Samozaložba - kako

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

tema odprta - 8. jan 2011 10:57 | ogledi: 9.587 | odgovori: 17

Zdravo punce

 

Priznam, da vam že kar nekaj časa nisem predstavila nobene nove pesmice za otroke, a to ne pomeni, da je nisem napisala ;-)

 

Sem pa obupala, da mi jih bo katera od znanih založb objavila - saj razumem, časi so vse prej, kot rožnati in denarja za take reči ni, pa vendar priznam, da sem pričakovala vsaj kakšen odgovor, čeprav negativen - pa nič, sploh nič, nobenega odgovora, da so pošto dobili, da jih ne zanima, da....

 

Kaj pravite, bi jih lahko objavila v samozaložbi?  Bi mi hotel kdo povedati, kako to sploh gre, kaj potrebujem, kako je s prodajo takšnih knjig - nisem nek "uradni samostojni umetnik",....

Samozaložb je ogromno - kako izbrati eno dobro in nenazadnje pošteno...

 

Odpiram novo temo, ker mislim, da bi to zanimalo še koga drugega in hkrati dodajam link od strani, kjer se je vse skupaj pravzaprav začelo.

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=5284ške&offset=90

 

Najlepša hvala za vsak odgovor, idejo, vzpodbudo.

vanjatajnsek

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

8. jan 2011 22:49

Samozaložba v smislu, da se to uredi, oblikuje, obvešča o tem, da obstajaš, da se zadeva katalogizira.....vse to zahteva precej sredstev. Takole od 15.000 EUR naprej za znosno verzijo, kakih 10.000 EUR za minimalno, da ne rečem, neopazno.

Zakaj raje ne odpreš svoje spletne strani, kjer bi objavila svoje pesmi in potem dala svoj profil še na twitter in myspace in kar je še tega (razen FB, tam je pa toliko balasta, da se mreže ne jemlje resno) in potem čez splet obveščaš relevantne ljudi (šole, vrtci, ministstva, knjižnice, založbe....) da obstajaš?

Vendelina jr.

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

9. jan 2011 14:02

Najlepša hvala - sem bila na med.over. netu in sem našla drug naslov na enako temo - zanimivo.

 

Gospa, ki je tam prijazno ponudila pomoč je le-to ponudila sicer leta 2007 - ampak, odgovorila mi je v roku nekaj minut - res neverjetno.

Sedajle še čakam tudi na odgovor tehle http://www.digifot.info/press/2009/08/16/kako-do-tisk

 

Vendy, ti to resno s temi številkami - ja kdo si pa potem to sploh lahko privošči? V samozaložbi?!  Gospa, ki mi je odpisala je povedala, da je nazadnje izdala slikanico s trdimi platnicami 100 izvodov - 600€ ( sicer brez lektoriranja, recenzije..), pa vendar.

Vsaka dodatna informacija je zelo dobrodošla.

 

Mimogrede, a mogoče katera/kdo dela v kakšni založbi - recimo Mladinski knjigi, Z. Kres, Učila 

vanjatajnsek

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

9. jan 2011 16:07

Draga moja, za malo denarja je malo muzike..... Če hočeš, da te bo kdo bral, bo to stalo najmanj toliko, kot sem napisala. Če pa hočeš samo videti svoje besede v knjigi, kdo bo pa to bral, če sploh.....se da pa z manj denarja.

Vendelina jr.

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

9. jan 2011 16:16

E *ebiga Vendy, izpade, da je branost knjige odvisna od vloženega denarja v izdajo. Morda res, le jaz težko verjamem. Knjige v samozaložbi niso novost, in so rezervirane za avtorje, ki ne najdejo "azumevanja " pri založbah. Knjige založbe " samizdat " so posebej znane v bovši sovjetski zvezi, precej njih s ( velikim ) uspehom. Osebno se mi zdijo tvoji zneski nekam previsoki, v današnjem času računalnikov, ko kak malo bolj opremljen heker to naredi.

Bom si vzel par dni časa, da napišem nekaj pesmi, pa da poskusim .

ežoj

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

9. jan 2011 17:33

Ežoj, žal je tako, da branost je v odvisnosti od vloženega denarja. Sicer bi lahko tule na široko, ampak v tistem znesku sem govorila o o stroških klasificiranja, tiska, papirja, vezave, distribucije, promoviranja.....

Če hoče nekdo izdati knjigo, jo bo pač izdal. Lahko jo izda tako, da se registria kot s.p. (da lahko opravlja to dejavnost), potem tisti računalniški material zloži, natisne, v skladu s pravili da zadevo v UDK klasifikacijo, ko dobi klasifikacijo, zadevo natisne, pošlje pet izvodov v NUK, ostale razdeli plemenu in to je to. Ampak do te točke bo imel stroške in skoraj nič od tega, da bi katerakoli nova oseba izvedela za njegovo delo. In  že to stane zaradi paprija in vezave kake 2 jurja (pa navajam majhne številke).

Če pa nekdo želi,, da bo knjiga zanimiva že na oči (nujne ilustracije v otroški literaturi), pa da se bo o knjigi kaj vedelo - npr, tiskovne konferkence, uredniško delo, obveščanje ustreznih javnosti, organiziranje gostovanj po vrtcih in šolah.....se pa bližamo tistemu, kar se napisala nekaj postov nazaj

Izdajanje knjig ni  poceni. Založbe dajo urednikom toliko in toliko budžeta, če pa bi kdo rad, da se izda njegova knjiga, potem mora to plačati.  Umetniki po navadi nimajo denarja in zato ne plačujejo, izdane pa so samo tiste  knjige, ki jih izberejo uredniki. Lahko lamentiramo, lahko si kdo misli, da je ot zaradi kapitalizama....whatever.

Plus, samizdati imajo v Sloveniji še en ponesrečen predznak. Namreč, v samozalobži se izdaja mariskaj, kar se v resnici sploh ne bi smelo napisati. Se spomnim lani se je na kulinariki pojavil eden, ki je v samozaložbi napisal nekaj blazno pametnih o prehranjevanju.....in je potem proxy skoraj padla na sedalo, ko je videla bisere tam objavljene..... Ni tu ruske scene, kjer je bilo samizjdatovstvo nekaj atraktivnega, dišalo po oporećništvu in je bilo zato že po definiciji atraktivno.  Skratka, samozalobže imajo v Slo prizvok nečesa, česar noben ni hotel, ali pa je avtor tako socailno neinteligenten, da se ni dalo z njim nič zmeniti. Ni lepo, ampak tako se samozaložba percipira.

Vanja, daj raje odpri svojo spletno stran. Bo ceneje in odzive boš dobivala hitreje.

 

Vendelina jr.

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

10. jan 2011 16:59

Ja, saj to je tisto kar boli - da ti nobeden ne reče niti j*** se, nimaš pojma,.... ampak mene žene tisto, da so mi nekaj stvari vendarle že objavili, torej čisti šit pač ne more biti. In ja, tudi to, glede samozaložb na žalost drži.

 

Razmišljam, razmišljam,...... Vendy - če dejansko odprem svojo stran - nisem na FB in podobnih, ker mi je zadeva zoprna že od vsega začetka, kaj pa potem imam od tega, razen, da bo lahko vsak zainteresirani snel besedila z neta in si jih sprintal. Še več, lahko jih malce spremeni in se podpiše pod njih, kot avtor. Sicer sem zbirke avtorsko zaščitila pri AAS, pa vendar - idejo ni problem ukradit, a ne. Tudi, če potem kdo opazi zadevo in bi se mu zdela dobra, je ne bi nihče hotel izdati - zakaj le, če pa je že itak na netu.

Kaj pa če uberem kontra pot - najprej izdaja v samozaložbi pa potem spletna stran?

 

lp,

 

vanjatajnsek

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

10. jan 2011 17:22

Vanja, tole poznaš? Sem videla že prav lušne knjigice iz te založbe...... Recimo tole.

rimljanka

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

10. jan 2011 18:05

Haloo, a kaj takega tudi obstaja?  Sem bila presenečena, ko sem šla malo poguglat, nad številom založb v Sloveniji in res nisem preverjala vseh - priznam, niti polovice, ne.

Rimljanka, kje pa si videla te knjige - kakšna je izdelava?

Hvala,

vanjatajnsek

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

10. jan 2011 18:14

Broširane, platnice barvne, bleščeč karton, noter pač ČB. Lepa knjižica, recimo tale. Morda kar z avtorico navežeš stik, je zelo prijazna gospa, če se ne boš znašla, lahko dam kak namig. Sama sem knjigo naročila pri nej ali preko založbe, se ne spomnim več.



rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 10. 2011 18:18

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti