proletarci vseh dežel, združite se! :))))

mambica  

član od: 29.9.2007

sporočila: 532

2. maj 2008 8:23

Kdaj bo lahko človek kaj napisal na tem forumu, da se ne bi potem vsul plaz? Sem pa opazila, da mi nekateri subjekti zelo radi replicirate. Mamba

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15824

2. maj 2008 8:28

Tudi nas je v četrtek zjutraj razveselila budnica.

 

Če ne bi bilo internacionale in vsega, kar je prinesla s seboj, potem se marsikdo v današnjem času ne bi mogel spraševati, kaj nam je zdaj treba spomine obujat. Ker pravice, ki izhajajo iz časov, ki jih eni ne pomnijo, so bile težko priborjene. Ne gre tukaj za politične režime, pač pa za sindikalne pravice delavstva, ki so univerzalne po vsem svetu. Za zgodovinska dejstva torej, ne za politiziranje. DA ne bi bilo spet kakšnih nesporazumov tu med nami.

 

Zdaj pa gremo na pohod, potem pa na piknik, YES!

 

Mamamia

 

 

mamamia

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

2. maj 2008 9:59

mambica je napisal/a:
Kdaj bo lahko človek kaj napisal na tem forumu, da se ne bi potem vsul plaz? Sem pa opazila, da mi nekateri subjekti zelo radi replicirate. Mamba

 

LP

cervus

mambica  

član od: 29.9.2007

sporočila: 532

3. maj 2008 11:25

rimljanka je napisal/a:

Upam, da ne misliš rsesno, mambica? Ker, če, potem me res zanima, kje živiš?

[nagelj] rimljanka - zasebno mnenje
Živim v 21. stoletju. Pa to je nekaj takega, kot če bi 29. novembra zaigrali Hej, Slovani! Mamba

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15824

3. maj 2008 18:04

Mambica, tale primerjava pa ne vzdrži. Za 29. november se ve, kaj je simboliziral, začetek nove Jugoslavije, in je to seveda ena zgodba. Ne glede na to, kdo vse bi jo rad pozabil, pa vendarle velja, da se zgodovina slovenskega naroda ne piše le od leta 1991, čeprav se od takrat seveda piše drugače. To so dejstva in ta so nesporna, stvar debate pa je, ali je bila boljša prej ali zdaj. O tem ne bi razpravljala, ker je to stvar opredelitve vsakega od nas in jaz spoštujem in upoštevam drugačna mnenja od svojega. V zameno pričakujem samo to, da enako ravna tudi tisti, za katerega bi se v debati pokazalo, da misli drugače od mene. To imenujem strpnost.

 

Prvi maj kot praznik dela pa sega v leto 1886 in je spomin na krvave dogodke v Chicagu, ko so tamkajšnji delavci uveljavljali osem urni delovnik in druge sindikalne pravice. In nima prvi maj torej nobene zveze z nekdanjo skupno državo (kot osmi marec ne, kot zmotno mislijo nekateri).  To pa so univerzalne pravice delavstva po vsem svetu (kot so univerzalne človekove pravice), tako da prvi maj nikakor ni praznik, značilen zgolj za nekdanjo Jugoslavijo, socialistični blok oziroma kateri koli družbeno-politični sistem. V kaj se je praznovanje prvega maja spremenilo in kako so ga kje obeleževali je druga stvar, a tudi po zahodnih državah je to vedno bil in je še vedno dela prost dan (pri nas pač dva).

 

Nekaj povsem drugega pa je, zakaj se prvega maja kot praznika dela današnje delavstvo vedno bolj oklepa. Če je povprečna plača med 350 in 400 evri, je odgovor na dlani - tudi ti ljudje namreč živijo v 21. stoletju, a bi jih nekateri radi vrnili pred leto 1886.

 

Tako da vsi mi živimo v 21. stoletju in če nekdo izraža veselje na praznikom dela, to ne pomeni, da živi v nekem pretklem času in hrepeni po nečem, kar je minilo. Nasprotno, spoštovanje prvega maja pomeni zgolj upoštevanje neizpodbitnih zgodovinskih dejstev. Kdor pa pozabalja na zgodovino, naj se ne čudi, kaj vse mu lahko prinese prihodnost.

 

Mene seveda sploh ne moti, da si pripomnila, kot pač si, hotela sem samo poudariti, da prvi maj nima zveze z menjavo družbenega sistema, nekdanjo Jugoslavijo in socializmom, ampak da gre za mednarodno uveljavljen praznik kot spomin na borbo za univerzalne pravice, ki zadevajo ljudi po vsem svetu.

 

Mamamia

mamamia

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8744

3. maj 2008 18:23

Mamamia, vsaka čast , vzela si si čas, da pojasniš. Sem popolnoma enakega mnenja. Pa še kako jim bo / vam bo / nam bo potrebna delavska pravica - kaj bo s pokojninsko dobo; kmalu se bo vprašalo kje je nadomestilo za malico, nadomestilo za prevoz, kam je izpuhtel regres??!!?? Pozdravček!

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17789

3. maj 2008 20:57

mamamia in dragička -

rimljanka - zasebno mnenje

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

3. maj 2008 22:18

V tej temi me je presenetilo nekaj stvari: da nekdo, ki uporablja računalnik, preprosto ne ve, da je 1. maj mednarodni praznik dela.

Zgrozila sem se ob ugotovitvi, da nekdo delavstvo-delavske pravice- praznik 1.maj preprosto poveže s obdobjem socializma in samoupravljanja.

Žal je tako, da pojmi delavstvo-delavske pravice- prvi maj v nekaterih vzbujajo nelagodje, saj se ne čutijo niti delavci, nimajo občutka, da se je potrebno za delavske pravice boriti, pa čeprav je vsem v Sloveniji jasno, da je zadnja leta na ulicah kar nekaj deset tisoč delavcev, ki menijo, da delavci ostajamo brez pravic. V zadnjem času so napadene pridobljene pravice delavcev: pravica do nadomestila za prevoz in prehrano, plačan čas za malico, regres za letni dopust. To so pravice, ki se niso obdržale zaradi kao demokracije, ampak zato, ker so sindikati izpogajali, da ostanejo.

V zadnjem letu je genijalni podjetnik Ivo Boscarol predlagal, da se 1. maj praznuje samo en dan in da praznik 2. maj ogroža slovensko gospodarstvo. Ni pa se niti z besedo dotaknil cerkvenih praznikov, ki smo jih seveda vsi veseli ( velikonočni ponedeljek, 15. avgust ), za katere nikoli ne bom vedela, v čigavem interesu so dela prosti dnevi. Pravzaprav mi tudi ni jasno, zakaj mora biti 8. februar dela prost dan, ker ne vem, kako ga lahko brezdelno praznujemo. Edino Dan reformacije razumem kot pred- praznik Dneva spomine na mrtve.   Od vseh praznikov je šel Boscarolu v nos samo 2. maj, ker se mu je zdelo, da bi delavstvo potem preveč praznovalo.

Morda niste opazili - država naredi proslavo dan pred praznikom in ne dan, ko bi bilo treba praznik obeležiti. Zakaj govorniki in drugi sodelujoči na dan praznika nimajo časa.

Ne vem, koliko je stara Mambica, zato menim, da ji bo informacija Mamamie dobrodošla. Če zelo natančno pogledam, me je njena pripomba nekako užalila. Včasih je pač treba malo več subtilnosti, preden kako reč označiš za  zasatrelo in pri tem še pokažeš manko svojega splošnega znanja. Mislim, da Mambica zdaj te pripombe ne bi več napisala ...

F r i n a

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8744

3. maj 2008 22:23

Pozdravček!

daga  

član od: 18.5.2007

sporočila: 1412

3. maj 2008 23:30

Bravo mamamia! Bravo frina! Z vajino razlago se popolnoma strinjam! daga

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti