Falafel

bližje vzhodna vegetarianska jed

giftman  Izvor: bližnji vzhod
Falafel
    eksotika: ostale dežele
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  4,8
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

300 g čičerike (v suhi obliki)

2 stroka česna

pol srednje velike čebule

žlička kajenskega popra

2 žlički kumine

žlica sesekljanega peteršilja (koriandra)

žlička limoninega soka

žlička moke

žlička pecilnega praška

sol

olje za cvrtje

Omaka:

dva lončka trdega jogurta

dva stroka česna

žlica seskljanega peteršilja (koriandra)

sol

Pita kruh:

500 g moke

3,5 dl vode

dve žlički soli

Sendvič:

pita kruh, lahko tudi tortilje

pol glave kristalke ali mlado zelje (staro zelje je pretrdo)

dva paradižnika

čebula

Postopek

Čičeriko čez noč namočimo v vodi. Pred pripravo jo dobro odcedimo in osušimo.

Najprej pripravimo omako: jogurtu dodamo strte stroke česna, sol in peteršilj ter postavimo v hladilnik.

Pripravimo kruh: enostavno zmešamo vse sestavine kruha (kruh naj bo malce bolj lepljiv, oziroma vlažen). Testo nato zavijemo v vlažno krpo in pustimo, da stoji vsaj pol ure. Namesto tega kruha pa lahko v skrajnem primeru uporabite tudi tortilje (če že, potem priporočam večje). V multipraktiku zmeljemo čičeriko (dodajamo jo počasi, da se čim bolje zmelje v maso) ali mlinčku za meso. V multipraktik dodamo vse sestavine, razen moke in olja. Če smo preslabo odcedili čičeriko in je masa premokra, dodamo moko, da maso izsuši, vendar moramo paziti, da ni preveč suha, saj bo sicer razpadla v olju. Z žlico ali z dlanmi oblikujemo polpete, ki jih popečemo v vročem olju do temno rjave barve. Falafele shranimo na toplem.

Testo za kruh oblikujemo v palačinke, pri oblikovanju uporabimo veliko moke, saj je testo vlažno. Valjanje je precej zahtevno, saj je testo dokaj trdo. Palačinke pečemo v slabši ponvi na srednje do visokem ognju (ne dodajamo maščobe), popečemo na obeh straneh, da je rahlo rjave barve.

Priprava sendvičev:

v kruh zavijemo nekaj falafelov, ki jih stlačimo z vilico, dodamo narezano solato, sesekljano čebulo, na kolobarje narezan paradižnik in polijemo z omako.


Opombe

Uporabite lahko tudi pita kruh, ki je vzhajan, recept zanj najdete na tujih spletnih straneh. Recept ni zapleten, oziroma samo dodate 25 g kvasa in žličko sladkorja, ki ju zmešate v lončku z vodo. Pustite, da testo vzhaja 40 minut in nato oblikujete "pleskavice", ki naj potem še enkrat vzhajajo, nato pa jih lahko spečete ali na 220 stopinj v pečici za nekaj minut, da postanejo rjave, ali pa jih ravno tako spečete v ponvi.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

marcell  

kuha že od: 13.5.2013

Št. objav: 164

Objavljeno 23.3.2014 ob 21:16

Preveč sestavin zame...

Tilda  

kuha že od: 4.8.2007

Št. objav: 10

Objavljeno 6.4.2014 ob 23:16

ne vem kje sem ga polomila - to so bili hrustki in ne polpete. vsi so se zmrdovali. Ne bi bili za ljudi s protezo ;) Čičeriko sem namakala 12 ur, potem sem vodo odlila in počakala da se osuši, ostalo po receptu, a vseeno, mislim da to ni bilo, kar smo pričakovali.

spice girl  

kuha že od: 25.1.2012

Št. objav: 32

Objavljeno 1.5.2014 ob 15:02

Danes sem ga pripravila in sicer v obliki polpet. V masi sem spustila moko, dodala pa žlico olivnega olja in jih popekla v pečici. Dobro in nasitno.

Katarina80  

kuha že od: 16.4.2012

Št. objav: 66

Objavljeno 17.5.2014 ob 21:08

Naredila danes in je super. Pita kruh sem naredila po receptu, ki je med komentarji. Vse skupaj je enostavno, hitro in nasitno.

Alisson  

kuha že od: 14.8.2014

Št. objav: 9

Objavljeno 16.2.2015 ob 15:45

Vesel

Super recept!

fruza  

kuha že od: 19.8.2012

Št. objav: 108

Objavljeno 6.8.2015 ob 7:11

Super! Spekel jih je sin in so odlično uspeli. Jedli smo jih kar v kupljenih tortilijah z omako iz grškega jogurta in veliko domače, sveže zelenjave( solata,paradižnik, tanke rezine svežih kumar)

anonimna85  

kuha že od: 17.10.2015

Št. objav: 1

Objavljeno 24.11.2015 ob 10:02

Jaz pa tega v življenju še nisem jedla, pa ne razumem čisto točno recepta... Narediš kroglice in jih spečeš, to mi je jasno. Kaj pa počneš s pita kruhom in sendvičom? A to je priloga? A to se oboje naredi? Kako pa potem ješ to? Ali izbereš eno varianto? (Sendvič bolj kot kebab ali kruh kot pač kruh...) Ali se da kaj drugega tudi lahko zraven - riž, krompir...?

Hvala za odgovore!

Omnomnom  

kuha že od: 13.1.2013

Št. objav: 21

Objavljeno 16.4.2017 ob 18:59

To je moja najljubsa vegetarianska jed:) falaflov naj ne bi nikoli delali iz konzervirane cicerike, lahko pa se iz nje naredi humus, ki se tudi obvezno je zraven. V najbolj znani restavraciji s tovrstno hrano v LJ se ti ocvrtki postrezejo se z v sok rdece pese namoceno kislo repo, kar da sendvicu ta poseben okus. Poskusite, ne bo vam zal:)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.