Ni slabo vedeti

lili A.  

član od: 11.4.2006

sporočila: 218

tema odprta - 18. jun 2008 12:38 | ogledi: 2.705 | odgovori: 9

Po e-mailu sem dobila naslednje sporočilo:

Revija Öko test vsako leto naredi povzetek vseh opravljenih testov, prejetih dopolnil in proizvajalčevih razlag in izda letno knjigo priporočil, ki uživa takšen ugled, da ji pri nakupih sledi vsaj 10 milijonov Nemcev. Nekaj zanimivih ocen iz knjige za leto 2008, testirali so 1400 izdelkov, objavljamo na teh straneh.

Šamponi za lase

Tokrat so testirali 27 šamponov. Med certificiranimi naravnimi šamponi so najvišjo oceno dobili šampon Dr. Hauschka z makadamijo in s pomarančo in Logona Bio Aloe Olive. Med ostalimi izdelki so zelo dobro ocenili šampone Alverde Oliva Kana, Lavera Hair Glanz in Neobio Roiboosh.

Najslabše ocene so znova šle v roke največjih multinacionalk, ki bi najraje videle, da našega glasila sploh ne bi bilo in da ta informacija ne bi dosegla Slovenije. Na rdečem seznamu med najslabšimi izdelki so namreč končali:

- Avon Herbal Care Energising Shampoo (rdeča grenivka in vrtnica)

- Dove šampon MIlde&Balance za normalne lase,

- Fructis Kraftigendes šampon Kraft & Glanz proizvajalca Garnier

- Gard šampon—Silk Shine efekt, proizvajalec Colgate Palmolive

- L"Orealov Elvital Multivitaminski šampon

- Panten Pro V Shampoo Classic

- Svis O-Par Orange Scampoo.

Vsi vsebujejo formaldehide in derivate PEG. Dove, Pantene in Swiss O-Par pa še halogenorganske spojine. Nevarne dietilftalate so našli v izdelkih Gard in Pantene Pro V.

Pozor pri izbiri sredstev proti celulitu!

Med izdelki naravne kozmetike so zelo dobro ocenili olje proti celulitu Alverde trgovca DM. Dobro so ocenjeni tudi izdelki Logone in Santa Verde. (Med vzorci tokrat niso preverjali Weledinega brezovega olja, ki je bilo na prejšnjem testu zelo dobro ocenjeno.)

Ponovno so končala na dnu seznama znana imena, v katerih so našli kopico neželenih snovi. Tako Biotherm Cellulit Intense Peel vsebuje preveč parafinsko silikonskih sestavin, derivate PEG, več kot 10 mg dietilftalatov in policikličnih mošusnih spojin. Med enako problematične sodijo še Clarins Total Lift in Shiseido Body Creator Anti Celulite Gel. V Garnier Badytonic Figurflege in Yves Rocher -Lipo Phenol Vegetal Intervention pa so namerili več kot 1000 mg dietilftalatov na kg in preveč parafina oziroma silikona ter derivate PEG.

Kaj je novega pri barvah za lase?

Pred dobrim letom smo si oddahnili, ko so objavili, da je evropska komisija prepovedala strupene snovi v barvah za lase. Vmes so sicer proizvajalci dobili možnost v miru prodati preostale zaloge. Nas trgu so se postopoma pojavile nove barve z novo embalažo in novimi obljubami. Ali so boljše od starih? Sodeč po ocenah Öko testa je odgovor odločno NE!

Testirali so 43 barv znanih proizvajalcev in vse so dobile najslabšo možno oceno. V vseh so našli formaldehide, derivate PEG in aromatične amine. V 23-ih so našli tudi halogenorganske spojine. Enako slabo so se odrezala sredstva za toniranje las. Zato je logično, da se vse več ljudi odloča za barvanje z naravnimi rastlinskimi pigmenti. Tudi pri tej blagovni skupini izdelkov morami biti previdni.

Barve Sante in Logona so dobile najvišjo možno oceno, saj so brez škodljivih snovi. Med konvencionalnimi rastlinskimi barvami so zelo dobro ocenjene rastlinske barve proizvajalcev Basler, Tol Cosmetik, Mueller, Frenchtop in NJD Cosmetics.

Zanimivo je, da so izdelki, ki se prodajajo v trgovinah Reformhaus, blagovne znamke Borlind in Schoeneberger, dobili najslabše možne ocene. Vsebujejo aromatske amine in resorcin.

Dobrega mlečnega deserta ne iščite v trgovini!

Vemo, da imate radi svoje otroke in jim želite dolgo in zdravo življenje. Zato ne nasedajte reklamam, ki se sklicujejo na vašo ljubezen in zdravje otrok, ponujajo pa izdelke, ki so vse prej kot zdravi.

V letnih priporočilih za 2008 revije Öko test so pregledali mlečne izdelke, namenjene otrokom. Noben izdelek ni dobil ocene »zelo dobro« ali »dobro«. Tistih, ki so pogojno sprejemljivi, pri nas ni za dobiti. Tisti, s katerimi nas pri nas najbolj bombardirajo, pa so precej problematični. Tako so izdelki Danone Fruchtzwerge ocenjeni kot komaj sprejemljivi, ker so preveč aromatizirani, vsebujejo ogromno sladkorja in dodan kalcij. Nestle Jogurt & Smarties so ocenjeni še slabše, ker vsebujejo več kot 18 % sladkorja, preveč maščobe in dodane arome. Najslabše se je na testu odrezal Monte iz Zotta, ki ob presežnem sladkorju in maščobah vsebuje tudi dodane arome in kalcij.

Ne zapravljajte denarja za izdelke, ki vaše malčke zakisajo in jim ropajo kalcij iz kosti, namesto, da bi ga dodajali, raje sami pripravite zdravo sladico.

lili A.

tresk  

član od: 4.8.2006

sporočila: 115

18. jun 2008 15:29

Živjo! Zelo zanimivo! Jst sm se bolj ali manj pri šamponih ustavila....in lahko iz lastnih izkušenj povem, da Pantene Pro V ni vreden "počenega groša", kot bi včasih rekli. Prej sem imela zelo lepe goste sijoče lase, ko pa sem začela uporabljat Pantene mi jih je pa nenormalna količina izpadla, bili so brez sijaja....še dobro da sem ga hitro zamenjala, ker bi bla drugače zdaj že na pol plešasta Follow your dreams.... Sporočilo je spremenil(a) tresk dne 18. jun 2008 15:30:22

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

18. jun 2008 15:47

Teh raznoraznih raziskav se že toliko pojavlja, da je groza. Na koncu se v dosti primerih izkaže, da je raziskavo plačal ta pa ta in je bolj propagandna oz. antipropagandna. En cajt sem še padala na te fore in kupovala vse mogoče žavbe, zdaj pa raje poslušam svoje telo. In če men paše krema od Garnierja za 5 € in je moja koža sijoča, prožna in nevem kaj še bom kupovala Garnier pa pika. Začetnica

ksenjako  

član od: 10.10.2004

sporočila: 1086

18. jun 2008 15:54

Mislim da sem zasledila te Öko nalepke na izdelkih v trgovinah Mueller. Ksenija http://picasaweb.google.com/xency.k Sporočilo je spremenil(a) ksenjako dne 18. jun 2008 15:55:02

sara.vidmar  

član od: 12.1.2005

sporočila: 654

18. jun 2008 16:17

Zanimivo branje. Samo jaz sem malo nejeverna (tako kot Začetnica) in se vprašam, kdo plača te raziskave. Kdo dejansko stoji za tem. Kaj ima lahko nekdo od tega? 10 milijonov Nemcev, ki potem dejansko kupujejo skladno z izsledki raziskave. Hm..... sara

seherezada  

član od: 19.11.2006

sporočila: 256

18. jun 2008 20:50

Ne bodite naivne. Tele raziskave so prirejene. Kot vse, kar kroži po mejlih. Prave in verodostojne raziskave so objavljene v resnem tisku. seherezada

ursulinka  

član od: 12.6.2008

sporočila: 92

18. jun 2008 21:23

Sama se niti ne obremenjujem toliko s tem, ali so takšne in drugačne raziskave pristranske, ter kdo jih plača, kot pa s tem, da je ne glede na vse te informacije iz različnih raziskav in poročil dejstvo, da pravzaprav ni več stvari ki bi bila nekako širše dostopna in zdrava oz. neoporečna.. Pa naj bodo to šamponi, jogurti ali pa kreme za obraz.. Vse ima neke dodatke, ki pa resnici na ljubo verjetno niso prav priporočljivi... Nekateri pravijo da naj nebi dal na svojo kožo kar nebi dal v usta, sama pa se ob tem sprašujem ali torej sploh obstaja kaj, kar lahko brez pomislekov uporabljam?? ursulinka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

18. jun 2008 21:30

ursulinka, brez premisleka si primorana dihat zrak! Ker telo tako zahteva! 

ursulinka  

član od: 12.6.2008

sporočila: 92

18. jun 2008 22:13

To pa res ja čeprav glede na razne take članke, ki se v zadnjem času pojavljajo množično na raznih forumih in po mailih, pa tudi dihati nebi več smeli...ker ni zdravo ursulinka

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

19. jun 2008 11:32

Hmmm, men se pa zdi, da tale ÖKÖ test ni glih ena brezvezna zadeva. Poleg tega se mi zdi, da bi jih multinacionalke že zdavnaj pohodle, če bi o njih resnično dajali neutemeljene oz. neresnične podatke. http://www.oekotest.de lp, Vanja vanjatajnsek Sporočilo je spremenil(a) vanjatajnsek dne 19. jun 2008 11:33:18

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti