božič,novo leto,valentinovo,pečenje,jesen,zima,sladice,slovesnost

Punč rezine

okus otroštva, ki mi ga je uspelo sestaviti

    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

8 jajc

7o dag sladkorja v prahu

35 dag moke

3 žlice kakava v prahu

3/4 vrečke pecilnega praška

1,5 dl vode + za preliv

1,5 dl olja

cca. 1,5 dl ruma + nekaj žlic za poliv po ploščah

rumova aroma

punčeva aroma

15 dag margarine

10 dag marelične marmelade + dve žlici za premaz biskvita

Postopek

1. Naredimo biskvit po receptu »biskvit za torto, ki nikoli ne pade dol« iz petih jajc in spečemo v štirioglatem modelu. Pekač naj bo tako velik, da lahko narežemo tri plasti. Srednjo narežemo na kocke 1x1 cm in naložimo v skledo, spodnjo in zgornjo pa obilno napojimo z rumom.

2. Nato iz treh jajc spečemo še biskvit, ki ne pade dol, malo moke zamenjamo s kakavom, da je temen. Enako narežemo na kocke kot svetlega in naj si v skledi delata družbo.

V drugi skledi penasto zmešamo margarino in sladkor (nikoli ne vem, koliko – od oka 15 dag margarine in sladkorja po okusu). Dodamo marelično marmelado (po okusu – cca. 10 dag) in spet zmešamo (jaz kar z mikserjem). Nato na roko vmešamo rum, lahko tudi rumovo aromo in punčevo aromo – tole zadnje ni nujno, ker se pri nas ne dobi. Jaz jo nabavljam tam proti Vltavi in Visli.

3. Nato to kremo primešamo biskvitnim kockam. Mora se držati skupaj, ne sme pa biti homogeno in preveč pocasto – oz. dr……o – tega ne bom zapisala, ker sem preveč fina ;-) . Kocke biskvita naj se še vidijo kar pogostokrat.

Ta nadev damo med obe plošči biskvita, navlaženi z rumom, malo obtežimo in hranimo v hladilniku 1-2 dni, da se okusi razvijejo in se vse prepoji.

4. Eno uro, preden želimo rezati, vzamemo sladkor v prahu (cca. 25 dag), vrelo vodo (zelo, zelo malo – dodajamo po žličkah) in rumovo aromo ali rum in rdečo jedilno barvo. Zmešamo, polijemo po biskvitu, ki smo ga prej namazali s tanko plastjo marelične marmelade, počakamo, da se strdi in narežemo na rezine. Če pa (spet) potujete proti Visli in Vltavi, pa lahko nabavite že pripravljeno mešanico za punčev preliv v vrečkah.


Opombe

Ko sem bila še smrklja, so imeli v najstarejši slaščičarni v našem mestu čudovito punčevo rolado, ki sem jo lahko pojedla le nekaj žličk, ker je bilo v njej toliko ruma. Te punčeve rolade ne prodajajo več, zaman sem več let iskala podoben okus pri vseh sladicah, ki so vsaj malo dišale po punču, ampak zaman. Zato sem se sama spravila mešat, iskat, preizkušat in čarat in nazadnje mi je uspel kar dober približek tistega okusa.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.