Kulinarika.net - blog: Nashy

Nashy

Pomen, uporaba in zdravilni učinki sadja in zelenjave

blog: hrana, kuhanje / nasveti, avtor: oficir 

Nashy ali tudi azijska hruška, ki prihaja k nam iz Japonske in Nove Zelandije.

Nashy

(Pyrus serotina)

Nashy je vrsta hruške. Raste kot vrtnica in spada v družino vrtnic. Drevo je podobno kiviju v plantažah, nasadi so visoki 2 m. Imenujejo jo tudi azijska hruška, gojijo jo na Japonskem, Koreji, Novi zelendiji, Čilu, Avstraliji. K nam prihaja iz Japonske in Nove Zelandije. Sezona za nashy je od septembra do januarja.

Sadež je po obliki podoben jabolku, po okusu pa hruški. Barva lupine, ki je zelo tanka, je svetlo rumena, meso je sladko, svetlo in zelo sočno. Sadež vsebuje do 85% vode, hranimo ga v hladilniku pri temperaturi 2 - 4 stopinj in relativni vlažnosti 80%, tako zdrži do 12 tednov.

Opozorilo:

Sadež je občutljiv na mehanske poškodbe, zato se prodaja v originalni embalaži.

Uporaba:

Uporabljamo ga surovega, olupljen je še slajši. Narezan na kopčke je zelo primeren za sadne solate in sladke jedi. Pogosto se uporablja za pripravo marmelade.

Poznamo ga več vrst:

KOSUI

Zorenje: začetek in sredina avgusta

Naši ali Azijska hruška Kosui je po obliki ponežne dobna plodu jabolka, kožica ploda je tanka, bronasto zlate barve. Meso ploda našija je rumenkasto bele barve, čvrsto, teksture, zelo sočno, sladko z blago kislino in izraženo aromo.

HOSUI

Zorenje: začetek septembra

Naši sorte Hosui je okrogel, kožica ploda je srednje debela, enakomerne bronasto zlate barve z značilnimi svetlimi in gostimi pikicami, privlačnega izgleda. Meso ploda je rumenkasto bele barve, hrustljavo, fine teksture, sočno, kiselkasto sladkega okusa s srednje izraženo aromo.

SHINSEIKI

Zorenje: sredina in konec avgusta

Naši je sploščeno okroglast, kožica ploda je gladka, rumeno zelena, privlačne barve. Meso ploda je belkaste barve, čvrsto, hrustljavo, sočno, kiselkasto sladkega, dobrega okusa.

Blogi istega avtorja

Mnenja o blogu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
Kaj danes za zajtrkmafita
MOJ vrtrdkapica
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti