Pre-fall, oblačilni report za novo sezono

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

6. okt 2009 13:52

Smart casual je zelo splošna oznaka za oblačenje na delovnem mestu, kjer pa ni zahtevana najbolj stroga poslovna koda. Stroga poslovna koda pomeni za moške obleka+srajca+kravata+nogavice in čevlji v temni barvi, za ženske pa to pomeni kostim+nogavice+ zaprti čevlj in to po možnosti 12 mesecev v letu. Kot vidiš iz samega opisa, stroge poslovne kode čisto nikjer več ne prakticirajo. Še v londonskem Cityju (kjer je ponavadi itak celo leto 15 stopinj, tako da nogavice niso tako grozna stvar) se ji odpovedujejo. Če ne drugega, zaradi tega, ker to poleti potegne pošastno veliko energije za hlajenje prostorov. Pa tudi novi časi prinašajo nove, mlajše ljudi, ki to strogo kodo rahljajo in jo spreminjajo v smart casual (recimo, oblačenje španske kraljeve družine je dober primer smart casual oblačenja, pa Carla Bruni je tudi bleščeč primer smart casuala, pa jasno Michelle O.) Smart casual pokriva precej širok spekter oblačenja: Pri moških se npr odpoveduje kravati in pri mlajših moških srajco zamenjuje z majčkami. In ob petkih to celo zamenjuje v blazer in džins in srajco (casua Friday). Pri ženskah pa poleg kostimov uvaja še pulije in krila, twin-sete in hlače različnih krojev, hlačne kostime različnih krojev, kombinacije blazer-krilo, blazer-hlače, blazer-obleka, v pomladni sezoni pa se še blazer umika usnjenim jaknicam (ja, poleg črne jaknice imamo tudi belo)....Pa odpoveduje se nogavicam, zaprtim čevljem in rokavom (hvala, Michelle O.!) Generalno gledano (spremljam zadnji mesec glavne fešn wike), se polje smart casuala povečuje, polje strogega poslovnega oblačenja pa se oža. Oblačilna industrija na področju poslovnega oblačenja česa novega ne more več iznajti in mora raziskovati v drugo smer. Poleg tega so dogodki zadnjih dveh let, ko se je izkazalo, da so marsikateri finančni balon kreirali ljudje v lepih dizajnerskih oblačilih zmanjšali željo po nakupih takih oblačil tudi med tistimi, ki imajo denar, da si kupujejo dizajnerske zadeve. In zato postaja vse bolj kežual. In upam, da tudi smart. Vendelina jr.

ninky  

član od: 19.1.2005

sporočila: 127

6. okt 2009 13:59

Hvala za tale super opis! Torej lahko npr. skombiniram temen džins, s srajčko in blazerčkom in dodam čevlje s peto? ninky

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

6. okt 2009 14:26

Če delaš na faksu ali šoli, sociali, znanosti&umetnosti, potem to lahko skombiniraš, če pa delaš kje drugje (pravo, finance, državne službe....), je to okej za petkov delovnik. Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti