Čokoladna Kulinarika

čokoladna sestra torte Kulinarika - čokoladna mousse torta

Čokoladna Kulinarika
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  3,5
  • Zanimivosti

Sestavine

Podlaga:

4 jajca

4 čajne žlice umetnega sladila (ali 4 žlice sladkorja)

4 žlice moke

4 dag jedilne čokolade

sol

mineralna voda

Za osvežitev podlage: lešnikov liker

2 žlici navadnega jogurta

malo čokoladnega preliva (vse to se zameša in s čopičem nanese na toplo podlago)

Krema:

5 rumenjakov

5 žlic umetnega sladila (ali 4 žlice sladkorja)

20 dag kakava v prahu

čokoladni liker

karamelni preliv iz hipermarketa

6 lončkov osnovnega grškega jogurta (cca. 0,8 l)

0,5 l rastlinske smetane

do 5 vrečk želatine fix

Preliv:

8 - 10 žlic sladkorja

malo vode

3 dl sladke smetane

Postopek

1. Za podlago:

v banjomariji stopimo jedilno čokolado. Segrevamo pečico. Ločimo rumenjake od beljakov. V beljake kanemo malo soli in zamešamo v trd sneg. Rumenjake in sladkor penasto umešamo, dodamo stopljeno jedilno čokolado. Vmešavamo moko, žlico po žlico in nekje na sredini kanemo nekaj gazirane mineralne vode (naredi testo bolj rahlo). V to zmes blago umešamo trd sneg. Vlijemo v tortni model (če je kovinski, se na dno položi peki papir, stene se namastijo) in pečemo 20 minut na 180 stopinjah.

2. V banjomariji med gretjem žvrkljamo 5 rumenjakov, sladilo (sladkor) in postopoma dodajamo najprej kakav v prahu (če hočemo bolj sladko, damo čokolado v prahu, vendar v tem primeru damo eno žlico sladkorja ali sladila manj). Če se zmes grudiči, se jo razredči z vodo. Za piko na i pa še malo čokoladnega likerja in malo trgovinskega karamelnega preliva. Postopek v banjomariji traja približno 15 minut (in v smislu logistike se lahko to počne takrat, ko se v pečici peče podlaga za torto). Ko je vse raztopljeno, se banjomarija odstavi z ognja - zmes se hladi 2 uri, vmes previdno odlijemo vodo.

3. Pečeno podlago iz točke 1 po kakih 10 minutah premažemo z jogurtom, karamelnim prelivom in čokoladnim likerjem. Toplo testo lepo vpija to zmes in zaradi tega je testo tudi naslednji dan sočno in rahlo.

4. Okoli podlage za torto namestimo obroč za torte, ki smo ga oblekli z alu - folijo (obroč se obleče zaradi tega, da pri odpiranju krema ne poči).

5. Zamešamo 6 lončkov osnovnega grškega jogurta z 1 vrečko želatine fix. V to zmes dodamo še 0,5 litra rastlinske smetane in utrdimo še z 1 vrečko želatine fix. Če se dobro vidijo sledi metlic, je masa dobra, če ne, je treba dati še malo želatine. Potem v to zmes vmešavamo ohlajeno čokoladno bazo iz točke 2. Med vmešavanjem se dodata še 2 vrečki želatine fix - ponovno je treba pogledati, da se sledi mešalnikovih metlic lepo vidijo v masi, če tega ni, še eno vrečko. Kremo vlijemo v obroč za torte in lepo poravnamo. Zadeva gre za najmanj 3 ure v hladilnik.

6. Karamelni preliv se naredi iz 8 - 10 žlic sladkorja, vode in 3 dl smetane. Cilj, ki ga zasledujemo je, da preliv ni trd, ne sme pa zelo teči. Zato je najbolje, da najprej v kozici karameliziramo 4 žlice sladkorja (na eno žlico sladkorja 1-2 kapljici vode) in temu dodamo 3 dl sladke smetane. To je treba delati v veliki kozici, ker se bo pri dolivanju smetane vse skupaj zelo upenilo. Zadevo mešamo z leseno kuhalnico. Ko nastane svetlorjava homogena zmes, kozico odstavimo na minimalno ogreto ploščo. Medtem karameliziramo preostali sladkor (najbolj enostavno je, da vsakih po 2 žlici sladkorja) in vroč karamel dolivamo v greto omako. Po cca. 8 žlicah sladkorja bi morali dobiti preliv take gostote, da obstane na kuhalnici in je lepe rjave barve.

7. Karamelni preliv nanašamo na ohlajeno in strjeno torto in sicer tako, da nanašamo žlico po žlico. Začnemo po sredini (toliko, kot se razlije) in potem od tam naprej proti robu. Važno je, da pazljivo polivamo preliv in ga v nobenem primeru ne mažemo, ker bi v tem primeru zamešali kremo s karamelom in bi nastali madeži.

8. Počakamo, da se karamelni preliv ohladi. Pred serviranjem odpnemo zaponko na obroču, odstranimo folijo in serviramo.


Opombe

Pomembno:

karamelni preliv, ki ga imajo v hipermarketih, je dober za okus pri kremi, ni pa primeren za vrhnji preliv. Za korektno piko na i se potrudite z izdelavo, ki je v receptu podrobno opisana.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

moncika  

kuha že od: 1.3.2007

Št. objav: 55

Objavljeno 21.5.2012 ob 10:51

Mmmmm, tale recept me je resnično navdušil. Rada bi naredila višnjevo varianto, pa me zanima, če naj karamelo v kremi izpustim/ zamenjam?

Lep pozdrav, Monchika

moncika  

kuha že od: 1.3.2007

Št. objav: 55

Objavljeno 21.5.2012 ob 13:38

Pa še nekaj - a lahko maraskino s čim nadomestim? Recimo domač višnjev liker?

Jalana  

kuha že od: 6.7.2010

Št. objav: 13

Objavljeno 26.8.2012 ob 20:36

Meni pa torta ni bila vseč. Za moj okus je bila preveč grenka. Sem upala, da se bo vložen trud in čas obrestoval pri okusu.

Pohvale avtorici za natančna navodila.

Lp

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.