Lazanja s šparglji

zdravo in sveže

Lazanja s šparglji
    testenine
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: srednje velik pekač

zavitek lazanj (sama uporabljam tiste brez predhodnega kuhanja, lahko pa jih tudi prej pokuhamo, če želimo)

šopek zelenih špargljev (izven sezone lahko uporabimo tudi vložene)

5 rezin pršuta

2 dl sladke smetane (ali smetane za kuhanje)

20 dag naribanega sira (recimo gaude)

pol vrečke špargljeve kremne juhe (opcijsko)

lonček kisle smetane

1 jajce

sol, poper

muškatni orešček

Postopek

Pečico vključimo na 180 stopinj.

Pripravimo omako:

polovico špargljev, ki bodo služili za omako, narežemo na 1 cm rezine. Polovico jih prerežemo na pol (dali jih bomo med plasti lazanje in na njeno površino) in damo na stran.

Nasekljane šparglje v kozici prevremo v približno 2 dl slane vode (dobrih 5 minut). Odstavimo in med stalnim mešanjem (najbolje z metlico), počasi dodamo polovico vrečke kremne špargljeve juhe, da dobimo kremasto strukturo. Morda se bodo naredile grudice, kar pa ni problematično, saj bomo na koncu omako zmešali s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku.

Vrnemo na šibek ogenj in dodamo 10 dag naribanega sira in lonček sladke smetane. Počasi naj vre, vmes mešamo, dokler se sir ne raztopi, posolimo (če smo uporabili kremno juho, potem s soljo ne gre pretiravati), popopramo in začinimo z naribanim muškatnim oreščkom. Gotovo omako, kot rečeno, zmešamo s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku, da v njej ni več koščkov.

V pekač nalijemo četrtino omake, da prekrije dno. Nanjo položimo prvo plast lazanj (lahko jih prej pokuhamo kakih 5 minut, lahko pa tudi ne, če smo kupili takšne). Polijemo z drugo četrtino omake in naložimo tretjino prihranjenih polovic špargljev. Nadaljujemo s plastjo lazanj, polijemo s tretjo četrtino omake in šparglji. Nadaljujemo, dokler ne porabimo vse omake in špargljev, razen tistih, ki bodo na površini (pet polovičk). Vsako polovico zavijemo v rezino pršuta. Vrhnjo plast lazanje namažemo s kislo smetano in prelijemo še z razžvrkljanim jajcem ter potresemo s preostalim naribanim sirom. Na vrh položimo s pršutom ovite šparglje in pečemo v pečici na 180 stopinj cca. 40 minut (če smo dali surove lazanje) in slabe pol ure, če smo jih že predhodno pokuhali).


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

katka lopatka  

kuha že od: 1.12.2006

Št. objav: 4996

Objavljeno 10.5.2012 ob 8:39

Vesel

Česar nisem odgovorila v sporočilo, pa še tule:

sir se lahko uporabi po okusu, seveda - in tudi meni je jogurtova kisla smetana zelo dobra, tako da brez skrbi :)

MBrando  

kuha že od: 4.8.2011

Št. objav: 2308

Objavljeno 12.5.2012 ob 4:04

Včeraj naredil za drago MAMAN in dragega PAPAN, ter tako prvič v življenju počastil celotno kosilo. Od te BOŽANSKE LAZANJE do 3 različnih sladic. Vem ja, malo sem preteral oz. sem se "preseraval". Ampak če ne sedaj, kdaj pa bom lahko dostojno starše počastil ter izrazil ljubezen, spoštovanje in občudovanje?

Vsi 3je navdušeni nad lazanjo. Kakšen okus!! Delal po receptu, domače lazanje so bile narejene iz polnozrnate moke in pšeničnega zdroba. Solil skoraj nič, kar vedno naredim, saj je lažje dosoliti kot pa "odsoliti" in že sama sol pri polovici vrečke je bila dovolj.

HVALA za super idejo, da si mi omogočila da sem s POSEBNO in ZANIMIVO lazanjo pogostil starše in HVALA, saj ni lepšega kot po tolikih letih ko so oni mene razvajali, sedaj razvajati njih. Zadovoljstvo v njunih očeh, ponos ter glasovi ugodja ko sta jedla. Neprecenljivo!

katka lopatka  

kuha že od: 1.12.2006

Št. objav: 4996

Objavljeno 14.5.2012 ob 11:27

Vesel

me veseli, da vam je bilo všeč in da so ti moji nasvetki pomagali :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.