25. avg 2011 6:20
Od rabljenih pokrovčkov uporabim samo tiste od Etinih kozarcev, ker se dajo originalno lepo odpreti. Vedno pa vse pokrovčke, tudi nove, pred uporabo prelijem s kropom in sproti vroče jemljem iz njega, ko zapiram domače kozarce. Ker so vroči pokrovčki malo razširjeni, bolje primejo. Tudi v vse kozarce tik pred uporabo nalijem krop. Pri doma vloženih kozarcih pa pokrovčki tako močno primejo, da brez odpirača skoraj ne gre. Ko so ohlajeni potrkam po pokrovčkih, da ugotovim, če je kateri ohlapen (ima bolj votel zvok) in te ponovno pasteriziram ali hitro porabim. Po mojih izkušnjah je najmanj problemov takrat, ko polnim vroče shranke, kadar pa nalagam hladne in jih naknadno pasteriziram, ob zaključki pasterizacije (pred ohlajevanjem) vsakega ponovno zategnem.
Rdeče pese sem doslej v vseh letih vkuhala nekaj sto kozarcev in vsaj od tistih, ki sem jih obdržala doma, se ni pokvaril niti eden. Najbrž so zdržali tudi tisti, ki sem jih vkuhavala za druge, vsaj pritožil se ni nihče in še vedno me ponovno prosijo za pomoč.
Gre pa takole:
10 l kuhane pese – nareži
20 dag sladkorja
½ litra vode
1 l vinskega kisa
sol – 2 rezani jedilni žlici
sladkor, vodo vinski kis zmešaj, prevri (5 minut), dodaj peso, dosoli po okusu, še enkrat prevri, vroče nalij v kozarčke in takoj zapri z alu pokrovčki. Za 24 ur zavij v toplo odejo. Hrani v temnem in hladnem prostoru. Shranek preverjeno zdrži 2 leti, kasneje pa počasi zgublja na okusu.
Peso nalagam v kozarce z malo zajemalko, da sproti zajamem tudi potrebno količino vode. Dva do trikrat vmes in enkrat na koncu dobro potlačim, da pride tekočina na vrh. Liter in pol je ob takem načinu ravno prav tekočine.
Cila