Plače

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

12. dec 2008 12:22

"Primeren dohodek za primerno življenje" je po mojem toliko visok, da ne zapraviš polovice mesečnega dohodka samo za najemnino in stroške bivanja, da si lahko privoščiš kolikor toliko zdravo hrano (torej poleg krompirja, pašte, mesa v akciji in kislega zelja tudi raznoliko sadje, zelenjavo in ribe), da si s plačo lahko kupiš primerna oblačila (topla, kvalitetna, takšna, da te v službi ne gledajo izpod čela) in da (v primeru da imaš družino) tvoji otroci ne trpijo pomanjkanja (v smislu osnovnih življenjskih potrebščin in izobraževanja). Da ti konec meseca ostane še za kakšno knjigo ali obisk gledališča. Kulturni razvoj ni zanemarljiv. Meni se zdijo plače pri nas grozljivo nizke glede na cene in večina mojih vrstnikov kljub univerzitetni izobrazbi še zdaleč ne dosega povprečne plače. Pravzaprav jih ima le peščica redno službo, trend dandanes je namreč honorarno delo (socialna varnost je seveda temu primerno na psu). Stvari niso rožnate, jaz sem precej zaskrbljena, če sem odkrita. Je pa res, veverica, da je človek narejen tako, da se mu skladno s standardom življenja večajo tudi potrebe. V tem ne vidim nič slabega, skrbi me samo to, da v teh časih mnogi ljudje nimajo "primernega" dohodka. Kljub gospodarski rasti in navidezno nizki stopnji brezposelnosti. (O tem bi se tudi lahko razgovorila, le-ta je zelo povezana s honorarnim delom, ki sem ga omenila prej - koliko je takih, ki zaradi dostojanstva raje delajo honorarno delo, ki ga znajo opravljati in ga radi opravljajo, kot pa da bi se prijavili na zavod in se s tem sprijaznili, da mu najdejo službo, primerno za izobrazbo, ki je dve stopnji nižja. Če pa nisi na Zavodu, nisi brezposelna oseba, torej te nimajo v evidenci. Dobro so si priredili številke...). RadaJem

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

15. dec 2008 7:00

Sara, mal  si poglej tole:

http://www.relfe.com/plus_5_.html

ali

http://www.michaeljournal.org/myth.htm

oboje je tudi v naemščini ali francoščini, če nisi vešča angleščine, mal se vidi kako funkcionira kapitalizem ( ali vsaj banke v kapitalizmu )

Vendelina jr. je napisal/a:
Sara, ekonomija poznam Ginijevo krivuljo konsumpcije, ki na matematičen način prikazže, da človek v celotnem življenjskem obdobju potroši čisto vse, kar je zaslužil. Z drugimi besedami, neodvisno od plačilnih razredov in drugih prihodkov, na dolgi rok vsi porabimo ves kovter.Vendelina jr.

Dear lady frend,

ko sem tole prebral, sem takoj vzel v roke mojo pratiko iz leta 1953 ( skor edina knjiga, ki jo imam, zelo dobra, not je vse od kolin, pečenja piškotov do ekonomije ) in poiskal " Ginijevo krivuljo konsumpcije ", žal brezuspešno. Noter je edino Ginijev ( Corrado Gini ) koeficijent ki kaže kako so prejemki prebivalstva neke države pravično razporejeni ( recimo: 20% prebivalstva prejme 60% denarja ). Poiskal sem tudi v Wikipediji in Investopediji ( ki niso niti približno tako dobri, kot moja pratika ) tudi brzuspešno. A bi bila tako prijazna in me mal razsvetlila, kje lahko kaj več zvem o " Ginijevi krivulji konsumpcije ".

Sweet heart, sam za tebe ena slikica ( sem se potrudil in dal prt, da mi spet ne zameriš, da ne devam prt na mizo ), je res mal smetenje teme, upam, da šef ne bo jezen:

ežoj

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

15. dec 2008 8:45

Ežoj, žal mi je, ampak iz pratik in wikipedij se ravno veliko človek ne nauči. Razsvetlitve na formatu foruma sicer ne moreš dobiti, morda kvečjemu izhodišče. Najprej se bova preselila na nivo epistemologije (znanost o tem, kako znanost raziskuje svoje predmet opazovanja in kako izvaja trdtive), konkretno v epistemologijo ekonomije Pri epistemologiji ekonomije igrajo pomembno vlogo modeli - modeli kot abstraktna konstrukcija realnih momentov. Eni modeli so bolj posrečeni, eni manj. To je prva iztočnica. Druga iztočnica gre takole: v modele se smiselno vnašajo že preverejni pokazatelji, ozrioma se uporablja smiselna intepretacija. Šolski primer te trdtive je, ko npr. prikazujemo projekt v formatu bilance stanja podjetja in obratno, ko podjetje prikazujemo kot projekt. Ali pa npr: ko kazalce borznih rasti in padcev uporabljamo za ocenjevanje vrednosti kapitala ene konkretne firme, ki pa sploh še ni na borzi (pa bo šla tja, vendar jo je treba prej oceniti). Skratka, izovrni Ginijev koeficient je res to, da se meri distribucija dohodkov/dobrin na populaciji (nacionalni ekonomijie). V nadaljevanju pa so ta isti princip merjenja porabe smiselno interpreterili tudi na manjših skupinah in konec koncev, se ga da meriti tudi na individumu....in če razmerja za kaj ena skupina porabi dohodke spraviš v časovne vrste, dobiš točno to - krivuljo. In ta krivulja pokaže to, da se tekom življenja porabi vse, kar se pridobi (in to je res, nihče na oni svet nič ne nese s sabo) S tem, da poraba vključuje tudi investicijsko porabo (nakupi nepremičnin, nakupi vrednostnih papirjev, ostale finančne naložbe). Hope this helps. Vendelina jr.

sara  

član od: 2.10.2001

sporočila: 383

15. dec 2008 12:23

Dragi moj Ežoj! Hvala... zanimivo branje. Angleščina mi gre dobro tako da ni bilo težav. Ker domnevam, da naju jezijo iste stvari (oprosti, če se motim), skoraj verjamem, da si videl Zaitgaist film. No, kakorkoli... žal mi je, da smo se pustili tako dolgo vleči za nos. Ma se mi zdi smešno, ko avtomobilska industrija fehta denar... če so si toliko let delili dobičke, naj jih pa še sedaj delijo v obratni smeri. Če so lahko zafurali firmo, naj jo zdaj še odfurajo... s svojim denarjem, jasno!! Me to razkuri! Moore je rekel, da si ne zaslužijo nobenega denarja. Od države hočejo 35 mrd., država jim je ponudila 14 mrd. Delnice vseh treh firm (popravite me če se motim!) bi pa lahko sedaj država odkupila za 3mrd.$. Da bruhneš! In potem se mi tule dajemo okoli plač. Kakšen faktor sploh smo??? Nikome ništa! Lp, veverica

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

15. dec 2008 12:39

Itak, da nas vsi lečejo za nos. Mi pa nasedemo... Ko bojo Kitajci prodajali cenejše avtomobile, (recimo), bo pa spet jok in stok... V glavnem, včeraj sem gledala na TV, ženska zadolžena 100.000 $, kredit ima še za firmo, pa ne vem kaj še vse. Plus, 3 hipoteke za hišo!!! Ja, halo. Kdo potem to odplačuje??? lidka [sonce]

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

15. dec 2008 12:49

Sara, in KDO je tebe vlekel za nos? Čeprav mene vedno znova zabava, kadar se evropska publika razburja ob Zeigeistu - hej, pa Zeiteist so guglovski izdelki za po petnajst minut, v katerem naj bi mentalno leni uporabnik ugotovil, da je bila vse skupaj ena blazno skoordinirana zarota, v kateri so eni zahrbtni umi delovali tika-taka in potem fino okoli prinesli vse živo.... Daj, no, če te lahko kdo v petnajsti minutah prepriča, da so te prej "vlekli za nos", kaj potem je tisto petnajstminutno razsvetljenje, če ne vleka za nos v drugo smer? Mene bi bolj kot lepeljenje iz Zeigeista motilo to - oziroma me moti - da Google zaradi tako imenovane "domovinske varnosti" posreduje naprej poizvedbe po ključnih besedah. Skratka, če boš čez Google iskala kakšno "teroristično" temo, obstaja možnost, da bi se tako iskanje potem znašlo na kakšnih listah strateških poizvedb. In tako zbirajo maso neuporabnih podatkov o lojalnih državljanih in ljudeh iz drugih držav - medtem, ko se tisti, ki se resno ukvarajo s terorističnimi rabotami že zdavanaj pogovarjajo v šifrah. Ja, ameriški budžet se ukvarja s takimi zafrkancijami in to plačuje, medtem ko ne da denarja za avtomobilsko industrijo. Ker kolikor so komu odiozni direktorji avtomobilske industrije - če kolapsira ta industrija, bo kolapsiralo še veliko dobaviteljev in ti imajo vsi veliko zaposlenih (in mimogrede, obstajajo tudi slovenski dobavitelji, da ne bi ravno mislili, da je to ameriška stvar). In če je veliko nezaposlenih, potem se zmanjša potrošnja in če se zmanjša potrošnja, ni nakupov in potem se manj proda in potem posledićno kolapsirajo še drugi in če se tok denarja tako zaustavi, ni davkov in potem ne more država na noben način več intervenirati in prideš v stanje anarhije in potem še v stanje apatije. In mi na starem kontinentu si take situacije na oni strani luže ne moremo privoščiti - ozrioma bom surovo rekla, nam to ni v interesu. Glede filmov: Konje ubijajo, mar ne (They shoot horses, don"t they?) je mnogo boljši od Zeitgeista. Govori o plesnih maratonih, ki so jih prirejali v času velike depresije v tridesetih letih. Priporočam. Vendelina jr.

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

15. dec 2008 14:29

Delavce iz zahoda, vzhoda, juga in severa so pred časom lastniki sveta kupili za prgišče korald, kot so nekoč indijance. Dobro, koralde niso bile konkretne, bile so v obliki poceni majčk, čevljev, aparatkov, zelenjave, mesa.... Vsi s(m)o tekli ponje. Se še spomnite, ko je pred (ne tako dolgimi leti) sindikat predlagal, da bi Slovenci kupovali predvsem slovensko blago? Koliko zgražanja, "mi bomo sami, svobodno odločali kako in kaj" je bilo takrat. Podobno kot povsod drugod, kjer so novodobni indijanci občudovali svoje koralde. Globalizacija je bila zakon, saj bo povečana konkurenca prinašala vedno nove in nove koralde..... Kje so bile takrat "demokratične" vlade, strokovnjaki za človekove pravice, ombudsmani, da bi rekli - "konkurenca da, vendar na našem trgu lahko konkurirajo le tisti proizvajalci, katerih delavci uživajo enake socialne pravice kot naši"? Se vam ne zdi perverzno nerazumljivo, da naj bi Evropejec s svojim nivojem pravic, izbojevanih v stoletjih, tekmoval z otroci ki delajo za en obrok na dan, pa z njihovimi v usodo sužnja vdanimi starši? Pa so šla delovna mesta, cele tovarne in rast naših plač nekam daleč, od koder prihajajo "koralde". Lastniki sveta so rekli, da bo zato na kupe dobrin, napredek bo neverjeten, vsi bomo imeli vsega dovolj....in oni imajo res ne le dovolj, ampak že abotno preveč. Vse to se dogaja, ker smo vsi usmerjeni v svoj vrtček, ker dopuščamo da se stvari dogajajo mimo nas in čakamo, da bo bolje. Protesti v Grčiji? Shodi antiglobalistov? Sindikat? -Grdo in odveč? Mi smo mirni, pošteni in delovni ljudje, kajne? No, take imajo lastniki sveta najraje. Lisa

kuharica Mici  

član od: 30.9.2004

sporočila: 276

15. dec 2008 14:45

Vendelina jr. je napisal/a:
Ežojči, jaz ljudi ne označujem z "ritomigicami". To je tvoja oznaka. Zakaj in kako si do nje prišel, je tudi tvoja stvar in morda bo nekoč tudi stvar tvojega terapevta - v dolgih letih diskusij bosta verjetno kam prišla, a ne? Ker tega tvojega mizogenizma imam počasi zadosti in nehaj no s tem stalno smetiti. In daj no, sprijazni se no s tem, da ni ravno pametno tekmovati v disciplini, za katero ravno nisi opremljen. In ti, dragi forumski kolega, nimaš opreme, s katero bi me premagal v diskusiji, pa ne glede na to, kako se trudiš. Vendelina jr.
Hojla, do sedaj sicer nisem vedela, da je cilj sodelovanja v forumu tekmovanje. Če pa bi do tega dejansko prišlo in bi lahko delili zvezdice, bi najraje delila zvezdice tistim, ki vas je prijetno brati. Tako na primer tista najdebelejša in najbolj pametna knjiga iz faksa, že dolgo leži tam nekje in če ne bi bila tako dobro spravljena, bi bila en velik lovilec prahu. Ežoj - u brez dvoma pripada največje možno število zvezdic za prijetnost - seveda povsem subjektivno - od kuharice Mici. Poleti sem komaj čakala na novo javljanje iz popotovanja po Rusiji. Glede plač je pa moje mnenje takšno. Glede na to, da za dostojno in ne razkošno življenje potrebujemo pri nas približno 400 € po osebi, bi morala biti minimalna plača vsaj 800 €. Mi gre kar malo na bruh..., ko se vodje sindikatov hvalijo, da so povišali delavcem plače za 20 €. Predvidevam, da v njihovih družinah nakupe opravljajo izključno žene. In tako, kot je nekdo že ugotovil, vsem ostalim pripadajo ustrezno višje plače. Ena anekdota: delam v mednarodnem podjetju in tako smo imeli izobraževanje za JV Evropo. Sodelavec hitro povpraša pri Hrvatih in Romunih kakšne plače imajo in ugotovi, da imamo Slovenci celo odlične plače. Še dobro, da nismo imeli izobraževanja skupaj z Nemci, Francozi in Italijani. Mene v resnici najbolj moti to, da smo v istem podjetju, na istem delovnem mestu in v različnih državah plačani tako zelo različno. Je pa seveda utopija pričakovati enakost. LP kuharica Mici

sara  

član od: 2.10.2001

sporočila: 383

15. dec 2008 22:37

Vendelina jr. Malo napačno me sodiš, zato v prihodnje bolje izbiraj besede. Mnenja si ABSOLUTNO nisem ustvarila zgolj z "googlovskim filmom", ki by the way ni dolg samo 15 min. Ali je možno da nisi vsega videla?? Opazujem, gledam poslušam še marsikaj drugega...by the way. Me pa najbolj jezi sledeče. Zagovarjam idejo, da smo le majhne kapljev morju, a kaplje, ki bi manjkale če jih ne bi bilo! Na te ameriške svinjarije pa nimam praktično nobenega vpliva, medtem ko oni mirno naprej krojijo življenje vsem nam - globalizacija - in ne glede na to, da se s tem ne strinjam. Zdaj boste rekli, da sem neumna, ampak mož me že najmanj 6 let spravlja, da bi šla pogledat tiste menda fantastične narodne parke ZDA. Pa ne grem, iz čistega principa!! Čeprav neumno je to skoraj vse kar lahko naredim. Pa ni možek edini, ki mi trka po čelu!!!!! Če rečem da bom bojkotirala njihove izdelke, tudi tu praktično nimam skoraj nobenih možnosti, saj so firme med seboj zaradi globalizacije že toliko povezane, pokupljene preko enega, dveh, treh posrednikov, da je praktično ves svet okužen s temi ZDA. Bljak!! Obama, gor ali dol! Tule sem se zjezila, ker me je pogrelo, praktično se pa s tem nimam časa ukvarjat. To je dobro napisat, ker kaj pa veš kdo vse bere tele poste!? Lepo se imejte in, kakor pravi ena članica,veliko se smejte!! Lp, veverica

Jerneja USA  

član od: 24.11.2006

sporočila: 812

16. dec 2008 0:10

Tole je pa link za ezoja, Ginijeve krivulje pa tudi jaz nisem nasla:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gini_coefficient

Ezoj, pa vse cestitke za prelepe piskotke in svetleco cokoladno glazuro!!!

Jerneja USA

Sporočilo je spremenil(a) Jerneja USA dne 16. dec 2008 01:09:53

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti