Slasten koruzni kruh s pomočjo kruhomata

recept "Koruzni kruh - slasten na kvadrat", prirejen za gnetenje in vzhajanje v kruhomatu

Katja D  Izvor: moja priredba recepta
Slasten koruzni kruh s pomočjo kruhomata
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 2 polkilogramska hlebčka

1 dl instant polente

10 dl gladke bele moke

4,5 dl vode

2 žlici olivnega olja

2 čajni žlički soli

1 čajna žlička sladkorja

1,5 čajnih žličk instant kvasa

Postopek

Zavremo 3 dl vode, osoljene z 1 čajno žličko soli. V vodo stresemo instant polento in jo ob stalnem mešanju kuhamo 2 minuti, potem jo odstavimo in pustimo, da se malo ohladi.

Medtem pripravimo kruhomat - vanj damo (v navedenem vrstnem redu): 1,5 dl vode, 1 čajno žličko soli, sladkor, olivno olje in 9 dl moke. Kruhomat nastavimo na program za gnetenje in vzhajanje testa in ga vklopimo. Medtem, ko kruhomat meša sestavine, vanj po žlicah dodamo nekoliko ohlajeno polento. Počakamo nekaj minut, da kruhomat dobro zmeša vse sestavine, potem dodamo še instant kvas. Pustimo, da kruhomat testo do konca pregnete in vzhaja.

Vzhajano testo stresemo na delovno površino in vanj ročno vgnetemo še 1 dl moke. Potem testo razdelimo na dva dela, iz vsakega dela oblikujemo hlebček ter oba hlebčka položimo v pekač, obložen s peki papirjem. Hlebčka na vrhu nekajkrat zarežemo z nožem. Pekač damo v malo ogreto pečico (pečico segrejemo na 50 stopinj, potem jo izklopimo) in hlebčka pustimo vzhajati približno pol ure. Potem v pečico postavimo posodico z vodo in temperaturo pečice nastavimo na 230 stopinj. Ko pečica doseže 230 stopinj, hlebčka pri tej temperaturi pečemo 10 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 200 stopinj in hlebčka pečemo še približno pol ure.

Pečena hlebčka vzamemo iz pekača in ju ohladimo na rešetki.


Opombe

Recept je moja priredba recepta uporabnice z imenom "vanjatajnšek" (za originalni recept glejte: http://www.kulinarika.net/recept/kruh/Koruzni_kruh_-_sl). Količino sestavin sem z večkratnim eksperimentiranjem tako priredila, da jih lahko dobro zgnete in vzhaja moj kruhomat, ki je v osnovi namenjen peki 500 do 1000 g kruha. Moj kruhomat ima tak program za gnetenje in vzhajanje kvašenega testa: 5 minut malo meša, 5 minut pusti počivati, 20 minut temeljito meša, potem pa še eno uro vzhaja.

Količina moke je izražena v decilitrih, ker imam v posodi z moko zelo priročno merilno žlico, s katero zajemam po pol decilitra. Tako odpade tehtanje. Za tiste, ki imate količino raje izraženo v gramih, naj povem, da 0,5 decilitra moke tehta dobrih 30 g in 10 dl ustreza približno 620 g moke.

Kot to opisuje recept, del moke v testo sama ročno vgnetem. To storim zato, ker je testo iz količin, ki jih kruhomat še zmore dobro zgnesti, po vzhajanju za moj okus preveč lepljivo (domnevam, da polenta pri vzhajanju spusti malo vode) in se pri vzhajanju v pečici in sami peki potem preveč razleze po pekaču. Če nekaj moke ročno vgnetem, se temu problemu izognem.

Iz testa se lahko oblikuje tudi en sam hlebec kruha, seveda pa je potem treba podaljšati čas peke. Sama raje spečem dva hlebčka, ker boljše ohranita obliko (ker je testo mehko, se velik hlebec že zaradi svoje teže po pekaču zelo razleze in je posledično precej nizek), pa še običajno en hlebček zamrznem, ker pri naši hiši pol kilograma kruha zadošča za dva dneva ali pa še za kakšen dan dlje.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.