Kam vložiti denar?

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

14. sep 2007 9:29

Veverica, res je samo v tistem delu, ko navaja, da varčevalci iz drugih sfrj republik niso dobili svoj varčevanj pri Ljubljanski banki, s tem da trditev velja za Hrvaško, dubiozno za bosanski del in neresnično za srbski del. Namreč, Srbija je naredila blokalo in nacionalizacijo za LB (in jo je preimenoval v Slavija banko) še v 1989, tako da ob razpadu SFRJ leta 1991 srbski varčevalci itak niso imeli nič v LB. Druga stvar, kar je bolj pomembno. Banke so instiutcije za zbiranje depozitov in kreditiranje in to z namenom, da DENAR KROŽI. Naše življenje in delo in vsa ekonomija temeljita na predpostavki, da denar kroži. Obtok presekaš, če umakneš denar, ergo, če ga daš v nogavico, kar predlaga ežoj. Pa poglejmo, kaj bi se zgodilo če bi imeli vsi denar v štunfih in to čisto vsi občani in vsaka firma bi imela svoj denar v železni blagajni, potem bi se zgodilo naslednje: - podjetja bi lahko prevzela samo toliko surovin, kolikor bi jih lahko takoj plačala (ker 15 dnevnih, 30 dnevnih plačilnih rokov ne bi bilo, ker po ežojevo bank ne bi bilo in ne bi nihče delal plačilnega prometa), kar pomeni, da bi lahko kupila manj - ker bi kupila manj, bi tudi naredila manj - kar pomeni, da bi manj prodala - kar pomeni, da bi manj plačala svoje zaposlene, - kar pomeni, da bi ti imeli manj denarja in ko bi porabili svoje zaloge iz štunfov, bi lahko kupili manj - kar bi kupovali manj, bi bilo tudi potrošne robe manj - na policah bi bilo manj blaga, - manj kupcev kar bi vodilo v lakohot, jezo, anarhijo ipd... Samo zato, ker denar ne bi krožil, ker bi ežoj in njemu podobni umaknili svoj denar ven in če bi to storili čisto vsi, bi se zgodilo točno to, kar piše v alinejah. - z manjšo prodajo bi bilo manj tudi davkov - kar bi se poznalo na budžetu - ker ne bi imel denarja za izplačila pokojnin, socialnih pomoči, subvencij za vrtce ipd... Če denar ne kroži ali pa če ga je preveč (hiperinflacija) so posledice skorajda enake. Vendelina jr.

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

14. sep 2007 9:31

Na tem mestu se strinjam z Vendelino. Dobro povedano, res je kot je napisala. Danes banke ponujajo različna varčevanja na različno dobo. Od 12 mes. (najslabša obr.mera) pa do 10 let. Ksenjako, vprašati se moraš samo, za kako dolgo boš lahko "pogrešala" ta denar, pa imaš problem rešen!

sonchika  

član od: 3.4.2005

sporočila: 731

14. sep 2007 9:40

Tega, kar je napisala kletka, na tvojem mestu ne bi upoštevala. Slovenski trg trenutno dela zelo dobro, kaj bo pa jutri, pa nihče ne ve. Gre za prenapihnjen trg. Nekako podobno so odgovorili tudi strokovnjaki iz financ, ki so bili intervjujani v Delovi prilogi FT kakšne 3 tedne nazaj.

Sama imam nekaj financ v skladih. Tega denarja ne potrebujem na dolgi rok in upam na kakšen zmeren donos. Trenutno mi vse dela dokajšen minus, samo dolgoročno računam na boljši iztek. Se pa ne sekiram več o izgubah. Za to sem se odločila, to bom žela.  

Sonja

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

14. sep 2007 9:47

Vendelina: v tvojem ekspozeju meni kot naravoslovki manjka tole: "ko bi ljudje porabili denar iz stumfov in bi ga zmanjkalo"... saj tisti denar iz stumfa, ki je porabljen, ne izgine, ampak gre nekam v obtok (v blagajne tovarn, davke in seveda v kaksne druge stumfe). Cim se vrnem z dopusta, bom sla na Second Life in ustanovila poskusno drzavo brez bank, me zanima, kako bo slo... :)) lp, proxima

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

14. sep 2007 10:21

Proxima, javi mi, bova kakšno predpostavko za SL naredili... Štos je naslednji: od vsega denarja, ki je v obtoku, je gotovinskega dela relativno malo, takole do 10%, vse ostalo je negotovinska oblika. Če bi vsi spravili ves denar v gotovinsko obliko v smislu, da bi dvignili denar iz računov, od tam pa v štunfe, bi na začetku itak nastala ena logistična zmeda, ki bi v nadaljevanju vodila v paniko, od tu si pa lahko predstavljaš. Pa tudi, če abstrahiraš paniko, plačila bi postala zaradi ogromne količine gotovine fizično otežkočena. S tem, ko bi postala fizično otežkočena, bi se tudi počasneje izvajala (čista finta iz narave: velika masa se počasneje in bolj okorno premika) in na koncu bi se obseg zmanjšal in upočasnil do točke, ko bi se šli menjavo blago za blago in od tu naprej pridemo v situacijo, o kateri sem se pa že razpisala. Vendelina jr.

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

14. sep 2007 10:41

To gotovo drzi, imas prav - ceprav sem enkrat brala o nekem arabskem nacinu financnega poslovanja, kjer tece v bistvu samo zastavljena beseda vpletenih financnih oseb (po podrobnosti bi morala it na wikipedijo, ampak pakiram.:))). Vidis, ampak prav zato bi bila simulacija drzave brez bank v virtualnem svetu po mojem ful zanimiva (ni razlike med virtualnim denarjem v virtualnem stumfu in virtualnim bancnim racunom, kar se tice dejanskega fizicnega volumna, logistike prenosov etc)... spooky..:)) lp, proxima

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

14. sep 2007 11:17

definitivno se ne splača imeti denar vezan na banki. Tam dobiš letnih obresti od 3-4%, letna inflacija pa je pri nas večja, tako da pri svojem denarju imaš minus zaradi inflacije.

Koliko komur denar pomeni, tja ga bo vložil. Najboljše pa je če denar,ki ga nameravaš nekam vložiti in ga v naslednjih letih ne boš pogrešala, RAZPRŠIŠ na več različnih skladov. Večino daj v sigurne, kak procent pa lahko v rizičnega. Pa prej premisli, kaj se ti splača.

Banka naš denar obrača, pokasira na leto okoli 25% donosa, nam pa izplača borih 3-4%. !? Pošteno? Za banko je, kaj pa za nas, varčevalce? Osebnega upravitelja premoženja, ki bi 24 ur bedel nad našim premoženjem, pa si ne moremo privoščiti, ker je potrebno za vstop na ta nivo vsaj 500 000€ za vstop.

Da ne govorim o vstopni in iztopni proviziji, stroških vodenja in še o čem.

Pa lepo, modro varčevanje vam želim.

Kyara

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

14. sep 2007 14:03

Jaz imam tudi zelooo slabe izkušnje z Banko, zato ga imam pod povštrom - vzglavnikom. tako da se popolnoma strinjam s Kyaro in Ežojem. Anamarija Sporočilo je spremenil(a) anamarija1 dne 14. sep 2007 14:04:28

ann  

član od: 15.2.2007

sporočila: 343

14. sep 2007 14:42

Anamarija1, verjetno se hecaš, v nasprotnem primeru si pa veliko upaš, na našem koncu so tatovi redno na delu, pazi da enkrat ko boš pogledala "pod povšter"oz. v skrivališče, ne bo tam ničesar več. ann

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti