Kulinarika.net - blog: Buče

Buče

Pomen, uporaba in zdravilni učinki sadja in zelenjave

blog: hrana, kuhanje / nasveti, avtor: oficir 

Buče spadajo med najstarejše gojene rastline na svetu, saj so jih gojili že pred dobrimi 8000 leti Indijanci, s pečkami divjih buč pa se je lakoto preganjal že paleolitski človek pred 15.000 leti.

BučeBuče spadajo med najstarejše gojene rastline na svetu, saj so jih gojili že pred dobrimi 8000 leti Indijanci, s pečkami divjih buč pa se je lakoto preganjal že paleolitski človek pred 15.000 leti.

V začetku so Indijanci v prehrani uporabljali predvsem semena, cvetove in liste, ker je bilo meso preveč grenko. Za Evropejce jih je ponovno odkril Krištof Kolumb, čeprav so jih nekoč, predvsem v farmaciji, uporabljali že stari Grki in Rimljani, saj naj bi vsebovale veliko zdravju koristvnih snovi.

Danes gojijo že približno 800 vrst buč, okrasnih in jedilnih, ki so najrazličnejših barv in oblik, okrogle, podolgovate, zvezdaste, podobne trubentam, zavite, nekatere so bradavičaste, rebraste,... da o barvi niti ne govorimo. Tako kot so različnih barv in oblik, so različni tudi njihovi okusi, nekatere so nekoliko sladkaste in spominjajo na kostanj, nekatere imajo belo meso, svetlo zeleno, oranžno,... So majhne in zelo velike, prave velikanke; v Evropi in ZSA vsako leto izbirajo in tehtajo največje buče. Najtežja buča doslej naj bi pridelala učiteljica matematike iz ameriške zvezne države Ohio, tehtala je kar 782 kilogramov. Toda to je bilo lani (2010). Mogoče bo letos uspelo komu vzgojiti še težjo bučo. Samo za primerjavo: običajno tehta buča približno dobra dva do tri kilograma.

Hokaido

Pravi poznavalci pravijo, da so v kuhinji najboljše tiste z oranžnim mesom, na primer buče hokaido. Ime naj bi dobilo po japonskem otoku Hokaido. Mogoče zato, ker Japonci večino buč pridelajo ravno na tem otoku, čeprav jim za lastno uporabno uspe pridelati le dobrih 10 odstotkov buč, kar 90 odstotkov pa jih uvozijo iz Kitajske, zato jim na Japonskem pravijo kitajske buče.

 

 

Buče hokaido vse bolj uspevajo tudi po slovenskih vrtovih in so zelo lepe temno oranžne barve, s svetlečo in gladko lupino. Po obliki ta buča spominja na zelo zelo debelo hruško s kratkim zgornjim delom, tehta do dva kilograma in pol, dozori pa jeseni in jo lahko v kuhinji uporabljamo še dolgo pozimi. Oranžno meso te buče ima nekoliko sladek okus in jo lahko skuhamo z lupino vred, ta je namreč zelo tanka. Sicer pa te zelo cenjene buče ne uporabljajo samo za juhe in različne omake, iz nje lahko pripravite tudi odličn sladico - bučno pito. Pravzaprav lahko iz hokaido buče pripravite celo kosilo, od juhe do glavne jedi in sladice. Lahko jo prerežete na pol in jo spečete tudi v pečici.

 

 

V Sloveniji

Največ gojimo muškatne buče, buče velikanke, vrtne buče in smokvolistne buče. Najbolj razširjene in raznolike po obliki in barvi so seveda vrtne buče. Med buče velikanke spadajo tudi hokaido buče, čeprav dosežejo le dobra dva kilograma.

 

 

Vsako leto so se pozno jeseni na kmečkih dvoriščih pojavile celo gomile rumenih, zelenih in oranžnih buč. S temi bučami so krmili predvsem prašiče. Izdolbli so le semena in jih posušili v peči. V dolgih zimskih večerih so jih nato skupaj s sosedi oliščili in iz njih stisnili olje. Danes je bučno olje zelo cenjeno, ne samo v Prekmurju, na Štajerskem, v sosednji Avstriji, pravo bučno olje vse raje uporabljajo tudi drugje. Pa na samo za solato, nekateri si ga kanejo celo na sladoled.

Sicer pa so v preteklosti buče včasih veljale za hrano revežev, drugoč za pravo delikateso ali pa samo za krmo prašičev. Pravzaprav so tudi pri nas postale priljubljene šele v zadnjih nekaj let.

To pa gotovo veste, da so tudi lubenice in dinje vrste buč?

Blogi istega avtorja

Mnenja o blogu

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17695

Objavljeno 15.9.2011 ob 19:58

No, ni res, da so vrste buč, sodijo pa v isto družino, Cucurbitaceae, bučevke.

SlavicaJ  

kuha že od: 24.4.2011

Št. objav: 158

Objavljeno 23.9.2011 ob 18:31

Ali ve kdo povedati, če so buče na katerh je pisalo okrasne buče so majhne vseh oblik dvobarvne grbaste enobarvne vglavnem majhne ali so užitne? Hvala za odgovor.

oficir  

kuha že od: 21.4.2011

Št. objav: 4

Objavljeno 6.10.2011 ob 6:03

Okrasne buče so neužitne, ker vsebujejo Cucurbitacin, ki lahko povzroči želodčne krče in slabost. Ostale pa lahko ješ, s tem, da so "steklenične buče" t.j. amfore, kobre itd. manj primerne (sem sam sprobal), ker so iz drugega rodu, kot ostale buče. Te vrste buč so za okras in uporabo posušene. Čez zimo jih obesimo v suh prostor (lahko na mrzlo podstrešje) in do spomladi se bodo lepo posušile. Potem lahko iz njih naredimo posode za shranjevanje semen itd., ali vaze za suhe šopke...

lp

lili40  

kuha že od: 7.11.2009

Št. objav: 13

Objavljeno 5.9.2012 ob 21:27

Zelo bi bila vesela, če bi mi kdo napisal kakšen recept za marmelado iz buč.Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17695

Objavljeno 5.9.2012 ob 22:10

Kaj, če bi kar med naše recepte pogledala?

http://www.kulinarika.net/recepti/11668/ozimnica/marmel

lili40  

kuha že od: 7.11.2009

Št. objav: 13

Objavljeno 6.9.2012 ob 20:32

Najlepša hvala,bom naredila kar oba načina.

666  

kuha že od: 14.7.2005

Št. objav: 686

Objavljeno 9.9.2012 ob 23:57

oficir, vse buče vsebujejo kukurbitacin, kolikor sem uspel prebrati na 'netu; piše tudi, da so neužitno grenke, če ga vsebujejo toliko, da človeku lahko škodi, in jih že zato ne zaužijemo.

Jaz sem že večkrat jedel t. i. okrasne buče in mi ni bilo nič.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
Kaj danes za zajtrkmafita
MOJ vrtrdkapica
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti