Ledena torta

torta z okusom po sladoledu

Cesika  
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Za biskvit:

4 rumenjaki

4 beljaki

4 žlice mlačne vode

160 g sladkorja

160 g moke

10 g vanilinega sladkorja (1 zavitek)

8 g pecilnega praška

malo vanilijeve arome

20 g kakava

Za kremo:

6 jajc

240 g sladkorja

240 g margarine

2 žlici želatine v prahu (2 zavitka)

4 dl smetane za stepanje (ne rastlinske)

10 g kakava

Postopek

Beljake stepemo z vodo in polovico sladkorja v čvrst sneg. Rumenjake, ostali sladkor, vanilin sladkor in vanilijevo aromo stepamo, da naraste in postane kremasto. To zmes vlijemo v sneg in previdno s kuhalnico premešamo. Dodamo moko s pecilnim praškom in kakavom ter previdno premešamo. Vlijemo v okrogel pekač (premer 26 cm) in pečemo 30 minut pri 180 stopinjah.

Ohlajen biskvit enkrat prerežemo in ga objamemo s tortnim obodom. Navlažimo ga z mlekom in rumom. Želatino namočimo v 10 žlicah mrzle vode.

Za kremo skuhamo jajca, sladkor in margarino, da dobimo gosto kremo, podobno pudingu. Med kuhanjem ves čas mešamo ali pa najbolje kar stepamo z mešalnikom. Ko je kuhano, dodamo stopljeno želatino in pustimo, da se nekoliko ohladi. Primešamo stepeno smetano.

Polovico kreme nadevamo na pripravljen biskvit in po vrhu poravnamo. V drugo polovico kreme vmešamo kakav in jo premažemo po svetli kremi. Pokrijemo z biskvitno plastjo in postavimo na hladno za vsaj 2 uri.

Torto po vrhu premažemo s stepeno smetano in okrasimo s čokoladnimi ostružki ali mrvicami ali pa jo oblečemo v sladkorno maso. Dekoracija je stvar domišljije.


Opombe

Količina kakava je odvisna od vrste kakava. Sama dodajam kakav vedno po občutku. Najbolje je, da ga dodate malo, premešate in takoj vidite, če je masa presvetla.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.