Kulinarika.net - zdravje: Kaj lahko jemo s prsti?

Kaj lahko jemo s prsti?

zdravje: osebnostna rast, avtor: hlebpet 

Jesti s prsti je povsem v nasprotju z bontonom in pravili lepega vedenja. Pa vendar obstaja nekaj izjem, ko je sicer dovoljeno, da jemo s prsti, ni pa dovoljeno, da si prste tudi oblizujemo.

Ali piščanca res lahko jemo s prsti?

Prepričanje, da lahko piščanca in perutnino jemo s prsti, je povsem napačno. Vedno ga jemo z vilicami in nožem. Tudi kadar je perutnina dodatek k drugim jedem, je nikoli ne jemo z rokami, ampak vedno z vilicami in nožem.

Izjemoma lahko perutnino jemo s prsti le, če jo jemo v zasebnih in zaprtih družbah, kjer se vsi gostje med seboj zelo dobro poznajo in so celo družinski člani ali tesni prijatelji. To je običajno na piknikih, izletih, v naravi ali restavracijah, ki imajo tovrstno ponudbo.

V gostinskih lokalih, kjer ponujajo prehranjevanje »le s prsti«, vedno poleg hrane postrežejo še kozico z vodo, kjer si spiramo prste. Poleg posodice z vodo pa postrežejo še prtiček iz blaga za brisanje prstov in poseben prtiček, ki si ga položimo na kolena.

Kaj pa pečena svinjska rebrca?

Svinjska rebrca lahko jemo s prsti šele, ko so večji kosi rebrc že razrezani na manjše dele. Rebrca običajno pomakamo v posebno omako in tudi zato je pomembno, da imamo ob sebi poseben robček, oziroma prtiček za na kolena, prtiček za brisanje prstov in seveda posodico z vodo. Še najbolje pa je, da imamo pri sebi rahlo vlažen prtiček za brisanje prstov.

kaj_lahko_jemo_s_prsti.jpg

Pecivo, pogače, potice, ...

Čajno pecivo, pogače, rogljičke, potice, večje kose kruha, žemljice in ostalo pekovsko pecivo jemo z rokami. Večje kose kruha, potice in ostalih pekovskih izdelkov, s prsti lomimo na manjše koščke in jih, enega za drugim, nosimo v usta. Zapomnite pa si, da nikoli ne nosimo celega kosa kruha ali potice v usta, temveč ga vedno lomimo na manjše koščke.

Kruh in potico jemo z rokami, kjer ju s prsti lomimo na manjše koščke in nosimo v usta.

Berek, hamburger ali hotdog

Vse več priprave in ponudbe različne hrane na ulicah, v kioskih in na prireditvah na prostem narekuje drugačen način prehranjevanja, v primerjavi s tistim iz restavracije. In tu dileme ni. Pribora se v teh primerih ne uporablja in se vse je s prsti. Sami morate paziti le, da se preveč ne popackate. Na ulici si lahko največkrat privoščimo burek, pomfrit, hrenovke, hamburgerje, pečene piščančje perutničke, ocvrte sardele in podobno.

Kljub temu, da na ulici lahko jemo s prsti in rokami, pa vseeno velja nekaj pravil. Prvo pravilo je, da ne glede na to, ali je hrana v velikosti enega grižljaja ali v večjih kosih, med jedjo nikoli ne hodimo po ulici ali prireditvenem prostoru. Najbolj primerno je, da se nekje v bližini, kjer ste hrano kupili, usedete na klopco in v miru pojeste hrano, ki ste si jo kupili. Pri tem pa ne pozabite na uporabo papirnatih in še bolje, vlažnih robčkov. Drugo pravilo, ki se ga vselej držite pa je, da s pripravljeno hrano v rokah nikoli ne stopajte v trgovine, dvigala, na javna prevozna sredstva ali javne ustanove.

Kaj pa školjke?

Školjke jemo s prsti obeh rok.

Školjke iz večje posode vedno zajamemo z žlico in jih prenesemo na svoj krožnik. Jemo le školjke, ki so odprte, zaprtih školjk pa se ne lotimo. Školjke jemo s prsti obeh rok, kjer z vsako školjko primemo po eno razprto školjko. Z desno roko kot s kleščami vzamemo iz školjke v levi roki meso in ga nesemo k ustom. Nato z levo, že prazno školjko, izpraznimo celo školjko, ki jo držimo v desni roki. Pri prvi školjki si lahko pomagamo z vilicami, da iz nje dobimo meso, pri vseh ostalih pa potem že imamo prazno školjko, s katero nadaljujemo.

Po jedi si operemo prste v skodelici s toplo vodo in koščkom limone, šele nato pa jih obrišemo v prtiček.

Če je školjka servirana brez lupine ali pri jedeh, kjer je školjka zgolj dekorativnega pomena, uporabljamo priložen pribor in ne jemo s prsti.


Število ogledov strani: 8905

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkgligor
MOJ vrtjohana
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »