Pisana solata

mešana zelenjavna solata za zimske dni

receptor  Izvor: Slo
    ozimnica: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

nedozorel paradižnik

stročji fižol

zelje

paprika

kis

olje

sladkor

sol

začimbe

Postopek

Nedozorel paradižnik očistimo, ga narežemo na rezance, oziroma ploščice, ga nasolimo, premešamo in pustimo čez noč. Tudi z zeljem naredimo enako. Stročji fižol očistimo, ga narežemo in blanširamo.

Naslednji dan ožmemo paradižnik in zelje, jima dodamo na krhlje narezano papriko, lahko tudi majhne kumarice, če se še najdejo, narezano čebulo in ohlajen stročji fižol. Vse premešamo. Zavremo mešanico kisa in vode, sladkamo, solimo po okusu - dodamo ustrezne začimbe - jaz vzamem kar mešanico začimb za kumarice, lovor, pa nekaj česna. Premešano solato naložimo v kozarce in jih zalijemo s pripravljeno mešanico. Dobro zapremo in postavimo za 30 minut v pečico, ogreto na 100 stopinj. Lahko pustimo kar v pečici, da se ohladijo, nato shranimo.


Opombe

Originalni recept govori o paradižniku,ki ni dozorel, jaz pa tako solato naredim nekoliko prej, če se pojavi bolezen, po svoje dodam omenjeni stročji fižol, če je še uporaben, če ne, ga izluščim. Količine niso navedene, ker vzamem razpoložljivo zelenjavo in začinim po lastnem okusu. Zaradi hladne priprave zelenjave pa solato nujno pasteriziram v kozarcih.

Če boste uporabili rdeče zelje in raznobarvno papriko, bo solata lepša na pogled.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.