Porova pita

Kalipso  Izvor: Makedonija
Porova pita
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    zelenjavne jedi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Vlečeno testo (po receptu tete torte):

300 g moke

2 dl mlačne vode

2 žlici olivnega olja

1 žlica kisa

sol

Nadev:

2 velika pora

250 g skute

250 g belega ovčjega sira

1 jajce

olivno olje

jajce za premaz

sol

Postopek

Najprej naredimo testo. Mehko moko presejemo v posodo (ali direktno na desko), v jamico damo olje in med mešanjem (jaz najprej mešam z metlicami za testo in nato mesim) dodajamo mlačno, osoljeno in okisano vodo. Ko se testo sprime, ga damo na desko ali pult in zamesimo v gladko, mehko testo, ki se ne lepi na roke. Hlebček razpolovimo in oblikujemo v dve krogli. Naoljimo oba hlebčka, ju damo na krožnik in čezenj poveznemo lonec, v katerem smo prej zavreli vodo in jo odlili. Hlebčka naj počivata na toplem vsaj pol ure.

Medtem očistimo in narežemo por na majhne trakce. Podušimo ga na žlici olivnega olja, da upade. Por solimo (ne preveč), rahlo popramo in po želji dodamo ščep provansalskih zelišč. V posodo damo nepasirano skuto in zdrobljen ovčji sir, jajce in dosolimo po potrebi. Ko se por ohladi, ga dodamo k sirni mešanici in vse skupaj premešamo.

Na pomokanem prtu razvaljamo hlebček kolikor gre in ga namažemo z oljem. Razvlečemo, nadev lepo razporedimo na malo manj kot polovico testa, drugo polovico nakapamo z oljem in s pomočjo prta zvijemo. Zgoraj premažemo s stepenim jajcem. Damo v pekač. Enako naredimo še drugi hlebček. Pito pečemo na 180 stopinjah nekje 30 do 40 minut, oziroma dokler ni pečena. Postrežemo jo z navadnim jogurtom, ki ga malo razredčimo z vodo, da je bolj tekoč.


Opombe

V Makedoniji za pito uporabijo samo ovčji/kravji beli sir, oziroma ne dajo skute, ker take skute ni pri njih. Jaz jo dam, ker mi je drugače okus premočan.

Beli ovčji sir lahko nadomestimo z belim kravjim sirom v slanici, vendar ne dobimo takega značilnega okusa.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Uly  

kuha že od: 25.9.2003

Št. objav: 572

Objavljeno 1.5.2009 ob 14:35

Jaz sem dala feta sir in je bilo res sočno.

ZAČETNICA  

kuha že od: 2.2.2007

Št. objav: 1985

Objavljeno 5.5.2009 ob 6:38

Tanja oprosti sem šele zdaj videla vprašanje, škoda mi nisi poslala zs...

Meni se ponavadi zgodi (ker je mamina pečica skregana z mano) za my own pa še šparam, da se mi zgornja plast preveč zapeče in pride taka malo trša. Zato sem dala malo masla poleg, da bi omehčala zgornjo plast.

Sir sicer nevem kakšen si imela, ampak ponavadi je ta beli sir (za moj okus je npr. dovolj že kravji, čeprav ovčjega obožujem) tak sočen, kar packast če ga poskušaš razdrobiti med prsti-ga ne gre, ker se vse lima. Pa potem tudi por malo omehčan na maslu ali olju doda malo vlage. Nisi slučajno jajčke pozabila? Veš kaj na koncu koncev bi raje jaz dala še kakšno jajčko več ali pa magari nekaj mleka in probala tisti sir omehčat, da bi postal nadev mazljiv... Dandanes ni za vstran metat...

Vilina  

kuha že od: 7.3.2003

Št. objav: 600

Objavljeno 15.5.2009 ob 9:49

Odlična pita. Ker nisem imela skute, sem dala mascarpone in kislo smetano. Petnajst minut pred koncem pečenja sem polila z mešanico vode in olja, kar vedno naredim, kadar delam burek oziroma podobne zavitke. Se mi zdi, da pride taka fajn mehka in sočna skorjica potem.Ocena 5.

katrin11  

kuha že od: 3.1.2010

Št. objav: 2342

Objavljeno 24.3.2013 ob 22:08

Zelo vesel

Po fotografijah sodeč tale kuharica ni začetnica, kakor piše v imenu. Take lepe slikce, da lahko samo gledaš, lepo pa verjetno tudi okusno. Bomo probali!

desperado  

kuha že od: 4.1.2014

Št. objav: 3

Objavljeno 4.1.2014 ob 23:06

Jaz pa naredim porovo pito po naslednjem receptu http://www.recepti-kulinarika.com/porova-pita-s-

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.