Dodatek za veliko družino

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

2. feb 2010 17:31

Če imaš tri otroke se to šteje kot velika družina.  V času naših babic je pa bilo marsikaj drugače.Predvsem so bile to RAZŠIRJENE družine, kar se pa tudi ne more vreči vse v en koš. Je sedaj dosti težje samostojni družini , ker nimajo nikakršnega  "suporta" kot pa če so bile babice, tete, strici...

Tudi sama sem doživela isti kot Jade, ko sem šla na nuhalno v LJ, sem šla  noseča , kakopak, skupaj z dvema hčerkama.In je ena prefinjena-vsaj mislila je tako-rekla drugi;" kje imajo ljudje pamet, kr tri.", pa smo se lepo vsedle in počakale, da sta prišla še mož in še ena hčerka.  Ta pogled bi morali videti.Skoraj so ji oči ven padle.

mizarka(http://mizarka.moj-album.com/

vanessa00  

član od: 2.2.2010

sporočila: 3

2. feb 2010 17:38

dodatek za veliko družino je ponavadi v mesecu marcu, verjetno bo tako tudi letos.v naši družini smo avgusta dobili šestega člana. takoj, ko sem nesla nove podatke za otroški dodatek, sem uslužbenko opomnila na razliko za četrtega otroka. napisati sem morala en obrazec (zahtevek) in naslednji mesec sem dobila nakazano razliko. resnično pa nas ljudje čudno gledajo, ko gremo kam skupaj. še posebej je to opazno v kakšnem nakupovalnem centru, ko se ljudje obračajo za nami in se posmehujejo ali čudno gledajo, če imava zasebni vrtec ali kaj podobnega. ampak midva sva na svoje otroke zelo ponosna, zato čestitke vsem korajžnim staršem, ki imajo več otrok. vanessa00

nejcanja  

član od: 15.3.2006

sporočila: 270

2. feb 2010 18:03

nejcanja

Migla  

član od: 16.6.2004

sporočila: 1892

2. feb 2010 18:40

Vsem mamicam, ki imajo ali pa bodo imele veliko družino, čestitam. Meni je danes žal, da nimam velike družine, imam samo dva otroka in moža. Izhajam pa iz velike družine. Lp Migla

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

2. feb 2010 18:59

mizarka je napisal/a:

 V času naših babic je pa bilo marsikaj drugače.Predvsem so bile to RAZŠIRJENE družine, kar se pa tudi ne more vreči vse v en koš. Je sedaj dosti težje samostojni družini , ker nimajo nikakršnega  "suporta" kot pa če so bile babice, tete, strici...

mizarka

No ja, dvomim, da bi se vsi strinjali s to trditvijo. Tudi zdaj so babice, tete, strici,......pa država. In še kdo morda, vsaj kdaj. Ne posplošuj pretirano.

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

2. feb 2010 19:46

Nikakor nimam namena, da se morate strinjati z mojo trditvijo. Ne vem kaj si hotela s tem   ....pa država. Dejstvo je da je bilo včasih prevladujoče kmečko prebivalstvo in so bile razširjene družine. Sedaj pa to ne prevladuje več.  Je pa pomembno tudi območje kjer kdo živi.

Vsakega ki napiše svoje mnenje pa le ni potrebno takoj zabiti. Kajne.

mizarka(http://mizarka.moj-album.com/

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

2. feb 2010 20:04

Meni je sestra v študentski ginekološki ambulanti, ko sem prišla drugič noseča na pregled, postavila vprašanje: Je bil otrok načrtovan ali bi želeli splaviti. Verjetno rutinsko vprašanje, a me je kar malce prizadelo.

Drugače pa moj mož itak pravi, da jih bova imela 7, več ne, ker potem bi moral delati izpit za kombi. Jaz pa ne vem, koliko žen bi on moral imeti za sedem otrok. Ali pa eno katere druge narodnosti :)

Moja babica izhaja iz družine, kjer je bilo 11 otrok, ona jih je rodila 5, sama imam le eno sestro. Se mi pa zdi, da se sedaj vse več družin odloča še za tretjega otroka, vsekakor več, kot v času mojega otroštva. Ali se mi pa to le zdi?

Trditvi Rimljanke bi se pridružila, saj dandanes prav tako obstajajo družine z izdatno pomočjo dedkov in babic (naša je primer). Se pa seveda treba odločiti, ali iti 'na svoje' in biti nekje drugje ali bivati 'pod eno streho' in po potrebi imeti recimo varstvo babice kar doma.

Atina

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

2. feb 2010 20:06

Mizarka, menda imam pravico imeti svoje mnenje, kajne? In včasih se nikjer nista cedila le med in mleko, pa razširjene družine gor ali dol. Če imaš občutek, da sem te zabila, ga imaš ti. Sem samo svoje mnenje povedala.

ATNES  

član od: 25.3.2008

sporočila: 198

2. feb 2010 20:32

Jaz pa ne upam imeti velike družine,pa bi jo.Večkrat pravim vsa čast tistim,ki se zanjo odločijo.Ni mi jasno kako jim znese.Res je,da imam vzgojeno to,da mora otrok(če seveda želi) obiskovati glasbeno,tuji jezik,šport za vso družino,potovanja.. in temu se ne mislim odpovedati.Zato se tudi ne odločimo za povečanje družine in smo z eno desetletnico čisto zadovoljni.Jo vozimo na krožke,pa šola,pa najine obveznosti,pa velik kredit in se ne vidima še s kakim malčkom.Čeprav... Upam,da nema ne bo kdaj žal. Čestitam velikim in malim družinam.Vsem veliko sreče in lepih trenutkov.In še enkrat kapo dol mamam z veliko družino. ATNES

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

2. feb 2010 21:00

Atnes, veš, kaj so včasih rekli? Ko Bog podari usta, zraven podari še žlico.

Atina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti