Holesterol!!!

vanilija76  

član od: 29.9.2007

sporočila: 415

tema odprta - 30. avg 2008 9:06 | ogledi: 4.302 | odgovori: 8

Možu so ne dolgo tega našli v krvi holesterol.Naj povem,da se izogibamo mastni hrani,a kljub temu.Sedaj me zanima,če pozna katera kakšen domač recept ali kaj podobnega iz zelišč,zelenjave,da bi se ta bolezen vsaj malo omilila brez kemije in tablet nasploh.

Hvala!

Lep sončen dan,ki naj bo vsak dan nasmejan! Vanilija76

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

30. avg 2008 9:47

Tukaj sta dva linka:

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1089

 

Kolesarjenje, kolesarjenje in še enkrat kolesarjenje, edino to je pomagalo možu, poleg strogi dieti.

lp

 

Lepo prosim zapomnite si kar napišem, ker se mi ne da stalno pnoviti eno in isto

 

 

 

 

 

 

Anamarija

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8697

30. avg 2008 9:49

Anamarija, kam pa če nezna vozil kolo Pozdravček!

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

30. avg 2008 10:34

dragička je napisal/a:
Anamarija, kam pa če nezna vozil kolo Pozdravček!

 

Pol pa hitra hoja

Anamarija

 

 

Sporočilo je spremenil(a) anamarija1 dne 30. avg 2008 10:35:11

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

30. avg 2008 10:41

Gibanje, zdrava prehrana, izogibanje rdečemu mesu, siru, maslu, rdeče vino (antioksidanti; seveda zmerno ;) ) Gibanje: rečmo da če maš kak hrib v okolici doma, da greš vsak dan gor. Al pa enourna hoja, mogoče nordijska. Potem tek je super. bannanna

patka  

član od: 16.8.2008

sporočila: 372

30. avg 2008 12:06

O holesterolu je bilo že ogromno povedanega in napisanega. Tudi meni so odkrili blazno povečan holesterol in seveda strogo dieto, po treh mesecih pa kontrolo. Nekaj časa sem res vztrajala pri strogi dieti, a po enem mesecu sem obupala, saj nisem ravno za vzgled vztrajnosti. A izvidi so bili kljub temu po treh mesecih naravnost krasni. Takrat sva z mojim zdravnikom ugotovila, da je bila tako visoka vrednost holesterola pri prvem pregledu predvsem stres, saj sem takrat res preživljala krizno obdobje. Tako, da je po mojem tudi stres eden glavnih dejavnikov povečanega holesterola, vsajpri meni je bilo tako, saj je bila dieta ki sem jo držala vse prej kot stroga. Verjamem pa , da vedno ni tako. Glavna priporočila pri povišanem holesterolu pa so: veliko sadja, zelenjave, stročnic,neoluščenih žit, oreščkov, meso je dobro v čim večji meri zamenjati z ribami, pa seveda telesna dejavnost, vzdrževanje normalne teže, omejitev, ali še bolje ukinitev kajenja in zmernost pri uživanju alkohola. seveda pa tudi izogibanje stresnim situacijam, čeprav je danes to skoraj fantazija. Menda pa zelo pomagajo naravni pripravki, na osnovi čimbolj čpistega ribjega olja. Tebi in tvojemu možu želim, da bi se s tem čimmanj obremenjevala in poskušala živeti čimbolj umirjeno. Verjamem, da bo to bistveno pripomoglo k izboljšanim izvidom.Lp patka

Rmeli  

član od: 5.2.2004

sporočila: 344

30. avg 2008 16:55

Naj še jaz povem, da so na sistematskem pregledu pri 5 letih moji hčeri ugotovili povišan holesterol.Je sicer na zgornji meji, se pravi še nekje v mejah normale, ampak me vseeno skrbi. Tehta 18 kg, tako da debelost ali gibanje nista vprašljiva.Je pa res, da vsako jutro spije pol skodelice kakava, tako bolj za crkanje in poje kar nekaj sladkarij na dan. Je tudi ostalo hrano, v vrtcu kosilo in vse kar imajo, od sadja je vse, zelenjave pa malo manj. Mislite, da bi me moralo to skrbeti v naprej? LP,Rmeli Rmeli

klavdijaB  

član od: 31.3.2004

sporočila: 952

30. avg 2008 21:17

tudi meni so odkrili povečan holesterol. Glede na prehrano je skoraj nemogoče, tako da po vsej verjetnosti gre za dednega. Žal polovice svojih sorodnikov ne poznam, tako da ne vem kako je s holesterolom in drugimi boleznimi po njihovi strani. klavdija

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

31. avg 2008 11:46

Pri odločanju o tem, kako stroga naj bi dieta, je pomemben podatek o tem, koliko je holesterol povišan nad mejo normale, in kakšni so nekateri spremljevalni podatki oziroma izvidi, predvsem vrednost trigliceridov. Če ti niso povečani in tudi sam holesterol ni bistveno povišan, se da z zmerno dieto kar hitro spraviti v red ali pa kar normalno živeti tudi z nekoliko povišanim holesterolom.

Če gre za dednost, potem zna biti hec. Moja mama je vse življenje zdravo jedla, se veliko gibala, pa ima nenehno povišan holesterol, in ko ji je zdravnik rekel, na kakšno dieto naj gre, mu je povedala, da se tako rekoč vse življenje tako hrani. Nekaj od tega sem podedovala tudi jaz, a imam še nekatere druge težave in je situacija pri meni malo bolj zaplatena, tako da sem že četrto leto na zdravilih ob zmerni dieti in tako bo, kaže, ostalo za vselej.

 

Rmeli, če je hči stara pet let in so ji izmerili povišan holesterol, se posvetuj z zdravnikom. Morda je šlo samo za splet naključij. Sin je imel pri osmih ali devetih letih zelo povišan sladkor v krvi, je bil nekaj mesecev na dieti, zelo zmerni (če bi šli na preveč strogo bi se lahko poslabšala krvan slika in bi to težje spravili v red kot zgolj znižali sladkor, so rekli zdravniki). Se je v pol leta obrestovalo, dve leti smo na tri do štiri mesece še kontrolirali sladkor v krvi, a je bilo vedno vse v redu in tako je še danes, ko je star 23 let.

Če te skrbi, pojdi na posvet k zdravniku, pa ti bo dal prave napotke, saj tudi pozna vse izvide, medtem ko me tu lahko zgolj ugibamo.

 

Mamamia

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti