Bambus

jedert  

član od: 31.7.2008

sporočila: 77

tema odprta - 13. jul 2011 13:00 | ogledi: 14.516 | odgovori: 5

Pred nekaj leti je sorodnik ob hiši zasadil bambus z namenom, da se ta razraste v prijetno živo mejo, o njegovi rasti pa ni kaj dosti vedel. Zdaj imamo s tem bambusom velike težave. Bambus poganja kot nor, raste povsod naokrog, korenine se nekako pahljačasto širijo naprej, njihove poganjke najdeš že na povsem drugem koncu. Ali ima kdo izkušnje s to trdoživo rastlino? Zlasti me zanima, kako bambus izkoreniniti, ozir. ga uničiti. 

jedert

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

13. jul 2011 14:18

Težko delo te čaka (oziroma tvojega sorodnika).

Pred leti je bambus zasadil moj sosed, že čez kakšno leto ali dve se je razširil tudi na mojem vrtu. Saj najprej mi je bil všeč, eno korenino sem celo izkopala in jo posadila v velik lonec.

Kot si napisala, se je razširil čez vso mero, na srečo samo na eni od teras.

Sosed je svojega hitro iztrebil, predvidevam, da s takimi ali drugačnimi herbicidi, mi smo pa leta in leta izkopavali trdovratne korenine. Nazadnje se je še najbolj obnesla res redna (spomladi tudi večkrat na teden) košnja, ampak trajalo je kar nekaj let in ko sem pred letom malo zanemarila to teraso, so se poganjki hitro spet pojavili.

Kako trdoživa rastlina je to, sem se prepričala tudi, ko sem hotela tistega iz lonca izkoreniniti. Nazadnje sem uspela tako, da sem lonec dolgo izpirala pod vodnim curkom. Ko sem izprala vso zemljo, je ostal trden in težek splet korenin, ki ga ni bilo mogoče ne razbiti, ne zažgati. Še na kosovni odpad si ga nisem upala odložiti, nekaj let je v opomin lahkomiselnim vrtnarjem stal na dvorišču, potem ga je pa odpeljal en ribič, ki ga še danes uporablja kot sidro za bojo.

Z eksotami med rastlinami ni šale, meni poleg  bambusa veliko bolj kot domači plevel greni življenje tale bignonija, plezalka, ki se agresivno širi v vse smeri, na živce mi gre pa tudi aktinidija, ki je prav tako neuničljiva (upam, da jo bo letošnja suša vsaj malo omejila, če že ne ugonobila), saj mi s svojo tropsko obilnostjo vsako leto polomi kakšen tram.

Drugega kot kosilnico ti ne vem svetovati, seveda nekateri zagovarjajo tudi vsakovrstne pripravke, ampak ne verjamem da obstaja kakšen, ki bi škodil samo bambusu.

 

 

 

nola

Nena-morje  

član od: 21.12.2005

sporočila: 1110

13. jul 2011 15:08

Nabavite si pando !

No, hecam se !

Tezko ga boste odstranili. Meni je najbolj pomagalo, da sem vsako pomlad rezala nove poganjke, pa sla s kosilnico preko njih vso poletje in jesen. Je kljub temu trajalo nekaj let, da sem se ga znebila. Da se pa bambus sadi izkljucno v korita,  sem se naucila sele, ko sem zacela surfati po internetu ...

Jaz  pa se vedno trpim, ko pulim ven korenine hmelja ... ta je moja mora ze 7 let ...

Soseda se ga je resila z bumefektom, sama pa ga ne zelim uporabiti, ker nasprotujem uporabi kemikalij v mojem vrtu ... tako mi ostane samo, da pulim iz zemlje tista zilava stebla

Nena-morje

jedert  

član od: 31.7.2008

sporočila: 77

14. jul 2011 11:25

Hvala za posredovana sporočila. Nola, sorodnik je bambus (sicer z dobrimi nameni) samo vsadil, mi pa "uživamo" sadove, in kot kažejo vajine izkušnje, bomo te sadove uživali še dolgo.

Ja, redna košnja že, toda bambus raste pri nas na tako nerodnem kraju, da kosilnice ni mogoče uporabiti. Za zdaj kolikor mogoče sproti režemo poganjke, a se mi zdi vse skupaj sizifovo delo.

Ja, zdaj tudi jaz vem, da se bambus sme posaditi kvečjemu v korita, a kaj zdaj to pomaga!

Kot vidim iz vajinih izkušenj, ni le bambus nadlega, ampak tudi kakšna plezalka. 

Koliko dela in jeze si naredimo (ali nam drugi naredijo) po nepotrebnem, kajne?

Lep pozdrav

 

 

jedert

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

15. jul 2011 8:52

jedert je napisal/a:

Ja, redna košnja že, toda bambus raste pri nas na tako nerodnem kraju, da kosilnice ni mogoče uporabiti. Za zdaj kolikor mogoče sproti režemo poganjke, a se mi zdi vse skupaj sizifovo delo.

Koliko dela in jeze si naredimo (ali nam drugi naredijo) po nepotrebnem, kajne?
jedert

 

ad1: ni Sizifovo, samo zelo, zelo vztrajni morate biti in res porezati takoj, ko pribodejo iz tal. V ugodnih razmerah tam, kjer je doma, lahko bambus zraste tudi 60 cm na dan!!!! In takoj, ko je nad zemljo, s fotosinzeto intenzivno tvori sladkorje, ki jih shranjuje v podzmenih delih, te zaloge pa mu potem omogočajo vztrajno rast, kljub košnji, rezanju,....

ad2.: tu pomaga le in samo znanje, izobraževanje. Naj dodam, morda komu pomaga, da mu ne zbezlja, njemu in v naravo, še kakšna druga rastlina, še tole, zelo uporabno, spletno stran:

http://www.tujerodne-vrste.info/

In še nekja publikacij na to temo dosptopnih na spletu: http://www.tujerodne-vrste.info/publikacije.html

Veliko koriti bo naredil vsak, ki bo to prebral, seega držal in še druge seznanjal s to probelmatiko.

rimljanka

drejkaa  

član od: 18.3.2011

sporočila: 18

15. jul 2011 23:58

Kaj če bi poskusila še z rojnico izkopati korenine ,vsaj večje splete,kot pomoč škarjam in kosilnici.Tako sem izkopavala robido,ki se je razraščala po robu parcele.Po košnji sem izkopala,kolikor sem pač lahko.Je pa tudi pri robidi trajalo nekaj let,pa še zdaj kakšna pribode ven.

Želim ti veliko potrpljenja in uspeha

drejka

drejkaa

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti