Krvodajalstvo

juma  

član od: 15.6.2007

sporočila: 235

tema odprta - 29. okt 2008 8:17 | ogledi: 5.710 | odgovori: 75

Upam, da ni bila v kratkem aktivna tale tema, je pa glede na pozive RKS kar aktualna.

Jutri grem dat kri na Šlajmerjevo kri (Lj.), sicer po enem letu, kar sem jo nazadnje dala.

Moj pravi,da to pa on že ne bo delal, da kri prodajajo pa da jo izvažajo, pa da si na RK potem denar in kredite talajo. Jaz tega ne verjamem, moje stališče je, da mogoče jo bom pa sama kdaj rabila oz. moji pa tudi da nekaj dobrega naredim za druge mi ni vnemar.

Kaj pa vi mislite o tem? Ali je res kaj na tem, kar pravi moj? Ali so to škodoželjna natolcevanja ali resnica?

juma

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

29. okt 2008 8:36

Zakon o preskrbi s krvjo, 28. člen (izvoz krvi in krvnih pripravkov)

(1) Ob humanitarni in strokovni pomoči Republike Slovenije tretjim državam lahko minister dovoli izvoz krvi in krvnih pripravkov.(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka ob pomanjkanju krvi za lastne potrebe, krvi in krvnih komponent ni mogoče izvažati.

Torej uradno tega ne počno, če pa imajo "jajca" da kršijo zakon, pa ne vem in se s tem ne obremenjujem...najmanj 1x letno darujem kri.

Kako pa je z zalogami, pa bi kakšen zdravstveni delavec vedel povedati.

LP, V.

pujsek  

član od: 10.9.2008

sporočila: 129

29. okt 2008 8:36

Po pravici povedano mi kaj takega kot tvojemu niti na kraj pameti ne pade. Od kje jim pa potem kri, ko jo potrebujejo? Zase pa lahko povem, da že kar nekaj časa zbiram pogum, da bi se odločila za to. Verjetno se tudi bom. pujsek

ksenjako  

član od: 10.10.2004

sporočila: 1086

29. okt 2008 8:37

Jaz tudi mislim točno tako kot ti. Meni je vseeno kaj z njo delajo- mogoče bo pa le komu prav priša. Jaz žal ne morem iti ker imam premalo kilogramov . Ksenija http://picasaweb.google.com/xency.k

vesnal  

član od: 17.12.2002

sporočila: 449

29. okt 2008 8:38

Krvi ne izvažajo v tujino, ker jo je še za naš trg premalo. Kar se RK tiče se okoriščajo iz drugih virov in ne iz tele krvi.

ursa40  

član od: 28.4.2005

sporočila: 610

29. okt 2008 8:40

Moje mnenje: krvodajalka sem že 24 let. Kri durujem enkrat ali dvakrat na leto. Dobro se počutim ob tem in fizično in psihično, ker živim z zavestjo, da sem nekomu pomagala. In ne glede na vse natolcevanja, ki se jih sliši bom kri še darovala, dokler bom lahko. Pa me prav nič ne briga, kaj kdo govori. Lepo in radi se imejmo ursa40

nejko21  

član od: 26.2.2007

sporočila: 37

29. okt 2008 8:55

Ko je ravno ta tema odprta bom pa še jaz dodala svoje vprašanje čeprav ni samo mnenje. Nad krvodajalstvom sem pozitivno naravnana vendar sama še nisem zbrala poguma. Mi lahko kdo opiše postopek in kakšne pogoje je potrebno izpolnjevat. Ti še vedno pripada prost dan in kosilo? Kako je s prostim dnevom (če se še dobi) in delodajalcem? Če ni prostega dneva ne vem kako bi bilo to pri meni izvedljivo? lp Katja LP Katja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

29. okt 2008 8:56

Juma, gre za popolnoma ločeni zadevi. Za zaloge krvi in ostalega materiala pri nas skrbi Zavod za transfuzijsko medicino, o tem, kaj vse počnejo, si lahko ogledaš tule: http://www.ztm.si/sl/ Kjer ti bodo, če želiš, tudi odgovorili na vsa vprašanja glede zakonodaje, ki določa dovoljen promet s transfuzijskimi materiali. Skratka, gre za zbiranje in hranjenje krvi, pa za registre kostnega mozga, pa delajo na bazi za matične celice in če dobro pogledaš in niti ni treba ravno posebej dolgo razmišljati, da človek vidi, da so to pomembne stvari. In da ne more nihče od nas zanesljivo trditi, da nikoli nič od tistih zalog ali baz ne bo potreboval, če pa že bo, bo lažje, ker bo vsaj vedel, da obstajajo in da se vsaj tozadevno ni treba bati. Krvodajalstvo in registracija samega sebe kot darovalca mozga je pa samo po sebi tako častno opravilo, da bi bolj častno že težko našli. Tudi je treba povedati, da pri nas povezujemo krvodajalstvo s konceptom solidarnosti in lepo, da je tako. Ker te vrednote smo se uspeli naučiti v "groznem" socializmu in je tudi v tranzicji še nismo totalno sesuli. Pri bazah za darovalce organov (gre za noveješe baze, ki nastajajo v pogojih družbene anomije) gre precej slabše. Skratka, mi poznamo krvodajalstvo iz "starih dobrih časov", v katerem je Rdeči križ igral (točno to še vedno opravlja) vlogo motivatorja in organizatorja prevoza krvodajalcev na lokacijo na Šlajmerjevo. In v starih časih pred letom 1991 je RK tudi plačeval delodajalcem tisto odstotnost, ko so šli zaposleni na krvodajalsko. Pa zavod za transfuzijsko medicino je plačal RK-ju to promotorsko storitev in dejstvo, da so vsak dan pripeljali toliko in toliko krvodajalcev. To zadnje se še vedno plačuje, medtem ko tistega, da bi RK refundiral dneve odsotnosti delodajalcem - v to pa ravno nisem prepričana. In to so tudi vsi finančni tokovi, ki jih tozadevno povzroča RK zaradi krvodajalstva. Promet s krvnim materialom NI bila nikoli stvar Rdečega križa. Drugače je pa poslovanje in delovanje RK-ja za tvojo odločitev o krvodajalstvu točno toliko relevantno kot je, kaj pa vem, poslovanje in delovanje prve trgovine v tvoji ulici, prve tovarne, v bližini tvojega doma in proizvajalca avtomobila, s katerim se voziš.....z drugimi besedami NI RELEVANTNO. Plus, lady, saj nisi od včeraj. Saj vse vemo, da VSE tisto, kar pravijo naši partnerji, pa ravno NI SUHO ZLATO - in če v vsem, kar ti umi sproducirajo, najdemo kakih 5% popolnega šodra, je še čisto okej, če je pa šodra več...pa ni več okej. Trditev, ki si jo ti povzela v svojem vprašanju, pa spada v poglavje šodra. Vendelina jr.

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

29. okt 2008 9:11

Mož hodi na krvodajalske akcije trikrat letno. En prost dan mu tako in tako (baje) pripada, enega pa zraven "daruje" firma. Je od firme do firme odvisno, zato se pozanimaj pri svojem delodajalcu. Atina

toppy  

član od: 10.12.2007

sporočila: 282

29. okt 2008 9:16

Zna kdo odgovorit kako postaneš krvodajalec in kakšen je postopek odvzema krvi.Jaz imam krvno skupino A+ in mislim,da te tudi primanjkuje, toppy

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

29. okt 2008 9:21

Jaz sem krvodajalka že 3 leta, kri darujem 3x letno. Ja v javni upravi imaš tisti dan prost (to se mi zdi logično, ker sem kar utrujena po tem) ter malica (v Mb krajnska, v Lj ni da ni). Poznam en kup ljudi, ki ne hodijo več na akcije, ker ni več tistega enega dneva prostega. Imam tudi sodelavko, ki postane blazno altruistična samo takrat, ko lahko gre v sredo (ko ue delajo do 18.00) in je tisti dan doma. Če hodite zato... Poznam pa tudi en kup folka, ki hodi v bližnjo Avstrijo, ker tam plačajo... Ko bojo pri nas plačali se bom odpovedala plačila, če pa to ne bo možno, nebom več krvodajalka. Vsa zadeva me spominja na princip posvojevanja otrok celebrity-jev ter dajanje denarja v dobrodelne namene, v smislu pokaži se na tv. Začetnica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti