19. okt 2007 14:51
Moj mož ima take iskušnje: Citrusi so ful odvisni od sorte, eni bolj občutljivi drugi manj, ponavadi pa jih ne smemo pustiti presuhe, a tudi ne preveč zalivati. preden zacvetijo jih pognojiti z gnojilom za citruse-specifično gnojilo. za prezimovanje je najbolj priporočljivo, da jih pokrijemo z zračno kletko spleteno iz kanel (Močvirsko ločje). če jih premaknemo v zimski vrt, garažo, pokrito teraso morajo imeti podobne pogoje kot jih imajo poleti, zračnost prostora je obvezna, np. če je poleti na močnem soncu, potem naj ga ima tudi med prezimovanjem, če je v manj sončni legi pa manj (listi odpadejo zvezdica55 verjetno prav zaradi šokov, ki so različni med prezimovanjem in lego poleti). moj mož pravi, če jih imate zunaj jih pokrijte samo tiste dneve, ko veste, da bo zmrzovalo in ponoči, če ne jih pustite odkrite. glade gnojila še, lahko gnojite tudi preden se naredijo plodovi.
Naše izkušnje: možu je mandarin po petih letih zmrznil in si čez leta opomogel, ma ga že 20 let in vsako leto lepo obrodi. Pravi, pa da je odvisno od sorte, sosedov, ki je bolj občutljiv vsako leto izgubi perje. mi mamo, 2 mandarini, 2 limoni, 1 rumeno grenivko in 1 pomarančo. mandarin je sajen v vrtu na zaveterni legi in vedno zunaj, pomaranče, grenivko in limono, pa damo kdaj prezimit v verando-sonce in zračnost.
ne pozabiti, da je citruse treba tudi špricat.
vse dobro, krokodilček
krokodilček