Kulinarika.net - članek: Zmrznjeni izdelki Natureta

Zmrznjeni izdelki Natureta

članek: kulinarika

Zamrzovanje hrane kot tehnika dolgoročnega ohranjanja obstojnosti živil je ljudem znano že dolgo časa. Ribiči in lovci naj bi nekoč svoj ulov med zimsko sezono shranjevali kar v neogrevanih objektih1. Po razvoju sodobne tehnologije takšen način shranjevanja živil ni več potreben, saj so ga nadomestili zamrzovalniki.

Zamrzovanje je bržkone najboljša in tudi najbolj razširjena metoda ohranjanja obstojnosti živil, saj nizke temperature preprečujejo razvoj mikroorganizmov2, s tem pa tudi naravne procese kvarjenja hrane. Še najbolj učinkovit način zamrzovanja hrane je hitro oziroma naglo zamrzovanje (ang. »flash freezing« ), kjer hrano zmrzujemo pri temperaturah nižjih od -18OC. Pri takšnem načinu zamrzovanja se oblikujejo drobni ledeni kristali (imenovani tudi mikrokristali), ki ne vplivajo na celično strukturo, kar pomeni, da se celične membrane ob zmrzovanju ne poškodujejo, živilo pa zadrži vodo, saj le-ta v hrani zamrzne. Pri počasnem zamrzovanju je učinek ravno obraten, saj pride do tvorjenja makrokristalov, ki poškodujejo celične membrane živil. Posledica je iztekanje celičnih tekočin iz poškodovanega celičnega tkiva, zaradi česar so živila po pripravi (kuhanju) bolj pusta in veliko manj sočna kot živila, ki so bila hitro zamrznjena. Pravzaprav lahko ravno po količini odtajane tekočine vidite, ali so bila živila kakovostno zamrznjena. Manj kot je tekočine, boljše je zamrzovanje. Več tekočine namreč pomeni, da so bile pri zamrzovanju poškodovane celične membrane živil, ki niso uspele zadržati vode v živilu, zato bo le-to po pripravi (po kuhanju) bolj pusto in manj sočno. 

Omeniti velja, da je hitro zamrzovanje živil največkrat omogočeno samo v industrijskih razmerah, kar pomeni, da domači hladilniki takšnega zamrzovanja tehnično ne omogočajo. Problem, ki ga predstavlja zamrzovanje živil v domačih zamrzovalnikih, je nihanje temperature, ki ga povzroča uhajanje zraka v notranjost zamrzovalnika skozi izjemno drobne reže vrat zamrzovalnika (to se zgodi, kadar vrata zamrzovalnika slabo tesnijo). Zrak, ki skozi reže pride v zamrzovalnik, povzroči zvišanje temperatur in posledično taljenje mikrokristalov, ki pozneje, ob ponovnem znižanju temperatur, primrznejo na makrokristale. Zato si velja zapomniti, da ima industrijsko zamrznjena hrana običajno daljši rok uporabnosti kot hrana, ki smo jo zamrznili doma3

Omeniti velja tudi dejstvo, ki so ga pokazale nekatere primerjave različnih postopkov konzerviranja: zamrzovanje je metoda, pri kateri se, v primerjavi z drugimi metodami, vsebnost vitaminov v živilu še najmanj zmanjša. Nekatere vrste sadja lahko tako denimo ohranijo več vitamina C, če ga takoj po obiranju globoko zamrznejo, kot sveže sadje, ki že nekaj dni stoji na trgovskih policah. Zamrznjeno sadje in zelenjava sta tako dobra in uporabna izbira, če v določenem trenutku nista na voljo ali pa za njiju ni ustrezna sezona4.

zamrznjena

V podjetju Eta iz Kamnika se dobro zavedajo dejstva, da sta sveže sadje in zelenjava bogat vir vitaminov. V pestri paleti izdelkov pod blagovno znamko Natureta so tako ujeli sočnost različnega sadja in zelenjave v obliki zamrznjenih izdelkov, ki jih lahko uživate vse leto.

Predvsem zelenjava je pobrana in zamrznjena na višku rodnosti, kar omogoča optimalno ohranjanje vseh hranilnih vrednosti v živilih.

Izdelki so zamrznjeni po hitrem postopku, ki mu strokovno rečejo tudi »tunelsko zamrzovanje«. Živila (sadje ali zelenjava) potujejo skozi tunel tako, da lebdijo v njem, z vseh strani pa v njih piha hladen zrak. Na ta način so živila zamrznjena izredno hitro, ker pa so zamrznjeni posamezni plodovi, sadje oziroma zelenjava ni sprijeto v kepe. Prav tako zaradi načina zamrzovanja ni potrebna uporaba škroba oziroma moke, ki bi preprečevala sprijemanje surovin.

V liniji zamrznjenih jedi Natureta lahko najdete:

  • različno zelenjavo: baby korenje, korenje v kockah, koruzo, cvetačo, grah, brokoli, brstični ohrovt, pasirano špinačo, zeleni stročji fižol, rumeni stročji fižol, ploščati stročji fižol, rezane šampinjone;
  • zelenjavne mešanice: zelenjavo za francosko solato, grah in korenje v kockah, grajsko mešanico, pomladno zelenjavo, zelenjavno mešanico 6 mix, zelenjavo za mineštro in mehiško zelenjavno mešanico;
  • in sadje: gozdne sadeže, jagode, borovnice, maline in razkoščičene višnje.

Iz vseh naštetih zamrznjenih izdelkov Natureta lahko pripravljate omake, sladice, glavne jedi, priloge in različne napitke. Izdelki ne vsebujejo umetnih barvil in konzervansov.

 

1. Vir: http://en.wikipedia.org/wiki/Frozen_food

2. Vir: http//www.zzv-gov.si/fileadmin/pdfdoc/zivila_odtaljevanje.doc

3. Vir: http://www.viva.si/Zdrav-na%C4%8Din-prehrane/2253/Zamrzovanje-Zdravo-podalj%C5%A1evanje-%C5%BEivljenja-hrane, avtor: Tili Kojić

4. Vir: http://www.viva.si/; avtor: Tili Kojić

SPONZORIRAN ČLANEK


Število ogledov strani: 7501

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtAnemiilat
Kaj danes za zajtrkŠpelais
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti