V slovenskih pravnih predpisih se pogosto pojavlja trpnik. Ali se motim? Ali je to pravilo ali je to "dovoljeno"?
rdkapica
Zelenjavna zloženka
V slovenskih pravnih predpisih se pogosto pojavlja trpnik. Ali se motim? Ali je to pravilo ali je to "dovoljeno"?
rdkapicaMene pa tako moti, ko športniki (in trenerji..ipd.) govorijo "zmagali smo tekmo".
Zdi se mi, da se tekma v našem jeziku lahko le dobi, ali izgubi - ali se motim.
začetnik
We won the match ...
Wurfeln - nakockati; kako jaz ne maram tega izraza, nakockamo krompir ali korenje, ne morem si pomagati; meni je ljubše narezati na kocke ...
Pa psa sprehajat - a ni lepše "grem s psom na sprehod?"
mamamia
Kje si pa slišala, da je imelo kuhljati?
Jaz imam zadnje čase precej nizko toleranco do primerov, ko se odlločajo da bo "treba kakšno zadevo še doreči". Ker je to dorekanje samo evfemizem za neskončno sestankovanje, v katerem nobeden noče predlagati ali pa sprejeti kakšne odločitve, so pa vsi udeleženci nepopisno zaposleni s temo.
Vendelina jr.| proxima je napisal/a: |
Čudnega naglaševanja iz raznih dnevno-informativnih oddaj, v katerem je potrebno zapitek plačati (skušam se spomniti še kakšnega primera), ne morem pripisati nobenemu meni znanemu narečju (pa bog ve, da narečja strašno rada poslušam). |
Kaj pa je narobe z naglasom pri plačáti? Vsekakor bi rekla, da ta mesec še nisem plačála položnic. A ostali ste jih pa že pláčali? To drugo meni ne gre v uho ...
Tudi jaz imam eno vprašanje, in sicer me zanima, ali je v naslednji povedi vejica ali ne: Policist je učencem pokazal, kako varno prečkati cesto. / Policist je učencem pokazal kako varno prečkati cesto.
kuharca87| kuharca87 je napisal/a: |
Kaj pa je narobe z naglasom pri plačáti? Vsekakor bi rekla, da ta mesec še nisem plačála položnic. A ostali ste jih pa že pláčali? To drugo meni ne gre v uho ... Tudi jaz imam eno vprašanje, in sicer me zanima, ali je v naslednji povedi vejica ali ne: Policist je učencem pokazal, kako varno prečkati cesto. / Policist je učencem pokazal kako varno prečkati cesto.
|
Po mojem bi bilo tako:
1) Mi smo položnice plačali. S poudarkom na prvem a.
2) Je vejica.
SonjaJaz sem pa že mislila, da je samo meni to kuhljanje zoprno in sem se ga že trudila nekako posvojiti.![]()
![]()
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Zelenjavna zloženka

Pečen riž z zelenjavo