoči. Imela sem Š dan kar pomeni da nisem imela na ˝vaški veselici˝ kaj početi ker se so se tam pekli odojki pa voli in jagnjeta. Ha ne vprašte kaj sem jedla SOLATO. Ne morem vam povedati kako ponosna sem nase da sem zdržala včerajšnji dan. So se mi cedile sline po odojku da je bilo joj. Ampak se že toliko poznam, da če bi včeraj začela grešiti bi bilo z mojo dieto konec. Pila sem pa VODO v nenormalnih količinah. 5-6litrov ,če vrjamete ali ne. Kolegi so se mi režali da se mi bodo zaredile žabe, na wc sem hodila vsakih 15 min, trebuh sem pa od vode imela tud takšen da sem zvečer komaj še zapela hlače. Lep večer še naprej od precej zaspane Gorenjke! any
Dober večer! Korenzu moraš biti pa v dobri formi, da prideš skozi dan s tako malo spanja... (posledica 3MD?) Ti pa čestitam za voljo - da se odpoveš dišečemu mesku... No, tudi jaz sem današnji dan preživela ob sadju, sploh ni bilo težko kljub temu, da smo bili na praznovanju rojstnega dne. Različnega sadja je bilo v izobilju, bučke, melancane na žaru - opazila sem, da jih je kar nekaj na raznoraznih dietah, tako da nihče ne "teži", če se čemu odpoveš. Delux, ali imava jutri vodni dan skupaj? Upam, da mi bo šlo, kajti v prvem krogu sem samo enega izpeljala res dosledno, ostala dva pa ne. Včasih mi malce ponagaja želodčna kislina, če predolgo ne jem, vsekakor poročam jutri. Če pa ne bo šlo, pa tudi ne bo konec sveta, kajne? Imejte lep večer in uspešen teden! LP darkad

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrimljanka
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti