Ribana kaša za govejo juho

Lipa  

član od: 28.7.2003

sporočila: 243

tema odprta - 24. jul 2008 10:38 | ogledi: 24.405 | odgovori: 23

Obožujem DOMAČO ribano kašo, vendar mi ne uspe narediti tako kompaktnega testa, da bi se naribala enakomerno. Naredim tudi premehko, saj ko ribam na desko (ker počasi ribam) in ko poskušam to dati v juho se malce sprime... Če naredim v multipraktiku, dobim neenakomerno kašo (je pa zelo uporabno za močnik) in kar nekaj izmeta. Skratka kakšen recept uporabljate in koliko časa kuhate ribano kašo? (v bazi sem pogledala: 1 jajce in 2-3 žlice moke).

Ali zakuhate KUPLJENE rezance ali ribano kašo direktno v juho, ali v vodo. Če dam direktno v juho, prisežem, da mi "pokvari" okus juhe... čista juha je čudovita, potem pa spremeni okus... še vedno je dobro, toda ni to to. Zato raje zakuham v slano vodo, četudi so rezanci malenkost slabši zaradi tega. Pa vi?

LP Lipa

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

24. jul 2008 10:59

Problem je v moki, ki se drži kaše in moka spremeni struukturo juhe.

Pomaga, če predhodno skuhaš testenine v slani vodi.

Premehko tesno postavi za nekaj časa v zamrzovalnik in nato malce zamrznjeno naribaj.

F r i n a

anja27  

član od: 2.6.2005

sporočila: 1085

24. jul 2008 12:17

Za ribano kašo vzamem enih 150 g ostre moke in 1 jajce. V začetku zamesim v multipraktiku, da se sestavine lepo sprimejo, po potrebi dodam malce vode. Vodo dodajamo zelo zelo previdno, skoraj po kapljicah in opazujemo testo. Testo se mora skoraj drobiti in hkrati sprijemati v enotno strukturo. Ko je testo na tej stopnji, ga dam ven iz multipraktika in do konca zamesim z rokami. Če se lepi, dodam malce moke - bolj je testo trdno, lepše se bodo delali ribanci. Takoj naribamo na prtec. Preden zakuhamo, nekaj časa pustimo sušiti. Lahko pa jih tudi posušimo do suhega (če delamo iz večih jajc), med dlanmi malce zdrobimo in hranimo v zaprti posodi.

Anja

neznan uporabnik

24. jul 2008 12:32

Ribano kašo delam podobno kot moja predhodnica - 1 srednje debelo jajce in 4 žčice moke najprej miksam v multipraktiku (ponavadi delam iz več jajc, da jo potem še posušim) - miksam toliko časa, da nastane taka čisto drobna kašica. Nato to stresem v skledo ali na pult in dobro stiskam in gnetem, da dobim cmok testa (zalo trdega testa). Malo pustim na pultu in potem naribam na debelejši ribežen - kot za jabolka ali repo, da nastanejo tako veliki ostružki. Če se začne pacati, pa zopet malo pustim ta cmok na pultu, da se zasuši in potem ribam naprej. Testo pa mora biti res zelo trdo - veliko bolj trdo kot za rezance in ne znam si predstavljati kako bi ga zamesila na roko. Tudi preden kašo vkuham v juho jo vedno prej malo posušim na prtiču. tedi

sara.vidmar  

član od: 12.1.2005

sporočila: 654

24. jul 2008 13:10

So pred mano že vse povedale. Mora biti trdo kot kamen, traja kar nekaj časa, da dobi enotno strukturo in je podobno kepi testa. Ker si omenila, da zakuha juhi spremeni okus, sem pomislila na to, da v juho mogoče vsuješ tudi ostanke - moko? Ko sem sama delala kašo s pomočjo paličnega mešalnika, je ostalo dosti moke, ki se ni povezala. Vse skupaj sem vrgla na cedilo in presejala - kar je padlo ven, ni šlo v juho! sara Sporočilo je spremenil(a) sara.vidmar dne 24. jul 2008 13:11:54

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

24. jul 2008 13:32

Delam skoraj točno tako kot tedi. Pravzaprav uporabim za ribano kašo tisto testo, ki mi v multipraktiku pride preveč  trdo za rezance. Jajca niso vsa enako velika, zato je moko težko ravno prav dozirati, dosipati  ni problem, dolivanje vode se mi pa ni obneslo.  Tudi jaz ribam na večje luknjice in "ostružke" vedno posušim, ker jih običajno delam na zalogo.

V juho jih stresem malo preden zavre  in pustim vreti kakšnih 5 minut dalj, kot pri rezancih. Zakuham pa vedno vse direktno v juho, tudi kupljene rezance. S tem, da jih kupujem le od določenega proizvajalca, za katere preizkušeno  vem, da se obnašajo tako, kot doma narejeni.

Ribano kašo imamo zelo radi in sem jo delala tudi na roke, pa sem dobila skoraj vnetje zapestja

Cila

Lipa  

član od: 28.7.2003

sporočila: 243

24. jul 2008 13:54

Hvala vsem za hitre odgovore! Bom poskusila še z vašimi metodami. V bistvu me je zmedel stavek, ki ga večkrat slišim, kako se kaša lahko hitro naredi... no, na roke v bistvu le ni tako hitro. Sem hotela eno BLIŽNICO za hudo dobro ribano kašo (multipraktik ni najboljše nadomestilo, a Anjina kombinacija ni od muh), pa je očitno ni... Madonca ste pridne s tem gnetenjem! Glede na Frinin odgovor premišljujem, da je verjetno kljub vsemu razlog v moki, ki se drži, moje za enkrat še premehke, kaše (kljub temu, da jo seveda presejem). Prihodnjič si moram očitno vzeti več časa in poskusiti s trdnejšo maso (in moliti Boga, da mi ostanejo prsti pri ribanju celi ) in posušiti po Tedijinem nasvetu. LP Lipa

Lipa  

član od: 28.7.2003

sporočila: 243

24. jul 2008 14:00

Ha, ha Cila, vnetje zapestja! Potem me razumeš, kaj hočem reči, ne? Daj prosim napiši od katerega proizvajalca kupuješ ribano kašo. Jaz npr. rezance in vlivance niti slučajno ne grem delati, ker so Pečjakovi preveč dobri.

Bogomira  

član od: 30.12.2005

sporočila: 182

24. jul 2008 14:26

Na hitro narejeno kašo narediš iz jajca, ostre moke in pšeničnega zdroba.Se zelo lepo dajo ribati. LP Bogomira

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

24. jul 2008 16:13

Lipa, ribane kaše nikoli ne kupim, se kapriciram ravno na doma narejeno. Ostale testenine pa, kot ti, od Pečjaka. 

Cila

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti