Pomanjkanje soli

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

tema odprta - 1. mar 2010 21:14 | ogledi: 4.931 | odgovori: 9

Iščem po forumih, če bi kaj podobnega že obstajalo in nekako ne najdem takšne teme, zato odpiram novo. Ker vas je tu mnogo z različnimi poklici, življenji in izkušnjami mi morda lahko pomagate.

Moj problem od malih nog je, da sem strašna ljubiteljica in odvisnica od soli. Baje, da sem kot enoleten otrok odpirala solnice in notri tlačila roko ter jedla sol. Kar tako samo. Ta "razvada" je ostala še do dan danes. Preprosto zame jed ne more biti preslana pa tu sploh ne govorimo o različnih okusih, ko ima nekdo rad malce bolj pikantno npr.. Juha mora biti tako slana, da kar škriplje, ko greš z žlico po dnu, solata tudi škriplje pod zobmi, sojino omako moram kupovati čez mejo, ker mi te naše majhne flaške zadostujejo za le nekajkrat, ljudem okoli mene se dobesedno obrača želodec, ko me gledajo pri hrani... Tudi v stresnih situacijah, ko večina ljudi, ki jih poznam poseže po čokoladi in podobnem, bi jaz ubijala za košček nečesa slanega. Tako kot ljudje pravijo, da jim "cuker pade/manka" tako meni manjka sol, oz. vsaj takšen občutek je.

"Oddala" sem že precej krvi pa pravijo, da je vse BP, imela sem sicer povečano ščitnico, ki sem jo pozdravila z radioaktivnim jodom in tudi ta naj bi bila sedaj vredu.

Seveda me pri tej moji navadi/razvadi/potrebi najbolj skrbi za ledvice, ki so pri meni že gotovo preparirane, kot pečenka iz razsola :D

Naj še dodam, da nisem pretirana športnica (bolj lenuška oz. rekreativka), ki bi izgubljala velike količine soli s potom, sicer pa sem se od nekdaj prehranjevala precej zgledno in raznoliko, kar še sedaj poskušam koliko- toliko vzdrževati.

Ima kdo podobne probleme, kakršen koli nasvet, izkušnjo na to temo?

Viva Meier

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

1. mar 2010 21:30

Uživanje prevelikih količin soli zagotovo ni zdravo. Tu bo najbolje svetoval zdravnik. Vseeno:

Prijateljica s podobnimi težavami je pila slano vodo: v litru vode je raztopila zvrhano žličko soli in to pila namesto vsega drugega. Zdravnik ji je rekel, naj to počne toliko časa, dokler se ji ne 'upre', kar se ji je v tistem hipu zdelo smešno. Pa vendar se ji je potreba po soli v par mesecih tako zmanjšala, da slane vode ni več potrebovala. Preprosto ji ni več teknila. Zatem je bilo dolgo v redu, čez cca. dve leti je stvar ponovila in zdaj je spet brez 'žeje po soli'.

tulka

sarabande  

član od: 1.5.2002

sporočila: 879

2. mar 2010 11:29

Viva Meier, pravijo, da je potreba po slanem bolj navada, kot prava potreba. Na slano se naučimo in navadimo. Naše brbončice se, če nekaj časa uživamo preslano hrano, na sol navadijo in nam pravijo, da jed ni dovolj slana, če količina soli ne zadošča količini na katero smo jih navadili. Da se slanega okusa odvadimo je potreben čas in volja. V tem primeru nam lahko pomagajo drugi okusi, ki jih lahko čutimo. Poskusite hrano začiniti z začimbami/zelišči. Tako boste ugotovili, da ni samo sol tisto, kar hrani da okus in da je tudi hrana z malo ali pa celo brez soli lahko okusna. Sam sam bil tudi "ljubitelj" soli in mi je uspelo količino soli precej zmanjšati na račun drugih sestavin v jedeh.

 

 

 

 

 

Miroslav Vulović

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

2. mar 2010 11:51

Pri meni je bilo podobno, kot je napisal sarabnde. Nekaj časa sem sicer morala paziti na sol tudi iz zdravstvenih razlogov, in sem se v tem času dokončno odvadila izdatnega soljenja. Prej sem si dosolila skoraj vsako jed, nič mi ni bilo dovolj slano, medtem ko so drugi že z očmi obračali. Zdaj je pa tako, da kar je meni slano, je drugim premalo in si vedno dosolijo.

In res drži, da ko začneš uporabljati več drugih začimb, prdvsem pa svežih zelišč, ugotoviš, da sol zlahka pogrešiš.

Poskusi kombinacijo tega, kar je priporočala tulka, in tega, kar pravi sarabande.

Mamamia

 

 

mamamia

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

2. mar 2010 17:30

Če si kljub temu zdrava, ti pač mogoče presnova dela drugače, kot bi naj bilo običajno. Ko je bila moja hčerkica majhna je najin pogovor tekel nekako takole: Mami, jaz bi nekaj sladkega. Kaj pa? Čips! ( no, bilo je lahko karkoli, le da je bilo slano ) In potem jo nekega dne začno grabiti krči v roki, gremo k zdravniku in ta reče, " dajti ji bolj pogosto jesti kaj slanega." lp, vanjatajnsek

neznan uporabnik

2. mar 2010 17:35

Viva Meier, če te skrbi za ledvica, si si jih dala pregledat? japaja

anja27  

član od: 2.6.2005

sporočila: 1085

2. mar 2010 18:46

Viva Meier,

ob podobnem problemu kot ti sem se tudi jaz nalezla problemov s ščitnico. Težave v telesu sem natanko preučila, se poglobila, prebrala razne literauture in mnenja, transformirala zadevo na svoje telo, ukrepala in ščitnico umirila povsem brez tablet.

V tem času sem med drugim zasledila tudi izdelek z imenom Zdrava sol. To zdravo sol uživam od takrat naprej. Zjutraj popijem na tešče "solnico" - določeno količino prej omenjene soli s cca. 2 dl vode. Ko začutim potrebo, jo morda malenkost zaužijem tudi čez dan. Občutek imam, da mi ta sol izredno koristi. Sicer se trudim uživati priporočljivo količino soli na dan in veliko presne nezačinjene zelenjave in sadja. Večinoma jem manj slane ali sploh neslane stvari. Prej vem, da sem narezano papriko ali paradajz vedno solila, zdaj ne več.

Po mojem mnenju so najine ledvice čisto OK, le da imava drugačne potrebe po soli kot ostali ljudje. Zase vem, da me sladke stvari sploh ne ganejo, čutim pa včasih potrebo po soli. Če uživaš telesu prijazno sol v normalnih količinah, menim, da se nimaš česar bati. Strinjam pa se z nekaterimi predhodniki - tudi jaz sem znatno zmanjšala vnos količine soli. To se pa moraš potruditi zase, seveda. Večinoma so te odločitve v naših glavah.

Veliko sreče in zdravja ti želim

Anja

perpetua  

član od: 11.10.2008

sporočila: 338

2. mar 2010 18:54

Kaj pa je ''Zdrava sol''? perpetua

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

2. mar 2010 18:59

anja27 je napisal/a:

Če uživaš telesu prijazno sol v normalnih količinah, menim, da se nimaš česar bati.

Anja

Katera pa je ta "telesu prijazna sol"?

rimljanka

anja27  

član od: 2.6.2005

sporočila: 1085

2. mar 2010 19:02

perpetua,

zdrava sol je nemleta nejodirana nerafinirana morska sol. Ime ima tako: Zdrava sol. Ne vem, če je zaradi tega bolj zdrava kot himalajska ali solni cvet, jaz imam občutek, da mi koristi.

LP

Anja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti