Ločevanje živil 90. dni - 5. del

Ja. Lidija, saj imaš prav. Res pa je, da zraven tudi piše tole: "Ena pomoč za vse nove, pa priložnost za razpravljanje za vse stare." Tako, da če enkrat za OH dan jemo stročji fižol, tudi ne bo konec sveta. Jaz sem ga včeraj jedla na B dan, pa se na tehtnici nič ne pozna, da bi bilo kaj narobe, pa še pri količini kruha sem malo pogoljufala, ga že dolgo nisem jedla, pa nisem mogla ostati le pri enem kosu. Čao, Encijan
Ma ja sam si ga smjestila pod Š dan jer je to mahunarka kao što je i fižol i leča... Imam ga u planu jest za dva dana s pire krumpirom i brdom zelene salate... Lep dan! Lidija...
Živjo! Ja, stročji fižol lahko jemo vsak dan, fižol v zrnu pa na Š dan. To je bilo že napisano in še večkrat sprobano. Encijan, tvoje OH kosilo (kruhek in solata) je O.K. Bučkino kremno juho (http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=5428) sem pa jaz jedla brez stepene smetane, tako, da jo je bilo zato tolikoooo za slikanje. Pri bučkinih jedeh sem pri nas tudi jaz bolj osamljena. Ampak se ne dam. Vedno pripravim več ali pa preveč, tako da že morajo tudi ostali poskusiti. In včeraj sem popražila bučke s čebulo in česnom, začinila, potem pa dodala še ostanke sirov (mozarela in edamec) in smetano. Bilo je zelo dobro, tako, da je pohvalila še tašča, ki je do nedavnega jedla le pohane bučke. Ostali so imeli še kuhane hrenovke s sirom, jaz pa malo bolj pisano solato. Bučke z jajci sem tudi že pripravila letos - sva jih z možem zmazala kar sama. Jaz imam pa namen letos vložiti bučke v vinu po receptu (http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=3913), upam, da bodo všeč še komu (malo vina pa tudi nam na vzdrževanju pripada, mar ne?). Pred leti sem jih vložila podobno kot kisle kumarice (z dodatkom sladkorja) in so bile krasen dodatek na narezku, črvste, nekateri so jih zamenjali kar z gobami. Lidija, jaz se še dobro spomnim moje prve OH večerje (lani septembra). V trgovini sem kupila več kosov torte in dva skrila zadaj v hladilnik, da mi jih ja ne bi kdo drug pojedel. Potem sem pa zvečer navalila nanje in verjele ali ne - nisem uspela pojesti dveh kosov!!! Včasih pa toliko. Samo oči so bile lačne, jaz pa ne! Domačega sladoleda pa še nisem uspela narediti, zdaj praznimo zalogo iz skrinje. Popopldne mi neverjetno paše grenka kavica s sladoledom (bolje rečeno sladoledno peno po vrhu). Lep dan vam želim! jankica
Vesela sam da mogu jesti stročji fižol svaki dan... jako ga volim. Lidija...
Tudi pri nas kuhamo stročji fižol skoraj vsak dan, jem ga pa večinoma sama, ostali niso tako navdušeni. Razmišljam kako bi bilo, če bi ga nekaj shranila v kozarce, podobno kot papriko. ker zmrzovalnika nimam več velikega, sedaj sem omejena samo s tremi predali, ki pa so kar hitro polni. Ne mislim, da bi ga ohranila do drugega leta, samo nekaj mesecev bi bilo dovolj. Po dveh mesecih sem svojo dieto čisto sprčkala, ampak ne s sladkarijami, ampak z zelenjavo, kar se precej čudno sliši. Ker je vroče, ne pečem nič. Sladoleda je pa zmanjkalo, tako sem še kar pridna. Grem zapirat okna, se približuje neki vihar, adijo. riba-ribica
Hoja, tudi jaz sem jedla stročji fižol kot nevtralno živilo. Ne spomnem se, kje sem to slišala ali brala. Tejčica, SUPEEEEEER, česttitam. Zdaj pa pridno jej vitamine in poskrbi, da ti ničesar ne bo manjkalo. Pazi nase in na detece, ki ga nosiš. Oglasi se še kaj. Danes sem imela škrobni dan in sem si naredila slastno rižoto z govovo omako. Zraven pa sem si pripravila osvežilno solato iz paradižnikov, paprike in kumare. Ker sem dobila obisk, sem bolj pozno kosila. Res se mi je malo porušil ritem in sem že bila kar mehka od lakote. Moje telo sem zgleda navadila na red in takrat ko je čas moram jest. Včasih pa je to težko relizirati, sploh kadar si zdoma. Takrat pa imam s sabo kakšno jabolko ali suho sadje in oreške. Lapo se imejte še naprej. LANES
OK, al ja moram pitati još i ovo: kaj se ne jedu gobe na OH dan ili i njih mogu jest kad hoću? Lidija...
Lidija, gobe lahko ješ, kadar hočeš, torej vsak dan, če so ti le všeč. Gobe z rižem ješ na škrobni dan, gobe z jajci na beljakovinski dan, same gobe na vitaminski oz. sadni dan. Lp iz Maribora! riba-ribica
Riba-ribica, poglej si recepte v temi stročji fižol http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=7121 Otilija je napisala, kako ga pripravi v slanici. Tak fižol bi lahko potem uporabila npr. za boranijo na B dan, zelenjavno juho s fižolom in krompirjem na Š dan, pri praženi zelenjavi za na testenine na OH dan in pa v solati (ali zel. juhi) na vitaminski dan. Skratka, je zelo uporaben. Če pa ga boš vložila s kisom, boš pa imela zelo hitro pripravljeno solato. Odpreš kozarec fižola, daš malo čebule, česna ,popra, par kapljic olja in okusna solata je tu. Seveda lahko dodaš še drugo zelenjavo, npr. paradižnik, ki ga zdaj dobimo preko celega leta. Tudi jaz gobe uporabljam kot nevtralno živilo - torej lahko vsak dan. LP jankica
Hojla! Jaz bom danes bučke z jajci! Ribica,jaz vlagam stročji fižol z kisom,enkrat sem ga naredila v slanici,pa mi je ves zavrel. Fižol skuham v slani vodi,ko je kuhan ga naloži m v kozarce,v vodo,v kateri se je kuhal pa vlijem kis,zavrem in nalijem v kozarce.Zaprem in pod brisačo,da se počasi ohladi.O količinah pa bolj težko govorim,ker vse delam kar tako od oka. Pa še ideja za oh dan!Skuhajte si zelenjavno juho v katero potem vmešate posebej skuhane rezance,zvezdice,pač karkoli imate pri roki. Lep dan vam želi Marjetka cvetka!

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
MOJ vrtrimljanka
malo za hecNikita2
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti