član od 20069217 sporočil
Lisa, na podelitvi diplome sem bila zadnjič lani, ko je diplomirala moja sestrična. Ljubljanska univerza, pravni faks, različni oblačilni stili, ampak vsem je bilo jasno, da se velja malo potruditi z videzom.
Kako se ljudje za to oblečejo, je stvar njihovega razmisleka in pameti - jaz nikomur nič ne zapovedujem.
Imam pa mnenje. Pač menim, da je pomembno, da si človek obeleži pomembne dneve v življenju tudi z videzom. Je pač pomembno, kakšni smo, ko gre otrok v prvi razred in tudi za otroka je to pomembno, pa kakšni smo na maturantskem plesu in kakšni prejmemo diplomo. Konec koncev, za človeka, ki se je šolal, je to prekleto pomembna prelomnica. Ki se je zaveš šele leta kasneje. In je marsikomu, ki je morda podelitev diplome sprejemal pišmeuhovsko, kasneje žal za tak odnos.
Pa tudi, podelitev diplome je v bistvu inicacija v odraslo karierno življenje. In če ljudje želijo, da se jih jemlje resno, potem naj, za božjo voljo, začnejo resno jemati tudi sebe. Na podelitev diplome se ne gre v istem, kot se gre v hipermarketu kupit sobotno špezo. In tudi, eno osnovno spoštovanje do institucije tudi velja - univerza je vendarle center, kjer se zbira nacionalna pamet in če univerza - ki je po eni strani najbolj liberalna in odprta in res tolerira več-ali-manj-vse - ta ista univerza se ob podelitvi diplom odene v slavnostna oblačila. Rektor, dekan, znaki univerzitetnega dostojanstva, to vse spada zraven k podelitvi. In kdor meni, da ni potrebno pokazati nekega spoštovanja tudi z videzom, potem bo pač še moral počakati, da bo mentalno diplomiral.
Moj odgovor je bil pa namenjen kolegici, ki je pač začutila, da bi morala imeti eno posebno večnamensko oblačilo in je vprašala. In je tudi dobila odgovor, ki je upošteval tudi študentski žep.
Vendelina jr.