Kam so šli plajški in štrampeljni
Jaz sem pa ena tistih mamic, ki je s pridom uporabljala majčke iz tetra tkanine. Dala mi jih je tašča, ki jih je imela spravljene od svojih otrok (kako jih je imela spravljene čez 30 let, da so še snežno bele, nimam pojma). Uporabljala sem jih na začetku, direkt na otroški koži. Sploh pri prvi hčerki, ker oba sina sta bila XXL novorojenčka in sta večino prerasla že v trebuhu :)
Oblačila sem pa tako: tetra majčko (malo vaje in gre, meni je bilo v začetku celo lažje kot bodi), čez bombažno majčko (mako), spodaj plenička za enkratno uporabo, čez tetra plenica in povijalni pas čez plenico in majčki. Potem pa še žabice, po možnosti tiste, ki se zapirajo zgoraj, pa doma spletene copatke.
Evo, klasični dojenčki :)
Pri tretjem sinu široko povijanje ni bilo več potrebno (pri prvih je bil ultrazvok šele pri treh mesecih, zdaj je že v porodnišnici), a oblačila sem enako, s tem, da sem tetra plenico spustila.
Sčasoma sem prešla na bodije, pa spustila povijalno plenico. Sploh ker sem imela poletnega dojenčka, ki mu je bilo vroče, tako da je bil večino časa samo v plenici in bodiju.
Za 'afnanje' tudi jaz oblečem kake 'nobl' hlače, doma je pa večinoma v navadnih pajackih.
Marko, pohvalno, da se zanimaš tudi za oblačila svojih vnukov, svojega očeta ali tasta si pri tem sploh ne predstavljam :) Pa veliko veselja ob crkljanju svojih vnučkov!
AtinaMislim, da nas je tukaj še veliko, ki dobro poznamo te stare cunjice za najmlajše, saj smo jih s pridom uporabljali in prav zanimivo je bilo in mislim, da smo bili kar spretni. Pri prvi hčeri mi je najbolj ostalo v spominu uporaba klasičnih plenic in koliko dela je bilo z njimi. Pa preden smo se vsi napravili za na sprehod, je bila plenica že mokra in treba je bilo spet previti štručko in tako dalje. Pa ko je nekoč spala na sredini in je bil najbolj moker mož, ker je izza plastičnih hlačk, ker se je plenica premaknila ušla lužica... Veliko je bilo teh pripetljajev in z dobro voljo smo vse dali skozi. Šele pri letu ali več smo kupili prve Pampers ali Lines plenice čez mejo in smo jih imeli za na morje ali ko smo kam šli, da ni bilo panike. Sin, ki je pet let mlajši je že zrasel v teh plenicah - že iz porodnišnice dalje - kakšen napredek.
Mislim, da so plajški mogoče res najprimernejši za prve mesece - nežna kot dih tanka tkanina. Spominjam te teh tetra plajškov in pa boljših, kot iz neke zelo tenke kotenine obrobljene s prav drobno tanko čipko okrog vratu in rokavčkov. Žal so jih, kot toliko drugih stvari povozili bodiji, ki so res bolj praktični, zlasti za male kobacače, saj držijo bolj kompaktno skupaj in otrok nikoli ni v pasu gol, kot je bil pri plajških, če mamica ni bila dovolj spretna in ni dovolj kompaktno povila malega kobacača. Pa pletene odejice, ki so bile prave male umetnine in razni pleteni kompletki, pa comatki.... Vse to je malo povozil čas. Nadomestili so jih novejši materiali - topli, lahki in veliko bolj pralni.
Marko03, predvsem veliko veselja z malo štručko, da bi bila zdrava, ne preveč jokava in v veliko veselje vsem vam, pa naj bo oblećena v plajšek in žabice ali ne - o tem naj odločata mlada mamica in očka. Samo kot idejo naj ti prišepnem - mogoče bi bilo pa lepo kje najti še teh nekaj cunjic v katerih je zrasla tvoja hčerka (plajški, žabice, teta kapica, povijalna plenica, tetra rokavičke, pletene copatke in rokavičke, pa pleteno prvo odejici in mogoče prvi kompletek v katerem so novorojenčka prinesli iz porodnišnice...) in jih novorojenki podariti kot spomin in vez na stare čase.
Pa le pozdrav
tedykaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)
| Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti

Miklavževi parkeljni

Bretonske palačinke