Makovi piškoti

anja27  
Makovi piškoti
    sladice: piškoti
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: cca. 25 kosov

Testo:

220 g moke

30 g maka (v zrnu, nemletega)

120 g sladkorja

ščepec soli

140 g margarine

1 vanilijev sladkor

1 rumenjak

pol žličke jelenove soli (dobimo v lekarni)

rum po okusu

Posip:

beljak, razžvrkljan z malo vode

pisane mrvice, ki se na vročini ne stopijo

Nadev:

močno rdeča kiselkasta marmelada (brusnica ali ribez)

Postopek

Sestavine za testo z rokami zamesimo v voljno testo, ki se ne lepi (če se držite točnih količin sestavin, se praviloma ne bi smelo). Zavijemo v folijo in pustimo na mrzlem počivati kako uro.

Pečico segrejemo na 180 stopinj.

Po delih testo razvaljamo na cca. 3 mm debelo in iz njega izrežemo srčke, rožice ali zvezdice (odvisno od priložnosti). Polovici izrežemo na sredini še manjše srčke, rožice ali zvezdice. To polovico (še surovo!) premažemo z beljakom in stran, premazano z beljakom, povaljamo v mrvicah.

Pečemo na peki papirju cca. 10 minut. Pazimo, da so keksi še beli, ampak vseeno dovolj pečeni, ko jih vzamemo iz pečice. Preveč pečeni keksi so grenkega okusa in niso lepi (črna semena maka so lep kontrast belemu testu). (Priporočam, da zgornje dele keksov, ki so posuti z mrvicami, pečete posebej, saj se pečejo dlje kot spodnji, neposuti deli keksov).

Kekse ohladimo. Spodnji del keksa namažemo z marmelado in ga pokrijemo z zgornjim, posutim delom. Pazimo, da se spodnji in zgornji del po velikosti ujemata.


Opombe

Keksi razvijejo svoj fenomenalen okus šele drugi ali tretji dan, ko se marmelada lepo vsede v testo in se primerno zmehčajo. V zaprti posodi na hladnem jih lahko hranimo 2 do 3 tedne.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

piščanec  

kuha že od: 15.1.2006

Št. objav: 284

Objavljeno 7.1.2009 ob 8:08

Vesel

Te piškote sem zdaj že dvakrat naredila in moram reči, da so res dobri. Če bo kdo v dvomih, uspejo tudi z mletim makom (tega sem imela za porabit), po okusu so odlični, pa izgledu so pa s celim makom verjetno lepši, čeprav tudi moji niso bili ravno grdi. Iz testa se jih kar lepo izrezuje, dela pa je mogoče malo več, kot s kakim pecivom, ki se ga nareže na kose. Aja, pa jaz sem iz teh količin dobila kar 70 polnjenih piškotov (torej 140 posameznih), pa ne da bi bili ravno tanki.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.