Kruh za celiakaše+alergike?

kuham za dušo  

član od: 6.10.2012

sporočila: 186

11. nov 2015 15:37

Ijoj, mopsika, kako si me razveselila! :) NAJLEPŠA HVALA! :) Le kako sama nisem tega našla....

 

Bom pobrskala,....me čaka veliko dela in odkrivanja lepot peke brezglutensko. :)

 

Še vedno velja, da če ima kak/a strokovnjak/inja za brezglutensko peko kak dober nasvet glede peke pri brezglutenskih zadevah, je več kot dobrodošel. :)

kuham za dušo

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12637

11. nov 2015 16:07

mopsika

ribica  

član od: 31.10.2002

sporočila: 525

11. nov 2015 16:52

@ kuham za duso:

s svojimi najstnicami sem skoraj maturirala iz peke za osebe s celiakijo. Osebno izbiram recepte, kjer sploh ni moke. Najvec uspeha ima v tem solskem letu cokoladna torta brez moke, ki jo je svoj cas vstavil v bazo receptov (sedaj ze pokojni) Riko, potem so vedno tu na spletu ene kokosove kocke s cokoladno kremo, ki tudi gredo dobro v promet, pa orehova torta brez moke s cokoladnim ganasem, pa ena varianta razpokanih piskotov, pa cokoladni brawnies.....

Ce malo raziskujes, dobis malo morje receptov, v katerih se psenicno moko zamenja s cokolado v prahu, s kokosovo moko ali z orehi. Te recepte imam veliko raje kot tiste, v katerih se uporablja brezglutenska moka. ...in zacuda vedno dobro uspejo...

Pobrskaj malo, veliko stvari se bo naslo....

ribica

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

11. nov 2015 19:47

Mislim, da jih je kar nekaj celiakašev tukaj, če poguglaš BREZ GLUTENA, boš našla vse. Morda še komu pošlješ kak ZS in si rešena.

marjja

kuham za dušo  

član od: 6.10.2012

sporočila: 186

11. nov 2015 22:42

@ribica: Hvala ti za nasvete. Bom storila prav to. Saj si sploh ne predstavljam kako težko ti je morda bilo na začetku, ko si začela s peko, ko omenjaš, da si pekla za najstnici. Jaz sem kot najstnica kar veliko prepekla in pojedla tudi hehe ampak brezglutensko pa mora biti res cela znanost. Sploh danes je že kar na voljo marsikaj, ampak že nekaj let nazaj se ni povsod vsega našlo. Hvala ti za res odlične nasvete. Bom še rovarila in brskala. 

 

@marjja: Superca! Hvala za spodbudo in nasvet. Ni da ni, da postanem vsaj pol tako vešča v peki brez glutena kot sem za peko z "navadno" moko. :)

 

Hvala obema za vzpodbudo, bom poročala kako mi kaj uspevajo recepti in peka. Najprej se bom lotila peke žemljic, potem pa še kake sladke zadeve. :)

 

 

kuham za dušo

Monika7  

član od: 22.8.2010

sporočila: 201

17. nov 2015 16:27

Najenostavneje ti bo v klasičnih receptih zamenjati navadno moko s kokosovo. Ampak samo pri pecivih. Pri kvašenem pa je pravilo (sploh iz Finax, Schär, Spar Free From in ostalih mešanicah) da ko zamesiš, ne pustiš testa vzhajat, ampak ga takoj oblikuješ v karkoli želiš in potem vzhajaš. Prav tako je fajn, da daš v pečico skledo/pekač z vodo, ko pečeš, da testo med peko ohrani vlago.

Če nič od tega ne rata, pa vržeš skupaj 250g skute, 250g moke (mešanica od zgoraj), 1 jajce, 1 pecilni prašek in ščep soli pa imaš skutine žemljice. To naredim jaz, ko me razjezijo neuspele peke.

Monika7

kuham za dušo  

član od: 6.10.2012

sporočila: 186

17. nov 2015 16:44

Monika7, super, hvala ti za vzpodbudo in nasvet, bom storila prav to. 

Všeč mi tudi recept, ki si ga napisala, ker moji brezglutenski jedci sicer smejo mleko (za razliko od druge polovice, ki ga vključno z menoj ne sme). Hvala za ideje! :)

Kokosovo moko pa tudi že imam doma, tudi nekaj sladkega bom zagotovo sčarala. :)

kuham za dušo

Monika7  

član od: 22.8.2010

sporočila: 201

18. nov 2015 16:55

Tudi ni problema, če ne smeš mleka, jaz ne smem obojega (glutena in laktoze) pa uporabim Sparovo skuto brez laktoze. Drugače pa brez laktoze je še lažje, saj ima vsaka večja trgovina skuto, mleko, kislo smetano, sladko smetano, smetano za kuhanje, maslo... Maslo pa lahko zamenjaš tudi s kokosovim, se bolje obnese, kot pa če daš olje.

Jaz načeloma vsem kar kuham, pečem, vlagam in vkuhavam, naredim brez glutena in laktoze. Kruh pa testenine se pa ločeno pakirajo in kuhajo, posoda pa potem opere v pomivalnem stroju, da ne pride do kontaminacije. To je dobro, da paziš. Prav tako podlaga za kvašeno testo, valjar ipd je dobro da imaš vsaj dobro očiščeno, če ne ločeno.

Vso srečo

Monika7

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti