Najboljša jabolčna pita

TIUBA  
Najboljša jabolčna pita

Sestavine

Količina: za približno 12 kosov

Za testo:

28 dag surovega masla

35 dag moke

1/2 pecilnega praška

5 dag sladkorja v prahu

4 žlice vina

2 rumenjaka

sol

Nadev:

1,4 kg jabolk

10 dag sladkorja

sladkor v prahu za posip

Postopek

Testo:

Maščobo sesekljamo med moko, dodamo sladkor, naredimo jamico in vanjo damo vino, rumenjaka in sol. Na hitro ugnetemo testo, ki naj v hladilniku počiva 1/2 ure.

Nato testo razdelimo na dva dela in vsakega zvaljamo za površino pekača. Jabolka očistimo in naribamo na listke in pomešamo s sladkorjem. Ta nadev potresemo po 1.plošči v pekaču in nanjo položimo še 2.ploščo.

Pito pečemo pri 220° do zlatorjave barve. Pečeno potresemo s sladkorjem v prahu.


Opombe

Priporočam srednje velik pekač z višjimi stranicami. Ta pita je res zelo dobra, meni najboljša od vseh, ki sem jih že kdajkoli jedla ali naredila.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

jaša  

kuha že od: 1.2.2008

Št. objav: 1011

Objavljeno 2.6.2012 ob 12:15

Moje mnenje osebno je v tem, da več je maščobe v krhkem testu boljšega okusa je- mislim pa da se ne motim. Pripravljam se namreč na peko pite jabolčne a že 3 dni premlevam, po katerem receptu, saj so vse dobro ocenjene, sestavine več ali manj enake, a vseeno ne vem. Ha ha. Upam, da se odločim, kajti danes pa res moram speči.

8mateja  

kuha že od: 29.8.2012

Št. objav: 4

Objavljeno 29.8.2012 ob 13:29

Res za obliznit!

Namesto sesekljala sem maslo naribala, kar se mi zdi mnogo enostavneje.

Tudi jaz bi rada izboljšala videz, vendar ne z mrežo, ker je potem videti preveč enostavno in vsakdanje. Kakšna druga ideja?

Drugi problem. Jabolka mi ostanejo po peki v koščkih in padajo ven- kako narediš, da je nadev res nadev kot na sliki ali kot v piti iz trgovine? Dodaš kakšna jajca, prej prekuhaš...?

Mandica  

kuha že od: 19.11.2011

Št. objav: 31

Objavljeno 20.9.2012 ob 10:49

...Lahko vino izpustimo ali ga morebiti s čem drugim nadomestimo (npr.sok limone ali mleko)?...Danes bi rada pekla, pa me to malo bega, če lahko izpustim ali ne... :S

Mandica  

kuha že od: 19.11.2011

Št. objav: 31

Objavljeno 22.9.2012 ob 12:45

Vesel

Sem jo naredila in sicer namesto vina dala limonin sok. Vse je super, edino to ne, da je testa bilo premalo, da bi prekrila še celo gornjo plast, tako da zdaj vem, da za ta moj pekač morem 2kratno maso testa narediti in bo ''prfect''! Drugače pa odlično, super dobro testo. Na jabolke sem dodala malo cimeta in vanili sladkorja. Jabolke sem naribala, ne narezala- in res super!

Zarjajut  

kuha že od: 14.5.2011

Št. objav: 3

Objavljeno 17.1.2015 ob 17:34

Vesel

zelo dobra...odkar sem jo lani prvič naredila po tem receptu, jo moram peči redno... namesto vina zmeraj uporabim limonin sok, jabolka naribam in jim dodam še cimet in limonino lupinico ...

naor  

kuha že od: 4.3.2010

Št. objav: 7767

Objavljeno 5.9.2015 ob 21:03

Vesel

Sem se kar odločala, anaj napišem svoje mnenje ali ne. No, pa sem se odločila. Včeraj sem pekla več stvari za hčerkin piknik in med drugim tudi pito. Na hitro sem vtipkala ...najboljša p...in že po sestavinah to je maslu,mi ni nekaj štimalo, a ker se mi je mudilo, sem naredila testo po tem receptu. No, da skrajšam, te pite nisem dala za na piknik, ker ima zelo močan okus po maslu, pa tudi drobi se. Moja napaka so jabolka, ker nisem preverila okusa, pa so bila bolj sladka kot ne in menim, če bi bila jabolka zelo kisla, bi mogoče ubila ta močan vonj po maslu. Vseeno bom ostala pri receptu, ki ima 15 dag masla in mi pita vedno super uspe. Ne morem in ne želim kritizirati, sploh, ker ste tukaj same zadovoljne kuharce, me pa muči, zakaj meni ni uspela. Menim, da je preveč masla, vse ostalo je ok.

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 6.9.2015 ob 10:03

Draga naor, mnenje pekarice z več kot 50-letnimi izkušnjami.

Pri tem testu je res precej masla. Pri klasičnem krhkem testu, kjer je razmerje moka:maslo:sladkor 3:2:1, bi ga bilo za to količino moke 24 dag (pa še sladkorja je manj, kar sicer ni nič hudega). Po drugi strani pa kaže, da tebi okus masla ni preveč všeč (do tega imaš vso pravico), meni se npr. zdi zelo plemenit. Med naše posebne družinske recepte spada lešnikova pita, kjer je krhko testo iz enake količine masla in moke ter nekaj žlic vode.

Gotovo pa je bilo narobe, da si uporabila sladka jabolka. Po mojih izkušnjah morajo biti za vsa jabolčna peciva jabolka kisla (najraje uporabim boskop, pa tudi "pobiravčki" so navadno v redu). V "smučarskih" razmerah sem tudi jaz že delala štrudel z golden delicious, vendar sem jim dodala zelo veliko limoninega soka, da je bilo za silo užitno.

Torej, ker ti okus po maslu ni preveč všeč (tudi sama imam prijateljico, ki ima rajši piškote iz bolj "navadnega" testa!), se kar drži recepta, kjer je masla za polovico moke ali še manj. Okusi so pač različni.

naor  

kuha že od: 4.3.2010

Št. objav: 7767

Objavljeno 6.9.2015 ob 12:25

Zelo vesel

Najlepša hvala, draga teta torta. Zelo sem vesela za razlago in res, malo masla na kruhu imam rada, ne sme pa ga biti preveč, potem je to to. Jabolka sem pa kupila in jih nisem na začetku poskusila, šele kasneje, ko je bilo vsega konec. Nisem namreč tiste vrste kuharica, ki bi ves čas preizkušala hrano, običajno sploh ne poizkusim, postavim na mizo, a saj po toliko letih že imaš občutek, čeprav tudi mlada nisem prakticirala okušanja.

SenTvidka  

kuha že od: 4.9.2011

Št. objav: 5

Objavljeno 7.11.2015 ob 17:32

The best Apple Pie ever!...krhka, maslena...kar stopi se v ustih. HVALA za recept.

anka  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 4627

Objavljeno 21.12.2015 ob 9:26

Pita je odlična! Ravno prav krhka, okusna, lepo se reže in postreže. Sem pa testu mogla dodat malo več moke, ker se mi je pacalo. Brez dvoma jo še pečem.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.