Čiščenje linoleja

rezika  

član od: 31.10.2007

sporočila: 45

tema odprta - 28. jan 2008 18:35 | ogledi: 8.803 | odgovori: 9

Spoštovane avtorice odgovorov!

stanujem v več stanovanjski stavbi, ki za kolesa nima shrambe, zato so otroci nekaj časa puščali bicikle v predsobi, ker na hodnikih zaradi kraje ni varno, in ker imamo v predsobi pod iz linoleja, se je pod gumo (kolesom) naredil črn madež, ki ga z ničemer ne morem sčistiti. Poskusila sem z alkoholom, bencinom, čistili za čiščenje pohištva, posode, vendar ne gre.

Če mi lahko kdo svetuje, se že sedaj zahvaljujem!

rezika

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

28. jan 2008 20:32

Mi smo pluto ,ki je bila od gume osnažili z čistilom Deksal,je rumene barve in kuljen v Eurospinu.Liter stane okrog 1 €. anaeva

seherezada  

član od: 19.11.2006

sporočila: 256

28. jan 2008 22:38

Gobica wipe-it odstrani vse takšne neprijetnosti. Ali pa probaj z megliom, ki tudi zna včasih delat čudeže pri odstranjevanju trdovratne umazanije. seherezada

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1566

29. jan 2008 16:22

Rezika, žal te moram razočarati, ker nobeno čistilno sredstvo ni in ne bo odstranilo madeža. Linolej je iz naravnega materiala, prav tako kot je tudi guma, in posledica je, da se guma prodre in vžre v linolej. Malo pomaga, če s čiščenjem odstraniš gornjo plast linoleja, npr. s finim brusno-polirnim sredstvom. V navodilih za linolej je strogo zabičano, da se ne sme na linolej postavljati gume. Rezika, pa še eno vprašanje: ker je linolej iz naravnega materiala, se ga ne sme čistiti s čistili za umetne pode. S čim čistiš linolej?

lipa1  

član od: 19.10.2007

sporočila: 193

29. jan 2008 21:12

V stopnišču imam linolej, čistim ga kar z Ajaxom, pa je že več let v solidnem stanju. Vem da obstajajo loščila ala Pingvin ali nekaj podobnega, katerega se podtem z odstanjevalcem loščil odstrani. V službi so nam položili tudi linolej, katega so premazali s posebnim premazom, čistijo pa ga čistilke z običajnimi čistili. lipa1

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1566

30. jan 2008 16:09

Kakor vem, ni dobro, da se linolej čisti s sredstvi za umetne pode. Pri nas še nisem zasledila v redni prodali sredstva za čiščenje linoleja. Obstajajo univerzalna sredstva za vse vrste površin. V navodilih so navedeni materiali, za katere se uporablja in linolej ni naštet. Ne vem, kaj to pomeni, oziroma, kako naj si to razlagam: ali to pomeni, da ne škoduje linoleju, ali da po enem čiščenju ne bo opazna škoda, ali da ni primeren za linolej.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

30. jan 2008 17:05

Tako dramatično pa menda ni. Mene tole spominja na scene iz otroštva, ko je hodil na obisk en žlahtnik in je imel navado nekaj z nogami ripsati po tleh in tisti njegovi mokasini so vedno puščali sledove na vinilu v jedilnem kotu (in nikoli ni ukapiral, zakaj ga moja mama vedno poseda v dnevno sobo, njemu je bilo pa tako fino v jedilnem kotu...) in po njegovem obisku je mama vedno gledla, koliko črnih lis je obisk pustil. In ti povem, z navadnim vimom so šli vsi ven....S tem, da je naše tričlansko pleme vleklo "ta kratko", kdo bo to pot tisto čistil... Skratka, jaz sem iz otroštva prinesla izkušnjo čiščenja vinila in zato malo predpostavim, kje se bo kakšen flek poznal....zato me je malo začudilo to, da niste predpostavili, da bodo na vinilu sledovi. Anyway, fleki od koles grejo čisto lepo dol in ni ti treba z bencinom delati neumnosti - boš še stanovanje zakurila. Gredo dol tudi z acetonom za nohte. In vatico. Lep organiziraj otroke,, vsakemu vatico in lepo na vse štiri, pa naj malo čistijo za sabo (ne bo nežni otroški duši čisto nič škodovalo, če se nauči čistiti za sabo, bodo vsaj videli, kaj materialno pomeni, da se soočiš s posledicami svojih dejanj). Najprej tiste močne madeže (zraven bodo očistili še precej prašnate svinjarije, ki se zažre v vinil), potem pa krpo za tla, topla voda, kapljica čistila na kisli bazi in še čistilno na kisli bazi z rapršilom in naj potem lepo očistijo tla do visokega sijaja. In drugič bodo tako pazili na to, kje puščajo kolo, da bodo verjetno sami dali kakšen podstavek iz papirja/kartona/česarkoli za kolo - če bo še vedno v predsobi. Ti se boš pa naučila koncepta delitve dela. Ti boš dala inženiring (navodila, kako se čisti), mularija se bo pa naučila čistiti. Pa saj nisi za to v družini, da boš odstranjevala vse madeže, ki jih je pleme naredilo, ka-li? Če bo kljub temu po tem očiščevalno-vzgojnem procesu ostal kakšen flek, pa naj tvoj soprog v odsotnosti otrok najbolj hude madeže očisti z nitro-razredčilom. To razredčilo je precej nevarno (in se zato ne uporablja v bližini otrok),ima pa ga vsak šofer, ki kaj da nase (s tem se čistijo echt šoferski fleki iz mehanične delavnice) in menim, da imate to čistilo tudi pri vas, samo da ti zanj ne veš. Vendelina jr.

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

30. jan 2008 19:16

Čemu vsemu pravimo linolej,pai sploh ni linolej, ker ga dolgo let niso prodajali, zdaj je ponovno v prodaji, za nespodobno ceno, ker je to naravni material.

Ne bi svetovala pacanja z nobenim topilom ala aceton, ker bodo tisti fleki res  samo še  spominski, obloga pa bo tipa ementaler.

Tisti črni fleki so zoprni in sredi prostora seveda motijo.

Vse teste bi opravila na skritem delu, pod kakim elementom. Poznam tudi neko čistilo na bazi kislin pomaranč, ki ga proizvaja in prodaja le Samson iz Kamnika. Imajo ga v količini po liter. Imenuje pa se IČ. Svetovala bi zelenega in ne belega. Potem pa redčiti. Preostanek se lahko uporabi za čiščenje banje, stranišča ...

 

Iz plastičnih talnih oblog praviloma ne gredo snovi, ker se vlezejo v globino. Če jim daš čas, da se vlezejo ....

 

F r i n a

Julya  

član od: 9.12.2004

sporočila: 3277

31. jan 2008 14:01

frina je napisal/a:

Čemu vsemu pravimo linolej,pai sploh ni linolej, ker ga dolgo let niso prodajali, zdaj je ponovno v prodaji, za nespodobno ceno, ker je to naravni material.

Ne bi svetovala pacanja z nobenim topilom ala aceton, ker bodo tisti fleki res samo še spominski, obloga pa bo tipa ementaler.

Tisti črni fleki so zoprni in sredi prostora seveda motijo.

Vse teste bi opravila na skritem delu, pod kakim elementom. Poznam tudi neko čistilo na bazi kislin pomaranč, ki ga proizvaja in prodaja le Samson iz Kamnika. Imajo ga v količini po liter. Imenuje pa se IČ. Svetovala bi zelenega in ne belega. Potem pa redčiti. Preostanek se lahko uporabi za čiščenje banje, stranišča ...

 

Iz plastičnih talnih oblog praviloma ne gredo snovi, ker se vlezejo v globino. Če jim daš čas, da se vlezejo ....

 

F r i n a

 

Frina, čemu služi to čistilo?? Kakšna je razlika med zelenim in belim?? Moj mož večkrat zahaja v Samson, ker kupuje Rapidur in Modrin, pa bi ga še za tole nahecala.  

Hvala za odgovor. 

Julija

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti