Hrana za 10-mesečnika
Morda še naša izkušnja z alergijo na jagode.
Ko je sin dobil izpuščaje, potem ko je jedel sadno kašico, v kateri so prevladovale jagode, mi je pediatrinja rekla, da je to znak, da se iz telesa čistijo strupi. In naj poskusim tako, da mu v sadno kašo dam samo eno jagodo, naslednji dan dve, potem čez kak dan tri in tako naprej, da bo kašici vedno več jagod in vedno manj drugega sadja. Po kakšnem tednu naj mu dam samo dve ali tri jagode kar tako. Če ne bo nobene reakcije, pomeni, da lahko otrok je jagode, če pa bi se v tem času znova pojavili izpuščaji, bi pa malo bolj natančno pogledali, za kaj gre.
Konec je bil srečen: izpuščajev ob postopnem uvajanju ni bilo, tudi potem ne, ko je po sedmih ali osmih dnevih pojedel nekaj samih jagod. In jih še danes je z velikim užitkom in brez posledic. Mamamia
mamamia
| mamamia je napisal/a: |
veverica, a tole o beljaku, mlerku, papriki in citrusih velja nasploh ali samo za otroke s kakšno možnostjo, da dobijo alergijo mamamia |
| mamamia]
Glede paprike se tudi sprašujem, zakaj ne. Seveda kak manjši košček, drobno sesekljan in vmešan v kakšno mesno-zelenjavno kašico. Vsaj pri nas smo ravnali tako, pa tudi pomaranče in mandarine sta jedla z veseljem, krhelj po krhelj sta kar sama sesala in grizljala, sin pa kdaj tudi rezino limone. Ali pa sem jima stiskala sok iz citrusov in ga včasih mešala s kakšnim drugim iz korenja ali jabolk na primer, ali pa sta pila "limorančo" razredčeno z malo vode (če sem dala preveč limone...)
Tudi paradižnik sta jedla, včasih sveže sesekljanega z mesom in pirejem naprimer, ali pa dušenega v kakšni lahko zelenjavni omaki. Predvsem pa sta oba jedla zelo velik rib, kuhanih in pečenih, zelenjavo pa sem jima samo malo pokuhala ali dušila, na nekaj kapljicah olivnega olja ali na malo masla in pretežno navodi, potem pa dodjala sveža sesekljana zelišča (bazilika, timijan, majaron, peteršilj, da je hrana lepo dišala in imela aromo).
A morda kje obstaja kak seznam, česa naj se pri malčkih izogibamo, kjer je našteto, kot si navedla? Sploh beljak me zanima. Za rumenjak, poln holesterola in maščob, bi še razumela, ampak zakaj ne otrokom dati pečenega ali kuhanega beljaka? Pa mleko? Pri majhnih dojenčkih povsem razmem, da uporabljamo adaptirano, ampak pri desetih mesecih bi pa malček že lahko poskusil z običajnim mlekom. Ne vem, tako pač mislim, pa tudi kolikor poznam mladih mamic v moji bližini, tam nekje po osmem mesecu vse začno z običajno hrano in kravjim mlekom,seveda z omejitvami pri začinjanju in nekaterih vrstah mesa, kot smo že navedle. Katjuska, skuto, jogurte in podobno sem otrokoma dajala tam nekje po šestem mesecu (prej sem ju pretežno dojila), pa sta oba zelo rada jedla te reči, tudui kak kupjen puding sta dobla, če ni bilo ravno doma skuhanega pri roki.
Ali pa sva medve z dragičko za staro šaro, tudi možno. Ampak to namabodo povedale snahe, kajne dragička, če naju bodo sploh kaj vprašale?
Lep pozdrav vsem, Mamamia mamamia |
Saj, kot je okolje vedno bolj zasvinjano, smo občutljivejši tudi ljudje in očitno je med otroci zato več alergikov. In še kakšnih drugih reči, zavoljo katerih je treba pazit na prehrano.
Navsezadnje tudi zelenjava in sadje nista več tako neoporečno pridelana, kot sta bila v naših časih (nam se o ozonski luknji ni niti sanjalo) in če vse skupaj seštevaš, pač pride do tega, da naši otroci ne smejo niti četrtine tistega, kar smo smeli mi.
Ampak kot vidim, vse se da. Stvari se zakomplicirajo samo, če mi to hočemo. Mamamia
mamamiaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti

Ameriška jabolčna pita (American apple pie )

Pivski kruh