Protistrelna vtičnica

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

14. jul 2008 21:11

Čao, tudi pri nas (in sestri in sosedih) je kljub fit stikalu in prenapetostni vtičnici skurilo že eneparkrat modem, računalnik, telefon... edina še kolikor toliko zanesljiva zadeva je, da izklapljaš, ampak to je pšač težko, ker čez dan ni nikogar doma, ali pa se spomniš šele, ko že začne sekat. Meni je enkrat skurilo modem in grafično sredi zime, ko je nekje daleč zelo blago zagrmelo. Glede na to, da so te vtičnice kar drage, so popolnoma brez pomena. Lep pozdravček, S.

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

14. jul 2008 23:26

Ampak kdo ti potem vrne škodo - zavarovalnica ali proizvajalec vtičnice - saj je na vsaki škatli napisano do katere vrednosti je garancija za povrnitev - sam kako oz. kje to potem uveljavljaš? lp, vanjatajnsek

mambica  

član od: 29.9.2007

sporočila: 532

15. jul 2008 4:30

Hvala vsem. Vidim, da vaši odgovori razen enega niso najbolj vzpodbudni. Danes grem v nabavo in me zanima, kaj mi bodo obljubljali. Vem, da nobena zaščita ni 100% zanesljiva. Brala sem, da lahko daš zaščititi celo hišo, vendar mora to delo opraviti nekdo, ki je res strokovnjak. Pa še tista zaščita je 99%. Sporočilo je spremenil(a) mambica dne 15. jul 2008 04:33:41 Sporočilo je spremenil(a) mambica dne 15. jul 2008 13:25:23

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4337

15. jul 2008 8:50

Zelo velik problem imajo stanovalci tistih objektov, ki se nahajajo na obrobju naselij ali strnjenih skupin stavb in tisti naj bi imeli v svojih omarah nameščene t.i. katodne odvodnike plus dodatne zaščite, katerih cena se vrti tam od 200 do 300€ in to delo mora res opraviti strokovnjak. Kot sem pa že napisala, tudi tiste zaščite, v katere pač priklopimo porabnike niso tako neuporabne, kot nekateri prikazujejo, saj vem, da so rešile že nešteto aparatur - je pa to res odvisno od tega, kako blizu seka in pa kako močno.

Pri nas se je nekoč pred leti zgodilo (takrat nisva imela te prenapetostne zaščite), da smo šli od doma, tašča in tast sta v spodnjem nadstropju gledala TV in ob grmenju je najin TV skurilo, njun pa je ostal nedotaknjen.

rrr

neny111  

član od: 29.10.2007

sporočila: 358

15. jul 2008 9:32

Imamo vse tiste varovalne vtičnice, ampak jaz še vedno vse izklopim, če sem le doma. Pa vtikač porinem čim dalj od vtičnice, menda ni haska, če to ostane blizu skupaj. neny111

lili_stef  

član od: 18.1.2007

sporočila: 183

16. jul 2008 20:43

Mi smo imeli varovalno vtičnico, pa nam je vseeno pred 12 leti skurilo tv. Ko sem potem brala navodila, je bilo napisano samo, če gre strela po anteni. Pri nas pa je šla po elektriki, čeprav me je prodajalec prepričal, da je 100%. Skurilo nam je tudi gorilec od centralne in vtičnice, sosedom pa tv in telefone. Od takrat vse sklapljam, tudi če ponoči samo zabliska, letim po stanovanju. lili_stef

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

17. jul 2008 22:56

NAsvet siola, da se naj izklaplja, pa tudi nasvet za prenapetostno zaščito. Po mojem že vedo.

Jaz skušam vse izklopiti, imam pa tudi to vtičnico, ki jo je izbral strokovnjak za elektriko.

Pred leti je pri nas udarilo v hišo: pregorel je TV, radioura in - šivalni stroj, ki je bil priklopljen. Ker ni bilo vidnih poškodb na ometu, ni zavarovalnica izplačala nič.

Imam pa v spominu, ko je počilo, cela soba je bila bela, nič nisem videla in ko sem odprla oči, ni bilo številk na budilki. Nekaj trenutkov sem ramišljala, da sem najbrž mrtva. Tiste dni je namerč ubilo eno skoraj sosedo, en sama strela , ko sem gledala proti tistemu drevesu, pod katerim je stala. Tudi zato se strele bojim.

Upoštevajmo nasvet siola. Mislim, da si bomo prihranili škodo. Posebej je treba povedati, da je treba odklopiti vsaj tiste aparate, ki imajo elektroniko.

F r i n a

mambica  

18. jul 2008 15:17

Prodajalec v trgovini mi je dejal, da je treba imeti zaščito doma v omarici in da mora biti zaščita tudi na transformatorju. Jaz tega žal ne znam povedati bolj strokovno. Skratka, če te zaščite ni, potem tudi protinapetostna vtičnica ne bo pomagala. Nakup mi je odsvetoval. Črna mamba

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4337

18. jul 2008 16:35

Jaz bom pa tako rekla - menim, da šef s tem prodajalcem ne bi bil ravno zadovoljen. to pa zato, ker informacija, ki ti jo je dal, ni ravno ustrezna.

Za preveč primerov namreč vem, ko so take vtičnice obvarovale naprave - je pa seveda super, če imamo v hišah večnivojske zaščite, še zlasti tam, kjer so objekti na robovih strnjenih naselij (to sem že napisala v zgornjem postu).

Navedla bom še konkreten primer, ki se je zgodil pred časom v najini trgovini: stranka je kupila zaščito, ki stane dobrih 17€ in za katero proizvajalec daje doživljenjsko garancijo. Po eni izmed hujših neviht, mu je zaščito skurilo (računalnik in modem sta ostala cela) in smo mu dali novo. Po dobrem tednu se je zgodba ponovila in smo mu jo ponovno zamenjali (naprave so zopet ostale nedotaknjene). Potem, ko je prišel tretjič - računalnik in modem sta bila še vedno cela, smo mu vrnili denar in ga napotili k elektrikarju in le ta mu je svetoval trinivojsko zaščito, saj je njegova hiša na lokaciji, kjer se mu bodo te zadeve vedno znova dogajale.

Sicer pa se vsak itak odloča sam in naredi po svoje

rrr

mambica  

18. jul 2008 17:09

Rrr, mogoče tudi nisem napisala najbolj pravilno, ampak rekel je nekaj v tej smeri. Omenjal je zaščito doma in na transformatorju - oboje. Možno pa je, da je tudi on povedal narobe. Kdo ve? Res pa je tudi, da je bil dokaj neprijazen. Sem ga vprašala še nekaj v zvezi s stabilizatorjem, pa mi je odgovoril sila nezainteresirano. Imela sem prav tak občutek, kot da se mu o električnih zadevah sploh ni zdi vredno pogovarjati z žensko. Pa jaz kar nekaj vem o teh stvareh. Tista vtičnica (s štirimi navadnimi vtičnicami, dvema vhodoma za anteno ter tremi za telefonski podaljšek - tako sem vsaj uspela videti), je stala okoli 30 evrov (v akciji), tudi ostale so imele približno takšno ceno. Črna mamba Sporočilo je spremenil(a) mambica dne 18. jul 2008 17:11:09

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti